Hlavní obsah

Plzeňský kouč se po postupu i na hlavu postavil a metal kotrmelce. Navrch slíbil ještě výstavnější

Plzeň

Na hlavu se postavil a dokonce parádní kotrmelec vyšvihl. A to navzdory tomu, že měl na sobě rituální bílou košili, v níž úspěšné podzimní zápasy plzeňského týmu pravidelně koučuje, a tradiční černé kalhoty k tomu. Takovou radost trenér Viktorie Pavel Vrba měl, když jeho tým znectil nebohého estonského mistra Nammo Kalju, čímž si zajistil nejen postup do čtvrtého kvalifikačního předkola Ligy mistrů, ale hlavně už potřetí po sobě účast v základní skupině evropských pohárových soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba a jeho oslavný kotrmelec po utkání 3. předkola Ligy mistrů mezi FC Viktoria Plzeň a JK Nomme Kalju.

Článek
Fotogalerie

To jste musel být z postupu do závěrečné kvalifikační fáze Ligy mistrů úplně v sedmém nebi, když jste dal na naléhání hráčů a přání fanoušků a vystřihl přímo na trávníku výstavní kotrmelec...

Umím ještě parádnější, který svede v mužstvu jen polovina hráčů. Ale ten si schovávám na jindy.

Na kdy?

Jestliže postoupíme do základní skupiny Ligy mistrů, rád ho předvedu.

Nabízí se vám pět možných soupeřů. Kterého z nich byste si přál?

Nejméně ze všech Karagandu, protože cestování do čtyři a půl tisíce kilometrů vzdáleného Kazachstánu je hodně složité a náročné. Ostatně, Liberec se o tom přesvědčil. Ostatní soupeři jsou přibližně na stejné úrovni, takže se vybírat nedá.

Kdo na Plzeň čeká v play off?
Ve čtvrtém předkole kvalifikace o Ligu mistrů narazí Viktoria Plzeň na jednoho z následujících soupeřů - slovinský NK Maribor, bulharský Ludorogec Razgrad, rakouskou Austrii Vídeň, mistra Kazachstánu Šachťor Karaganda či polskou Legii Varšava. Losuje se v pátek v poledne ve švýcarském Nyonu.

Ale kdybyste měl přece jen stanovit své priority?

Nejde o mé priority, ale o fanoušky, takže bych volil vídeňskou Austrii nebo slovinský Maribor. Obě města nejsou příliš vzdálená, takže plzeňští fanoušci by nás mohli přijet povzbudit ve velkém počtu.

Bez ohledu na to, jakého soupeře vám v pátek nyonský los přiřkne a jak v play off o Ligu mistrů dopadnete, už teď jednu jistotu máte - na evropské pohárové scéně budete zase účinkovat po celý podzim. Jaký je to pocit dostat se s mužstvem potřetí po sobě do základní skupiny evropských pohárů?

Nejde o mé pocity. Hlavně jsem rád, že se nám povedlo něco, co před pěti lety nikdo nečekal. Z Plzně se stal klub, který všichni respektují. I ve fotbalové Evropě.

Ale to je přece hlavně vaše zásluha...

Není to jen o trenérovi a hráčích, ale o celém klubovém managementu, o vedení Viktorie, ale i o městu, díky němuž vyrostl nový stadión. Hrát na tom starém s atletickým oválem, určitě by tady nepanovala tak báječná atmosféra, jakou prožíváme.

Aby nepanovala, když zvláště při vstupu do letošního podzimu předvádíte báječný fotbal až po okraj naplněný ofenzivou a spoustou gólů. Nastřílet v osmi soutěžních zápasech jednatřicet branek, to už je pořádná porce.

Však jsme na konci uplynulé sezóny slyšeli narážky, že jsme polevili a ustoupili od naší ofenzivní hry. Pravdou je, že se útočná síla scvrkla, takže jsem rád, že se k ofenzivnímu pojetí zase vracíme a dáváme hodně gólů. O to víc lidi náš fotbal baví, a proto nám také fandí. A věřím, že fandit nám budou nejen v Plzni, ale i v celé republice.

Však jste si také po zápasu s estonským mistrem Kalju, jemuž jste nasázeli šest branek, vysloužili aplaus na otevřené scéně.

Jsem rád, že jsme dvojutkání s Estonci zvládli, jak jsme měli. Začátek odvety sice neprobíhal podle našich představ, i když jsme hru kontrolovali a měli navrch. Až penalta pomohla k tomu, že jsme se uklidnili a do přestávky přidali druhý gól, což byl rozhodující moment. Pak už totiž soupeři docházely síly, my ho kombinačním fotbalem a hrou směrovanou stále dopředu tlačili před jeho pokutové území a přidali k Horváthovu hattricku další branky.

Váš kapitán Horváth podal proti Kalju mimořádný výkon. A nejen proto, že soupeři nastřílel hattrick. Jako by o pár let omládl, jako by byl zase dirigent, na něhož Plzeň tolik spoléhala.

Škoda, že v reprezentaci nemají velké trenýrky, protože hrál skutečně skvělé utkání.

Reprezentační kouč Bílek je na Strahově pro Horvátha už těžko najde. Zvláště, když už jednou s podobnou ironickou glosou jeho nominaci odmítl. Vy ale musíte být rád, že váš kapitán zase hraje jako z partesu. Čím jeho nové a nové fotbalové probouzení vysvětlíte?

Evidentně mu prospívá, že máme pro střed hřiště tři hráče, takže on, Darida a Hořava mohou rotovat a Pavel si tudíž odpočine. Tento způsob mu maximálně vyhovuje, neboť ke konci uplynulé sezóny toho měl plné kecky a i proto nebyl tak výrazný jako dřív. Navíc si dal říct, takže i jeho kondice je lepší, než ke konci minulé sezóny. Dostává se tudíž před vápnem do šancí, v nichž dřív nebyl, a proto i góly dává. Prostě s ním musíme pořád počítat.

Reklama

Související témata: