Hlavní obsah

Estoncům zůstala proti Plzni dvě procenta nadějí. Ani jejich trenér však v jejich zužitkování nevěří

Plzeň

Výstižně, i když pochopitelně po svém glosoval kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth konstelaci před dnešní večerní odvetou třetího předkola Ligy mistrů. „Nemáme v mužstvu žádné blbce, abychom zápas podcenili. Odehrajeme utkání tak, abychom mohli slavit postup,“ pravil před druhou konfrontací s estonským mistrem Nomme Kalju, k níž bude Viktoria nastupovat s čtyřbrankovým aktivem z prvního střetnutí a tudíž jistotou, že si následné play off o účast v základní skupině Champions League zahraje.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský záložník Pavel Horváth na tréninku před odvetným utkáním 3. předkola Ligy mistrů s Nõmme Kalju.

Článek
Fotogalerie

Plzeňský kouč Pavel Vrba sice opatrný zůstává a o postupové jistotě nechce v žádném případě mluvit, přesto přiznává: „Po výsledku prvního zápasu narostly naše postupové akcie z osmdesáti na osmadevadesát procent."

Dvě procenta tudíž estonskému Kalju zůstávají, jenže ani hostující trenér Igor Prins nevěří, že by je mohl jeho tým zužitkovat. „Půjdeme nám o to, abychom se předvedli v lepším světle než doma. Zabojujeme, protože výsledek prvního střetnutí byl velkým zklamáním," přiznával před dnešní odvetou, i když i on sám si je vědom diametrálního rozdílu ve fotbalových kvalitách a výkonnosti obou celků.

Soupeř je úplně jinde, přiznal kouč Estonců

„Plzeň je úplně jinde, než třeba finské Helsinky, které byly také daleko silnější než my a přesto jsme je v předchozím kole vyřadili. Má vyrovnaný hráčský kádr, předvádí útočný a agresivní fotbal bez ohledu na to, zda jde o zápas doma či venku, což mě překvapilo. A mé hráče také," přiznal kouč estonského mistra.

K plzeňské odvetě přijel hlavně proto, aby jeho mladí hráči posbírali cenné zkušenosti, jež se jim mohou v budoucnu hodit. Smazat čtyřgólovou ztrátu hraničí s utopií.

Vrba: Byli bychom za exoty

„Byli bychom skutečně za exoty, kdybychom o takový náskok přišli. Je to prostě obrovská šance, kterou nemůžeme prohospodařit. Kdyby se něco podobného stalo, byl by to obrovský průšvih," ví své i plzeňský trenér Vrba a proto v jednom kuse vtlouká svým svěřencům do hlavy, že navzdory čtyřbrankový výhře v Tallinnu musí k dnešní odvetě přistoupit s podobnou koncentrací, jako ke všem předchozím podzimním vystoupením. Pochopitelně vítězným, samozřejmě okořeněným spoustou gólů.

Po postupu přes Kalju má Plzeň 88 miliónů jistých
Pokud Plzeň přes Kalju postoupí, připíše si na konto minimálně 88 miliónů korun z bonusů od UEFA. Jen za účast ve 4. předkole dostane 2,1 miliónu eur (asi 54,5 miliónů korun). Pokud by se jí nepodařilo postoupit přes dalšího soupeře až do hlavní soutěže, automaticky se posune do základní skupiny Evropské ligy, za což UEFA vyplácí prémii 1,3 miliónu eur (asi 33 milionů korun). Z účasti v základní skupině Ligy mistrů plynou pochopitelně bonusy pohybující se v řádech sta miliónů.

„Konkurence, která v kádru vládne, je toho zárukou. Hráč, který by odvetu s Kalju podcenil, si je vědomý, že příště by se nemusel do sestavy vrátit," má klid na duši Vrba, jenž v duchu podzimních zvyklostí nachystal obvyklé rotace v základní sestavě.

„O deseti jménech mám už dlouho jasno, nad jedenáctým přemýšlím, protože mně jde o rovnoměrnou zátěž všech," pravil před konfrontací s Kalju.

Na soupeře si raději počká

O soupeři, kterého by si přál v další kvalifikační fázi Ligy mistrů, kdy už půjde v play off o postup do základní skupiny Champions League, však mluvit nechtěl, natož aby snad případné protivníky rozebíral.

„Mnohé celky, které by měly být v play off nasazeny, nemají postup jistý, takže je to zbytečné. Jen Karaganda má našlápnuto do play off, což by zrovna příjemný protivník nebyl. Třeba i vzhledem k dlouhému cestování. Počkejme proto, až postoupíme, vyčkejme, koho nám los přiřkne," bránil se Vrba vyslovit své přání dřív, než jeho tým postup ze 3. předkola do play off dnes večer i formálně stvrdí.

Reklama

Související témata: