Hlavní obsah

VIDEO: Plzeňská kabina žije duelem s Mariborem. Ani na vymýšlení legrácek není podle Horvátha čas

Plzeň

O jednom je plzeňský kouč před závěrečným kvalifikačním dějstvím o Ligu mistrů přesvědčen. Nestane se, aby jeho tým v duelech se slovinským Mariborem podlehl podobnému klamu, jako když mu šlo na jaře v konfrontaci s tureckým Fenerbahce o čtvrtfinále Evropské ligy a on očekávání do něho vkládané prostě neunesl. „Atmosféře jsme podlehli doma, v odvetě už jsme hráli úplně jinak. A jinak budeme hrát i s Mariborem," ujišťuje trenér českého mistra Pavel Vrba.

Trénink Plzně před zápasem s MariboremVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podobenství se před play off Ligy mistrů mezi Plzní a slovinským Mariborem přímo vnucují. Se zmiňovanou jarní konfrontací s Fenerbahce na scéně Evropské ligy, s duely s Kodaní před dvěma lety pochopitelně také. Tehdy Plzeň roli zvládla a do základní skupiny Ligy mistrů postoupila, i když proti dánskému šampiónovi rozhodně favoritem nebyla.

Plzeň hraje o neskutečné milióny
Nejen o sportovní úspěch, ale i o neskutečné milióny jde fotbalové Plzni v závěrečném play off Ligy mistrů. Pokud by totiž konfrontaci se slovinským Mariborem zvládla a do Champions League se dostala, přišlo by jí z UEFA na konto 186 miliónů korun jen za pouhou účast v základní skupině. Za každou výhru by inkasovala dalších 25 miliónů korun, za remízu pak polovinu, tedy 12,5 miliónu.
Kdyby se do Ligy mistrů nedostala a hrála by „jen" Evropskou ligu, přišla by si pouze na 32,5 miliónu korun.
Už postupem do play off ovšem vydělala 2,1 miliónu eur, tedy 54,5 miliónu korun.

Tentokrát s NK Mariborem je ovšem do role favorita pasována, i když se jí brání. „Favority jsme snad jen proto, že dva roky po sobě hrajeme na jaře v pohárové Evropě. Ale i Slovinci už základní skupinu Evropské ligy hráli a své kvality prokázali. A prokazovat je budou i v budoucnu," bere podobné žonglování s krajní rezervovaností plzeňský kouč Pavel Vrba.

„Ve Slovinsku má Maribor bezkonkurenční postavení a právě jeho obrovské ambice mu umožnily vytvořit mužstvo, jaké má."

Jaký že je Maribor? Siĺný a důsledný

Mužstvo pochopitelně silné, důsledné v defenzivě, hodně nepříjemné svými ofenzivními schopnostmi i kvalitami jednotlivců. Alespoň tak vyznívá charakteristika slovinského mistra, na níž se trenér shodl s kapitánem Pavlem Horváthem.

„V útočné fázi působili fakt velice dobře. A i několik hráčů mě zaujalo," přiznal dirigent Horváth a prozradil, že tentokrát žije celá kabina zápasem tak, že ani motivační stimuly či postupové legrácky nestíhala vymyslet.

„Žádné holení, žádné stříhání... Ale při případném úspěchu je všechno možné. Tedy, skoro všechno," zavětřil a možná se přitom rozpomněl na slib, který dal trenér po postupu přes estonském Kalju. Kdyby se totiž Plzni povedlo překonat i poslední překážku na cestě do Ligy mistrů, vystřihne na hřišti výstavní kotrmelec, jaký umí prý jen on.

Kdo vlastně bude chybět, ptá se trenér

Před úterním prvním zápasem, který se hraje v Plzni od 20:45 za asistence kamer televize Prima Cool, však na něco podobného nemá pomyšlení. Sestavu už nosí v hlavě a ví, že se zraněným Kolářem v ní počítat nemůže a naopak Bakoše už může posadit mezi náhradníky.

„Kolář sám přiznal, že se na zápas ještě necítí, zato Bakoš se vrací. Už jeho pouhá přítomnost v kádru nám pomůže," pravil Vrba, který pochopitelně přemýšlí i o soupeři a sestavě, v níž vyrukuje. To proto, že distancovaný reprezentant Slovinska Filipovič bude chybět stoprocentně a brazilský stoper Arghus by se na trávníku rovněž neměl objevit.

„Filipovič je skutečně klíčovým hráčem v sestavě Mariboru, protože je hodně zkušený, ale o ostatních absencích spekulovat nechci. V den zápasů může být všechno jinak," pravil kouč Vrba vyhýbavě.

Sebevědomí ze Slovinců srší

Absence brazilského stopera Arghuse a záložníka Mezgy, ba ani distanc zkušeného reprezentanta Filipoviče však na plzeňského protivníka dopad nemá. Sebevědomí ze Slovinců doslova číší. „Slovinský fotbal už léta touží po postupu do Ligy mistrů. Tentokrát máme dobré vyhlídky a při vší úctě k soupeři můžeme tuto touhu naplnit," nechal se slyšet šestadvacetiletý záložník Mariboru Aleš Mertelj, mimochodem pamětník toho, jak jeho tým vypoklonkovala před čtyřmi lety z pohárové Evropy pražská Sparta.

„Pamatuji si na ty zápasy, jenže od té doby jsme vyzrálejší a hlavně zkušenější. Jsme plni optimismu a chceme zvítězit," nenechal se vystrašit reminiscencemi na dvě prohry s Pražany v Evropské lize.

„Skutečně jsme po dobrých výsledcích v úvodu sezóny patřičně sebevědomí," přidával i chorvatský kouč Ante Čačić, který se ujal Mariboru před sezónou a ještě s ním neprohrál ani ve slovinské lize, ani na evropské scéně. Naposledy jeho tým nastřílel pět branek Celje v lize, kterou vede skutečně suverénně.

„Přešli jsme přes Apoel, ale tím naše ambice nekončí. Z prvního zápasu chceme vyjít tak, abychom v domácí odvetě mohli udělat případný poslední krok a vstoupit do Ligy mistrů, která se od nás očekává," překvapil naplno vyřčenými cíli mariborský trenér Čačić.

Reklama

Související témata: