Hlavní obsah

Vítěz Evropské ligy od roku 2015 postoupí přímo do Ligy mistrů

Londýn

Vítěz Evropské fotbalové ligy bude mít od sezóny 2015/16 automaticky zajištěnou účast v základní skupině Ligy mistrů. V pátek to oznámil generální sekretář Evropské fotbalové unie UEFA Gianni Infantino na kongresu v Londýně.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Fotbalisté Chelsea po triumfu v Evropské lize.

Článek

Zřejmě tak dojde k úpravě systému přímých postupujících z jednotlivých lig. Dosud měli totiž přímý postup zajištěn obhájce triumfu v Lize mistrů, 12 šampiónů, šest týmů na druhých místech v předních ligách a tři celky na třetích místech v prvních tří ligách v žebříčku UEFA.

UEFA rovněž pozměnila systém kvalifikací do Evropské ligy od sezóny 2015/16. Přímý postup do hlavní fáze soutěže bude mít hned 16 celků z dvanácti zemí. Dosud to bylo jen sedm klubů, které vyhrály národní poháry ze zemí na prvních sedmi místech v žebříčku UEFA.

Prezident UEFA Michel Platini rovněž oznámil, že chce ustanovit evropskou sportovní policii, která by bojovala s nelegálními sázkami, korupcí, dopingem a problémovými fanoušky.

"Už o to usiluji delší dobu, ale politici na to nereagují. Proto to nyní veřejně vyhlašuji. Budu klidně vyjednávat s každou zemí zvlášť, abychom nakonec měli zákonnou sílu, která bude moci bojovat s těmito negativy ve sportu, která otravují fotbal," uvedl Platini.

Kongres UEFA také vybíral členy výkonného výboru. Znovu zvoleni byli Giancarlo Abete, Allan Hansen, František Laurinec, Marios Lefkaritis, Avraham Luzon a Michael van Praag. Angličana Geoffreyho Thompsona nahradil předseda Manchesteru United David Gill a Německo bude místo Thea Zwanzigera zastupovat prezident svazu Wolfgang Niersbach.

UEFA rovněž přijala Gibraltar za svého 54. člena. Reprezentace Gibraltaru i jeho kluby tak mohou startovat v soutěžích UEFA. Malý stát na Pyrenejském poloostrově s populací kolem 28 tisíc obyvatel se o začlenění do UEFA snažil od roku 1999.

Reklama