Hlavní obsah

VIDEO: Maribor? To jsme my před dvěma lety, hledal před duelem o Ligu mistrů přirovnání plzeňský kouč Vrba

Plzeň

Jasně že se k nastávajícímu dvojutkání s Mariborem úpěnlivě upíná, pochopitelně že o závěrečném díle kvalifikační konfrontace o Ligu mistrů mluví kouč plzeňských fotbalistů Pavel Vrba jako o vrcholu sezóny. „Už postupem do play off je pro nás sezóna úspěšná, teď ale chceme udělat poslední krok. Účast v základní skupině Champions League představuje absolutní vrchol," netají Vrba před úterním prvním střetnutím, že se svým týmem chce i slovinského mistra překonat.

Pavel Horváth před zápasem s Mariborem.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podobné ambice a touhy jste měli i na jaře v Evropské lize, kdy jste vyřadili favorizovanou Neapol a pak v osmifinále proti tureckému Fenerbahce podlehli velkému očekávání do vás vkládanému. Nemáte obavy, aby se minulost neopakovala? Aby na vaše hráče nedolehla panující optimistická atmosféra až příliš?

Uznávám, že zmiňovaný domácí zápas s Fenerbahce byl ukázkou, jak lze atmosféře podlehnout. Odveta v Istanbulu však už byla jiná, naše hra také. I díky tomu jsme nasbírali další zkušenosti, které teď můžeme využít. Proto věřím, že dvojutkání s Mariborem zvládneme lépe.

Zápas play-off Ligy mistrů mezi Plzní a Mariborem začíná ve 20.45, řídí ho Portugalec Benquerenca , přímý přenos vysílá Prima Cool, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Měli byste, když jste v očích fotbalové veřejnosti i třeba bookmakerů pasováni do role favorita, od něhož se postup očekává...

Favoritem jsme možná proto, že dva roky po sobě jsme hráli na jaře Evropskou ligu, ale jinak nás čeká nesmírně těžký zápas. Pokud se některé mužstvo do čtvrtého předkola Ligy mistrů dostane, musí a má fotbalové kvality. A je jedno, zda to byla před dvěma lety Kodaň, nebo tentokrát Maribor.

Dá se slovinský mistr svým stylem a vyznávaným fotbalovým pojetím přirovnat k některému z protivníků, na něž jste zatím v pohárové Evropě narazili?

Hraje disciplinovaně a velice důsledně v defenzivě, má výbornou přechodovou fázi, do níž se zapojuje hodně hráčů ze střední a zadní linie, má obrovskou ofenzivní sílu a nabídnuté příležitosti dovede využít. Přirovnal bych Maribor k nám před dvěma lety.

Ofenzivní síla slovinského mistra se točí hlavně kolem Brazilce Tavarese, který je pro Maribor hodně důležitým mužem.

Opravdu jde o klíčového hráče, který je technicky perfektně vybavený, silný v koncovce i na míči, navíc dává i góly. Ostatně, i na Kypru vlastně rozhodl vstřelenou brankou o remíze a následném postupu Slovinců. Tavares je ale pouze součástí týmu, neboť i ostatní hráči mu v ofenzivě vydatně pomáhají.

Postup by přinesl Plzni 186 miliónů
Nejen o sportovní úspěch, ale i o neskutečné milióny jde fotbalové Plzni v závěrečném play off Ligy mistrů. Pokud by totiž konfrontaci se slovinským Mariborem zvládla a do Champions League se dostala, přišlo by jí z UEFA na konto 186 miliónů korun jen za pouhou účast v základní skupině. Za každou výhru by inkasovala dalších 25 miliónů korun, za remízu pak polovinu, tedy 12,5 miliónu.
Kdyby se do Ligy mistrů nedostala a hrála by „jen" Evropskou ligu, přišla by si pouze na 32,5 miliónu korun.
Už postupem do play off ovšem vydělala 2,1 miliónu eur, tedy 54,5 miliónu korun.

Do jisté míry by vám mělo nahrávat, že Mariboru bude v prvním utkání chybět distancovaný reprezentant Filipovič a že nastoupit by neměl ani brazilský stoper Arghus, která je pro defenzivu soupeře rovněž hodně důležitý.

Filipovič, který nasbíral tři žluté a hrát nesmí, je skutečně druhým z klíčových hráčů Mariboru, protože odehrál spoustu zápasů a má tudíž hodně zkušenosti. Ale jak to bude s absencí Arghuse si raději počkám... Před utkáním se toho hodně namluví, aby pak na hřišti bylo všechno jinak.

A jak je to s absencemi ve vašem kádru a sestavou, kterou do zápasu pošlete?

Sestavu mám v hlavě, ale nahlas ji nevyřknu. Jisté je, že v ní nebude zraněný Kolář, který s námi neabsolvoval ani závěrečnou přípravu na zápas, protože se na takovéto utkání ještě necítí v pořádku. Zato Bakoš se do kádru vrací a věřím, že už jeho pouhá přítomnost pomůže. A to navzdory dlouhé pauze, kterou měl a herní praxi, jež mu samo sebou chybí.

Postoupí fotbalisté Plzně přes Maribor do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 28877 čtenářů.

Reklama

Související témata: