Hlavní obsah

Fotbalovému Fenerbahce opět hrozí vyloučení z Ligy mistrů

Evropská fotbalová unie UEFA obvinila Fenerbahce a pět funkcionářů istanbulského klubu z ovlivňování výsledků. Tureckému celku tak podruhé během tří sezón hrozí, že bude vyloučen z pohárových soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yobo z Fenerbahce (vpravo) obchází plzeňského útočníka Marka Bakoše.

Článek

Disciplinární řízení s osmnáctinásobným šampiónem, který si druhým místem v uplynulém ročníku turecké nejvyšší soutěže zajistil start v Lize mistrů, proběhne 22. června. Rozhodnutí by pak mělo padnout v následujícím týdnu.

Před disciplinární komisi byli také předvoláni zástupci Besiktase, kteří čelí obvinění, že v roce 2011 ovlivnili finále Tureckého poháru, v němž porazili Büyüksehir v penaltovém rozstřelu. Zpovídat se bude i rumunský mistr Steaua Bukurešť, jehož prezident Gigi Becali byl kvůli uplácení soupeře nedávno poslán do vězení.

Fenerbahce bylo poprvé z Ligy mistrů vyloučeno v roce 2011, kdy turecký fotbal zasáhl rozsáhlý korupční skandál. Jeho ústřední postavou byl prezident klubu Aziz Yildirim, který podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů. Celkem bylo tehdy zadrženo třicet lidí a kvůli aféře byl odložen i start turecké ligy.

Reklama

Související témata: