Hlavní obsah

Hejda nahradí v plzeňské sestavě Procházku, ale nechce honit estonské rychlíky

Praha

Třiadvacetiletý plzeňský stoper Lukáš Hejda by měl dnes večer v prvním duelu 3. předkola Ligy mistrů držet na uzdě útočníky estonského mistra Nomme Kalju. Musí nahradit Václava Procházku, který kvůli trestu za vyloučení v odvetě druhého předkola odletěl do Talinu jen jako divák. „Není to pro mne nic nového, když byl Vašek vyloučen, nastoupil jsem vedle Mariana Čišovského už v Sarajevu,“ říkal nevzrušeně urostlý zadák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce Lukáš Hejda.

Článek

„Nečekal jsem, že se hned v úvodu sezóny dostanu tak často na hřiště. Jsem rád, že šance přišla, byť samozřejmě Vaškovi nepřeji nic špatného, ale karty prostě k fotbalu patří. Teď je na mně, abych příležitost využil. Pokud opravdu nastoupím, budu se snažit odvést maximum a pomoci týmu,“ pravil přesvědčivě.

Pravák bude vlevo

V pátek v Příbrami nastoupil ve dvojici právě s Václavem Procházkou, když Marian Čišovský odpočíval. Teď bude hrát právě s ním.

„Mně nijak nevadí, jestli hraji s tím nebo oním stoperem. Myslím si, že si dokáži s kolegou ve dvojici vyhovět. Rozdíl je maximálně v tom, že v Příbrami jsem hrál v pátek zleva, abych si zvykl na tuto pozici, protože Marian hraje vpravo. Jsem pravák, takže to mám trochu přes nohu, ale s tím si umím poradit. Už jsem odehrál pár zápasů i na této straně,“ odmítl jakékoliv obavy borec, který fotbalově vyrostl ve Spartě, ale v lize na sebe upozornil výbornými výkony na hostování v Příbrami.

Řeč prý nemůže být ani o nějaké velké nervozitě. „Tím rozhodně netrpím, kolena se mi netřesou. Samozřejmě určité chvění před zápasem cítím, ale s úvodním hvizdem zmizí a soustředím se na svůj výkon. Na nervozitu není čas,“ zdůraznil.

Útočníky soupeře má prý přečtené už z videa, které hráčům ukázal trenér Pavel Vrba. „Kalju hraje podobně jako Sarajevo, ale víc v obranném bloku a hlouběji. Naše cesta by mohla vést po křídlech. Kalju hraje na jednoho útočníka. Buď je na hrotu Voskobojnikov nebo Neemelo. Oba jsou robustnější postavy, hodně vyhledávají osobní souboje. Netvrdím, že to je pro mne něco, v čem bych se vyžíval, ale také jsem vyšší postavy. Rozhodně je to pro mne lepší, než kdybych měl honit nějaké menší rychlíky,“ přiznal Lukáš Hejda.

Reklama