Hlavní obsah

Bezmála devadesát miliónů už má Plzeň jistých. Po postupu přes Estonce však bude lačná dalších

Plzeň

Pětapadesát miliónů korun už má Plzeň v kapse. Anebo vlastně osmdesát osm, protože i kdyby v následném play off o Champions League český fotbalový mistr skončil, dalších 33 miliónů mu přijde ze Švýcarska na konto už za to, že bude startovat v Evropské lize. Docela slušný profit, i když jednu formalitu přece jen předpokládá - nepromrhat ve středeční odvetě čtyřgólový náskok, který si Vrbův tým přivezl z prvního duelu třetího kvalifikačního předkola před týdnem z Estonska, a Nõmme Kalju vyřadit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba má ke spokojenému úsměvu důvod. Úvod podzimu jeho týmu vychází báječně.

Článek
Fotogalerie

„Ty milióny ale ještě nemáme," směje se před středeční odvetou s estonským šampiónem plzeňský kouč Pavel Vrba, i když z jeho hlasu a tváře lze vypozorovat, že v tak dobrém rozmaru již hodně dlouho nebyl. Aby ne, když k odvetě bude jeho tým nastupovat s čtyřgólovým aktivem, jež se snad ani promrhat nedá.

Odveta 3. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň - Kalju se hraje ve středu ve 20.15, rozhoduje ji Švéd Johannesson, přímý přenos vysílá ČT Sport.

„Ale fotbal nemá logiku," vypomůže si kouč okřídleným klišé, jež platilo v éře bývalého úspěšného trenéra pražských Klokanů Tomáše Pospíchala i dávno před ní.

Promrhat náskok je nemožné

V plzeňském případě ale jde skutečně jen o vějičku a klišé. „Pravdou je, že jestliže po losování byly naše postupové šance vyjádřeny poměrem osmdesát ku dvaceti, teď se pohybují někde kolem osmadevadesáti procent," je nakonec nucen přiznat i plzeňský trenér, že promrhat podobný náskok je prakticky nemožné. Zvláště proti soupeři kvalit a kalibru Kalju.

„Ale kdyby třeba dali Estonci hned v samém úvodu dva góly, život bychom si zkomplikovat mohli," oponuje Vrba a připomene čtyři roky starý příklad Liberce, který v předkole Evropské ligy vyhrál v Bukurešti nad tamním Dinamem kontumačně 3:0, ale doma stejným poměrem padl a následně po prohraném penaltovém rozstřelu se ze soutěže pakoval.

Jistota devadesáti miliónů

Současné Plzni se něco takového stát nemůže. Zvláště ve formě, v níž do soutěžního podzimu vkročila a díky níž jednoho soupeře za druhým. Doma v lize, stejně jako na evropské pohárové scéně. „Pravdou je, že žádné z mužstev hrající kvalifikaci o Ligu mistrů nemá tak luxusní náskok jako my," přitakává trenér Viktorie.

I proto ona jistota 55 miliónů. Anebo vlastně dalších třiatřiceti plynoucích z pouhé účasti v Evropské lize, kdyby snad Plzeň následné play off, jehož první duel je na programu už 20., resp. 21. srpna nezvládla a do základní skupiny Champions League nepostoupila.

Postupu jsou ale Vrbovi svěřenci samozřejmě lační, dalšího přílivu miliónů ještě víc, i když už láce, kterou mají po postupu přes Estonce garantovanou, je moc příjemná.

Ekonomům se uleví, usmál se Vrba

„Našim ekonomům v tom případě spadne kámen ze srdce, neboť sezónu budeme mít finančně zajištěnou. A zajištěný je díky tomu i celý klub, který si všechny své finanční povinnosti plní, což se dá říct v Čechách o málokterém," uznává trenér Pavel Vrba, že postoupit přes estonské Kalju je prostě povinností už vzhledem k hospodaření Viktorie.

„Jsem rád, že se za čtyři roky povedlo klub finančně stabilizovat. A nejen to - v Plzni vyrostl nový stadión, vybudovalo se zázemí, mužstvo, prostě něco, co nemá v českých poměrech období," připomněl Vrba proměnu, kterou Viktoria za dobu jeho působení prodělala.

O dalších desítkách miliónů, které ji svým trenérským rukopisem garantuje z pokladny UEFA už nyní před odvetou s Kalju, se však jediným slovem nezmínil.

„Jsem rád, že tady pracuji a že všechno funguje," podotkl pouze.

Reklama

Související témata: