Hlavní obsah

Dortmund - Bayern 1:2Robben na poslední chvíli vystřelil triumf. Bayern se raduje z vítězství v Lize mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
60. Mandžukič 0 : 1
68. Gündogan 1 : 1
89. Robben 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Nizozemec Arjen Robben se proměnil v nesmrtelného hrdinu fotbalového Bayernu Mnichov, když těsně před koncem finálového duelu Ligy mistrů v londýnském Wembley vstřelil vítězný gól svého týmu, který porazil v německém derby Borussii Dortmund 2:1. Bavorský velkoklub se tak po dvou neúspěších ve finále konečně dočkal, nejprestižnější evropskou soutěž vyhrál po dvanácti letech a celkově si v ní připsal pátý triumf.

Foto: Darren Staples, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov oslavují s pohárem pro vítěze Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Loučící se kouč německého mistra Jupp Heynckes tak dokázal po suverénním vítězství v bundeslize získat nadvládu i nad Evropu, Bayern si tak spravil chuť po loňském finálovém neúspěchu proti Chelsea.

Kdo čekal, že ve Wembley na hráče dolehne atmosféra velkého finále a bude se takticky vyčkávat,  ten se spletl. Hned od začátku byl k vidění svižný fotbal a aktivity se na úvod zápasu ujal Dortmund.

Vestfálský celek těžil z dobrého napadání a přecházel do rychlých kontrů. První nebezpečný moment zápasu vyrobil jedovatou střelou z dálky Lewandowski. Krátce po něm se dostal do první šance Blaszczykowski, jenž po centru na malém vápně pálil nebezpečně z první. Výtečně ale zasáhl gólman Bayernu Neuer.

Mandžukič poslal Bayern do vedení

Borussia ve své aktivitě pokračovala, Bayern však postupně začal hru srovnávat. Poprvé vystrašil gólmana Weidenfellera nebezpečnou hlavičkou Mandžukič. Brankář Borussie se vzápětí blýskl ještě dvakrát, když parádně zlikvidoval akce trestuhodně osamoceného Robbena.

Rostoucí nebezpečnost Bayernu vyvrcholila po hodině hry, kdy Mandžukič otevřel skóre finálového duelu. Ribéry parádně prostrčil míč po straně šestnáctky na Robbena, jenž stačil přes gólmana Weidenfellera ještě dostat míč před bránu, bránící Schmelzer na něj nedosáhl, a tak chorvatský forvard poměrně snadno poslal Bayern do vedení.

Zápletku přinesla penalta

Mnichovští byli na koni, jenže rychle o své vedení přišli. Obránce Dante trochu nešťastně kolenem sestřelil v šestnáctce rozběhnutého Reuse a sudí Rizzoli nemohl jinak, než odpískat pokutový kop. Ten s přehledem proměnil mladík Gündogan svým prvním gólem v LM  a rázem bylo srovnáno.

Bayern po inkasovaném gólu ještě přidal na aktivitě a hned za pár minut mohl znovu vést. Unikající Müller z rychlého kontru naservíroval míč před prázdnou bránu Robbenovi, jenže před nedůrazným nizozemcem zasáhl skvělým skluzem Subotič a zabránil tak jistému gólu.

Robben udeřil v závěru

S blížícím se koncem normální hrací doby však začínala Borussia fyzicky odpadat a prakticky se jen bránila narůstajícímu tlaku soupeře. Weidenfeller ještě jednou začaroval, když bravurně vyrazil nepříjemnou ránu Schweinsteigera. Jenže v 89. minutě se Bayern zaslouženě dočkal vítězného gólu. Ribéry patičkou vysunul Robbena, jenž se prokličkoval šestnáctkou až k vítěznému gólu.

Borussia už neměla na odpověď čas ani síly a tak se, stejně jako v bundeslize, musela před Bayernem sklonit.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Londýně:
Bayern Mnichov - Borussia Dortmund 2:1 (0:0)
Branky: 60. Mandžukič, 89. Robben - 68. Gündogan z pen. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Dante, Ribéry - Grosskreutz. Diváci: 86.298.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry (90.+1 Gustavo) - Mandžukič (90.+4 Gomez). Trenér: Heynckes.
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Bender (90.+2 Sahin), Gündogan - Blaszczykowski (90.+2 Schieber), Reus, Grosskreutz - Lewandowski. Trenér: Klopp.

Reklama