Hlavní obsah

Plzeň zbožně vyhlíží Vídeň nebo Maribor, zato do dalekého Kazachstánu se Vrbovi a spol. ani trochu nechce

dos, zp, ramSport.cz

Všechno hraje Plzeňákům do karet, Ligu mistrů už mají na dosah. Původně neměli být fotbalisté Viktorie pro los play off nasazeni, ale po vypadnutí Borisova a Nikósie se mezi nasazené bezpečně posunuli. Po hravém postupu přes estonský Nõmme Kalju si tak Horváth a spol. mohou vybírat, koho by jim páteční los měl pro závěrečné předkolo nejspíš přidělit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňákům je hej, Liga mistrů je blízko...

Článek

Ať už narazí na kohokoliv z pětice potenciálních soupeřů, budou fotbalisté Plzně favoritem. Mohou se pochlubit pohárovým koeficientem 28,745, zatímco třeba kazašský Šachťor Karaganda jen 2,941.

Samotné nasazení však ještě o postupu nerozhoduje, taková Sparta by po blamáží se švédským Häckenem mohla vyprávět... Také v předkolech Ligy mistrů se letos zrodilo překvapení hned několik. Zkušený Borisov vyhučel hned na začátku s exotickou Kargandou. Maribor si pak počíhal na Nikósii a nečekal se ani postup bulharského Razgradu přes Partizan Bělehrad.

A kdo se tedy Plzni nabízí?

Austria Vídeň (Rakousko, koeficient 16,575)

Hratelný soupeř a pohodlné cestování, co chtít víc!? Je sice pravda, že tým s českým legionářem Tomášem Junem získal rakouský titul na úkor zazobaného Salcburku, ve třetím předkole se však nečekaně natrápil se soupeřem z Islandu. A rakouský fotbal přece jen u českých klubů žádnou hrůzu nebudí.

"Víme, koho chceme dostat. Pro nás i pro fanoušky je ideální Rakousko," prozradil útočník Stanislav Tecl. "Nejlepší je Vídeň," přitakával obránce Václav Procházka.

"Ideální soupeř z pohledu fanoušků. Do Vídně není dlouhá cesta, a tak by za námi určitě dorazilo mnoho příznivců a měli bychom velkou podporu. Navíc jde o protivníka, který je přijatelný i ze sportovního hlediska," přemítal kapitán Pavel Horváth. "Celé město si přeje Austrii Vídeň a já mám stejné přání. Pro lidi jde o velmi dobrou destinaci," říkal obránce Marián Čišovský.

"Kvůli fanouškům by Austria byla ideální. Přijeli by nás určitě povzbudit velkém počtu," souhlasil trenér Pavel Vrba.

Legia Varšava (Polsko, 13,650)

Peníze v polských klubech jsou a Legii dokázal v minulé sezóně domácí soutěže konkurovat jen druhý Lech Poznaň. Velšský tým The New Saints nebyl pro Legii ve druhém předkole velkou překážkou, s norským Molde se ve třetím natrápila už více. Varšavský sok je nicméně jednou z méně příjemných variant.

NK Maribor (Slovinsko, 9,941)

Pozor na ně, Slovinci nejdřív vyřadili maltskou Birkirkaru, ale pak hlavně nasazený APOEL Nikósia. O Mariboru však platí to samé, co o Austrii - hratelný a blízký soupeř. Před čtyřmi lety na něj v play off Evropské ligy narazila Sparta, venku nejdřív vyhrála 2:0 a v domácí odvetě 1:0. Rozhodně by si na něj věřila také Plzeň!

"I Maribor bych kvůli našim fanouškům bral. Není daleko, spousta plzeňských diváků by jela za námi a měli bychom na stadionu podporu. Ale ono není mezi nabízejícími se soupeři přílišných výkonnostních rozdílů. Jen do Kazachstánu je cesta dlouhá a složitá," dumal plzeňský kouč Pavel Vrba po postupu pře¨s estonském Kalju a před pátečním losem ve švýcarském Nyonu.

Ludogorec Razgrad (Bulharsko, 3,450)

Letos se stal podruhé mistrem bulharské ligy. Ve druhém předkole vyřadil Slovan Bratislava a ve třetím dvakrát porazil Partizan Bělehrad. Bulharská reprezentace je v kvalifikaci MS 2014 před českým nároďákem. Původní význam názvu města Razgrad znamená ‚divoký prales', nejen proto by však byl Ludogorec trochu ošemetnou volbou.

Šachťor Karaganda (Kazachstán, 2,941)

Běloruský Borisov je v Lize mistrů jako doma, utkal se v ní ostatně i s Plzní. Jenže Karaganda ho hned ve druhém předkole nachytala a favorit se poroučel, pak Kazaši vyřadili albánský tým Skënderbeu Korcë. Do Kazachstánu je daleko, tam by Plzeňáci cestovat nechtěli. Zdá se, že čím níže v losovacím koši postupujeme, tím nepříjemnější soupeř se tam skrývá...

"Asijského soupeře si přejeme asi nejméně. Nechceme cestovat čtyři a půl tisíce kilometrů, Liberec se přesvědčil, jak složité a náročné to je," potvrdil trenér Pavel Vrba.

"Do Kazachstánu bych skutečně nerad," procedil mezi zuby i Horváth.

"Při představě dlouhého cestování a mnoha hodin v letadle bych si Karagandu klidně odpustil, ale je třeba vidět, že pokud chceme hrát Ligu mistrů, je třeba zvládnout kohokoliv z pěti daných soupeřů," dumal Čišovský.

Reklama

Související témata: