Hlavní obsah

Los českému mistrovi přál. Plzeň si o postup do základní skupiny Ligy mistrů zahraje s Mariborem

Nyon
Aktualizováno

V Plzni zavládla spokojenost. Vídeňskou Austrii, kterou si přálo nejvíc hráčů, sice českému mistrovskému celku nyonský los nepřiřkl, ale víc než přijatelného soupeře mu pro závěrečné play off přidělil. Viktoria se totiž utká ve čtvrtém předkole Ligy mistrů se slovinským NK Maribor. Vítěz této konfrontace pochopitelně postoupí do základní skupiny Champions League, poražený si pak zahraje skupinu Evropské ligy. Mírnou nevýhodou je, že úvodní duel bude hrát Plzeň 20., resp. 21. srpna na domácím hřišti. Odvety jsou na programu o týden později.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Los ve švýcarském Nyonu přisoudil fotbalistům Plzně do play off Ligy mistrů slovinský Maribor.

Článek

Před pátečním losováním čtvrtého předkola Ligy mistrů měli v Plzni jasno - chtěli se vyhnout mistrovskému celku z Kazachstánu Karagandě, zato po Austrii Vídeň, nebo slovinském Mariboru toužili.

"V této fázi už si vybírat těžko můžeme, protože soupeři jsou přibližně na stejné úrovni. Kvůli fanouškům jsme chtěli dva týmy. Těmi byly Maribor a Austria. Jsem rád, že naši příznivci to budou mít blízko a určitě nás pojedou do Mariboru podpořit. Sílu soupeře budeme zjišťovat. Samozřejmě víme, že postoupil přes silný kyperský tým," nechal se slyšet po losu kouč západočeského celku Pavel Vrba.

Sparta si s Mariborem poradila

Slovinský mistr NK Maribor vyřadil na cestě do play off Ligy mistrů maltskou Birkirkaru, kterou doma porazil 2:0 a venku s ní remizoval 0:0, ale pak hlavně nasazený celek APOEL Nikósia. Stačila mu k tomu remíza 1:1 na Kypru a domácí bezbrankový výsledek. Postupový gólk vstřelil Brazilce Marcos Tavares.

Před čtyřmi lety na Maribor v play off Evropské ligy narazila Sparta, venku nejdřív vyhrála 2:0 a v domácí odvetě 1:0.

Mužstvo vede chorvatský kouč Ante Čačič, který vystřídal Darko Milaniče, jenž před sezónou odešel do rakouského Sturmu Graz. Kádr má poskládaný vesměs ze slovinských fotbalistů doplněných ovšem i o několik legionářů. V mužstvu jsou třeba Brazilci Marcos Tavares a Arghus, ale i Ibraimi z Makedonie, Fajič z Bosny a Hercegoviny, jenž má zacelit mezeru po reprezentačním útočníkovi Robertu Berićovi, který přestoupil stejně jako trenér Milanič do Sturmu Graz. V Mariboru hrají i chorvatští fotbalisté Lejsak a Mezga, jenž má ovšem slovinské občanství, či Francouz Mendy. Největšími oporami jsou Jasmin Handanovič, Aleš Mertelj, Agim Ibraimi a Brazilec Marcos Tavares.

Své domácí zápasy hraje Maribor, který je jedenáctinásobným slovinským mistrem a má na kontě tři poslední tituly v řadě, na stadiónu Ljudski Vrt, jenž má kapacitu 12 500 diváků. Po třech odehraných zápasech letošní slovinské ligy patří Mariboru první příčka s plným počtem bodů, takže je na tom stejně jako Plzeň.

Motivací jsou vzpomínky i další milióny

Pro Plzeň je jistou nevýhodou, že první zápas hraje 20., resp. 21. srpna doma a odvetu pak za týden ve Slovinsku. Ovšem ve 2. předkole s Željezničarem Sarajevo dokázala, že takovýto sled zápasů už pro ni nepředstavuje handicap. Zvláště, když motivace v podobě postupu do základní skupiny Champions League je veliká a předloňský start obrovsky inspirující.

„Myslím si, že Liberec i Jablonec v Evropské lize ukázaly, že není rozhodující, kde se dvojutkání začíná. My jsme toto prokletí s Željezničarem také prolomili, takže věřím, že to nebude podstatné. Naopak podstatné bude, jakou budeme mít formu a jak zápas zvládneme," připomínal po nyonském losu trenér Viktorie Vrba a začal okamžitě shánět o soupeři informace.

"Budeme ho mít možnost vidět v posledních pěti soutěžních utkáních. Věřím, že to bude dostačující," poznamenal.

Až dosud si Plzeň vydělala na evropské pohárové scéně 55 miliónů korun tím, že se dostala do play off. Pokud překročí i práh čtvrtého předkola, může počítat řádově s dalšími 187 milióny, které jí přibudou na kontě jen za účast v základní fázi Champions League.

Dvojice pro play off kvalifikace Ligy mistrů
Mistrovská část
Dinamo Záhřeb - Austria Vídeň (Jun)
Ludogorec Razgrad - FC Basilej
Viktoria Plzeň - NK Maribor
Šachťor Karaganda - Celtic Glasgow
Steaua Bukurešť - Legia Varšava
Nemistrovská část:
Lyon - San Sebastian
Schalke - Metalist Charkov
Pacos Ferreira - Zenit Petrohrad
PSV Eindhoven - AC Milán
Fenerbahce (Kadlec) - Arsenal (Rosický)
Postoupí fotbalisté Plzně přes Maribor do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 28877 čtenářů.

Reklama

Související témata: