Hlavní obsah

Željezničar - Plzeň 1:2Bravo! I v deseti vyválčila Plzeň v Sarajevu výhru a postup do dalšího kola kvalifikace o Ligu mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Wágner 0 : 1
30. Petržela 0 : 2
45. Jamak 1 : 2
Záznam online reportáže

Sedmdesát minut jen v deseti bez vyloučeného Procházky, přesto Plzeň odvetu druhého předkola Ligy mistrů zvládla, i na horké půdě Sarajeva vyhrála a do 3. kvalifikačního předkola nejprestižnější evropské klubové soutěže po vítězství 2:1 postoupila. Postarali se o to Wágner a Petržela trefami už v první půlhodině. Český mistr tak pokračoval v úspěšném kvalifikačním tažení z předchozích let, které rozhodně nemusí skončit v dalším kole na estonském Nõmme Kalju.

Foto: www.fcviktoria.cz, ČTK

Milan Petržela z Viktorie Plzeň se raduje z branky proti Željezničaru Sarajevo.

Článek
Fotogalerie

Zatímco v prvním duelu před týdnem působil brankář Hadžič jako nepřekonatelný fantom strašící plzeňské střelce, doma už po pěti minutách chyboval. Po stříleném centru Řezníka šel do souboje s Kolářem příliš váhavě, takže o míč přišel a Wágner balón dopravil do sítě.

Úvod, jaký si Plzeň vysnila

Pro českého mistra úvod, jaký si vysnil. Za aktivní nástup do odvety byl odměněn gólem, takže jeho postupové akcie narostly, sotva zápas začal. A všechno nasvědčovalo tomu, že nadvláda Plzně, v jejíž sestavě se v porovnání s prvním duelem objevil ve středové řadě Kovařík a na hrotu útoku Wágner, bude pokračovat.

Vrbův tým byl daleko pohyblivější, přesně kombinoval, získával většinu odražených míčů a aktivním fotbalem nutil domácí tým jen a jen bránit. A ani zbytečná komplikace v podobě Procházkova vyloučení, k němuž došlo už po dvaceti minutách, ho nezbrzdila. Poté, co Wágner ztratil uprostřed hřiště míč, zastavil plzeňský stoper unikajícího Adiloviče před šestnáctkou celkem nevinným faulem, který portugalský sudí ocenil červenou kartou.

Komplikace až před přestávkou

Ani v deseti však Viktoria od rychlých výpadů a snahy o aktivní fotbal neupustila, takže po půlhodině udeřila podruhé. A opět zásluhou Koláře, který vyhrál další z osobních soubojů, ideálně vysunul Petrželu a ten v postavení hraničícím s ofsajdem udělal kličku i brankáři Hadžičovi a skóroval podruhé.

Teprve po tomto úderu se domácí zmátořili, začali útočit a svírat protivníka. Na dlouhé minuty se nastěhovali před Kozáčikovu šestnáctku, ale recept na jeho překonání našli až těsně před přestávkou. Centr Selimoviče našel zcela zapomenutého Jamaka, který měl dost času i volnosti, aby hlavou poslal míč od tyče do sítě a způsobil tak Plzni v odvetě  první komplikaci.

Další problém už nenastal

Šlo ovšem o komplikaci jedinou, protože po změně stran Plzeň umně narušovala akce domácích, kouskovala hru a střádala čas. Přitom si nekomplikovala život, snažila se počínat si do nejjednodušeji a hlavně se vyvarovat faulů kolem vlastní šestnáctky.

A protože se jí to dařilo a přitom nezapomínala i na náznaky občasných výpadů, aby držela obranu Željezničaru ve střehu a nedovolovala jí zapojovat se do ofenzívy, mířila první nebezpečnější střela na Kozáčikovu bránu až v 63. min. Nejlepší hráč domácích Jamak však střílel vedle.

Sarajevský kouč Amar Osimov, syn slavného trenéra, musel za této situace zákonitě riskovat. Přeskupil sestavu, začal hrát jen na tři obránce a pokusil se v závěru o zvrat. Marně, protože český mistr si vítězství a tím i postup do 3. předkola Ligy mistrů zkušeně pohlídal a až na závar čtyři minuty před koncem, v němž selhal Salimovič, domácím nic nepovolil.

A teď do Estonska

Navázal tak na úspěšné tažení kvalifikací evropských pohárů v předchozích sezónách, přičemž ani v dalším dějství není proti estonskému mistrovskému Nõmme Kalju bez šancí. Třetí kvalifikační předkolo navíc začne 30. nebo 31. července na půdě soupeře, což je pro Plzeň další velké plus, neboť na cizích hřištích se jí v pohárech daří.

A další plus navrch - pokud postoupí  do 4. předkola Ligy mistrů, bude v něm mezi pěti nasazenými týmy a vyhne se papírově těžším soupeřům. To proto, že běloruský šampión BATE Borisov nečekaně vypadl s kazašskou Karagandou a Plzeň se místo něho posunula mezi šestici nasazených pro 4. předkolo.

Jen mimochodem - český mistr si byl postupem tak jistý, že už předem vyslal špióna, aby estonského soupeře okoukl v jeho úterní vítězné odvetě s HJK Helsinky.

Odveta 2. předkola Ligy mistrů
Željezničar Sarajevo - Viktoria Plzeň 1:2
Branky: 45. Jamak - 5. Wágner, 30. Petržela. Rozhodčí: Capela - Tomé, Rocha (všichni Portug.). ČK: 20. Procházka (Plzeň). ŽK: Jamak, Urdinov, Selimovič - Kolář, Horváth, Řezník. Poločas 1:2.
První zápas Viktoria Plzeň - Žel. Sarajevo 4:3, postupuje Plzeň.
Sarajevo: Hadžič - B. Čolič (13. Zeljkovič), Kerla, Škaljič (63. Bajič), Urdinov - Tomič, Svraka (59. Hodžič)  - Selimovič, Jamak, Bučan - Adilovič. Trenér: Osim.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Petržela (63. Tecl), Kolář (87. Rajtoral), Kovařík - Wágner (25. Hejda). Trenér: Vrba.
Výsledky dalších zápasů 2. předkola LM najdete ZDE.

Reklama

Související témata: