Hlavní obsah

Trenér Vrba odmítá, že by ho v Plzni měli velebit už nyní. Milióny na kontě ještě nemáme, zůstává opatrný

Plzeň

Odveta je sice bohapustou formalitou, neboť mistrovská Plzeň bude k druhému duelu třetího předkola Ligy mistrů nastupovat s čtyřbrankovým náskokem z prvního zápasu v Estonsku, přesto se kouč fotbalistů Viktorie Pavel Vrba tváří opatrně a v jednom kuse opakuje, že jeho tým se přes Kalju do další fáze ještě nedostal. V jednom kuse vtlouká hráčům do hlavy, že k podcenění soupeře nesmí v žádném případě dojít. Už proto, že Západočeši chtějí na evropské pohárové scéně účinkovat celý podzim a sahat po dalších desítkách miliónů. Už teď jich má v případě postupu přes estonského protivníka garantováno bezmála devadesát.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba před odvetným duelem třetího předkola Ligy mistrů s Kalju.

Článek
Fotogalerie

V Plzni vás musí doslova velebit. Na evropskou pohárovou scénu jste sotva vstoupili a už jste klubu vydělal dalších bezmála devadesát miliónů korun...

Ještě je nemáme, protože přes Kalju jsme zatím nepostoupili.

Odveta 3. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň - Kalju se hraje ve středu ve 20.15, rozhoduje ji Švéd Stefan Johannesson, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Ale vždyť jste sám už po prvním zápase třetího předkola v Estonsku prohlásil, že promrhat čtyřbrankový náskok by bylo na vrácení trenérského diplomu...

Nadsázka, samozřejmě. Pravdou však je, že promrhat takovýto náskok by zavánělo strašným průšvihem. V Evropě bychom byli za exoty, protože žádné z mužstev v této fázi kvalifikace o Ligu mistrů nemá před odvetou takový náskok jako my. Jestliže byly po losu naše postupové šance vyjádřeny poměrem 80:20, teď jsou 98:2 procentům.

Proč tedy tolik opatrnosti? Proč řeči o tom, že jste přes Kalju zatím stále nepostoupili?

Protože stát se může všechno. Už Tomáš Pospíchal říkával, že fotbal nemá logiku.

To se tvrdilo už dávno před tím, než někdejší úspěšný kouč Bohemians Pospíchal začal tento výrok používat. Vy si vybavujete konfrontaci, kdy k podobné nelogičnosti došlo?

Sám jsem ji naštěstí nezažil, ale vzpomínám na Liberec v Evropské lize. V Rumunsku vyhrál na Dinamem Bukurešť kontumačně 3:0, doma ale stejným poměrem prohrál a ze soutěže vypadl. Tím ale nechci srovnávat fotbalové kvality Rumunů a Estonců.

Právě, váš středeční soupeř je v Evropě úplně někde jinde. Co by se tedy muselo stát, aby vám v odvetě alespoň ztížil život a přivodil komplikace?

Třeba dva rychlé góly, které by dal. Uvidíme ale, s čím přijde. Teoreticky by měl otevřít hru, protože musí dohánět čtyřbrankové manko, ve skutečnosti ale předpokládám, že se bude držet svého stylu. Bránit a čekat na příležitost k brejkům.

Jakou chystáte odpověď?

Hrát na jistotu, nekomplikovat si život ani v obraně, ani zbytečně ztracenými míči. Chceme se prosadit naším aktivním fotbalem. A samozřejmě - vstřelit gól. Čím nepříznivější skóre pro soupeře bude, tím lépe se nám bude hrát a ofenzivní silou se prosadíme.

Plzeňská jistota 88 miliónů
Pokud se Plzni povede přes Kalju postoupit, připíše si minimálně 90 miliónů korun z bonusů od UEFA. Jen za účast ve 4. předkole dostane Plzeň 2,1 miliónu eur (asi 54,5 miliónů korun). Pokud by se jí nepodařilo přejít přes dalšího soupeře až do hlavní soutěže, automaticky se posune do základní skupiny Evropské ligy, za což UEFA vyplácí prémii 1,3 miliónu eur (asi 33 miliónů korun). Z účasti v základní skupině Ligy mistrů plynou pochopitelně bonusy pohybující se v řádech sta miliónů.

Asi je zbytečné se ptát, zda chystáte opětovnou rotaci v sestavě...

Pochopitelně, v porovnání s posledním ligovým zápasem s Ostravou v ní bude čtyři pět nových hráčů. Ti, kteří nehráli první zápas v Estonsku, nastoupili v sobotu proti Baníku, aby dnes zase uvolnili místa jiným. Na většinu míst v sestavě máme dva adepty, což je optimální stav. Vzhledem ke konkurenci v mužstvu i skutečnosti, že na každého z hráčů připadnou během deseti dnů dva zápasy.

Takže sestavu můžete vyjmenovat předem, aniž byste musel něco tajit.

O deseti místech mám úplně jasno, jen nad jedním hráčem váhám.

Důvod? Zdravotní problémy, nebo dilema nad vytížeností jednotlivých hráčů?

O zdravotní problémy nejde, neboť kromě Bakoše jsou všichni v pořádku. Jde o zmiňovanou rotaci v sestavě.

Přes veškerou opatrnost a neochotu připustit, že se přes Kalju přenesete, určitě sledujete možné soupeře pro závěrečné play off o Ligu mistrů. Už jste si vybral soupeře, který by vám byl po chuti a přes něhož by se dalo postoupit do základní skupiny Champions League?

Zatím je zbytečné se podobnými spekulacemi zabývat, protože situace v jednotlivých kvalifikačních dvojicích je hodně vyrovnaná, a dokonce i mnohé celky, které by měly být v play off nasazeny, nemají postup jistý. Jen Karaganda má nášlapnuto do play off, což by zrovna příjemný protivník nebyl. Třeba i vzhledem k dlouhému cestování.

Zatímco Karaganda tam má našlápnuto, vy v play off už de facto jste a další účinkování na evropské pohárové scéně máte garantováno. A s ním i přísun 88 miliónů korun, bez ohledu na to, zda v play off uspějete, nebo zda bude hrát „jen" základní skupinu Evropské ligy.

Až je budeme mít na kontě, spadne našim ekonomům kámen ze srdce, protože sezóna bude zajištěná. Jsem rád, že se povedlo za čtyři roky klub stabilizovat tak, že je finančně stabilizovaný a plní si své povinnosti, což platí o málokterém z jiných klubů v českém fotbale. A co víc - v Plzni vyrostl nový stadión, vybudovalo se zázemí, mužstvo, všechno tady funguje.

Reklama

Související témata: