Hlavní obsah

Na trávnících v Plzni a Mariboru se povaluje 223 miliónů, lačné jsou jich oba kluby

Ještě jeden krok musí fotbalová Plzeň udělat. Poslední, rozhodující... Pokud dvojutkání se slovinským Mariborem zvládne, brány vysněné Ligy mistrů se před ní otevřou dokořán a s nimi i příliv dalších stovek miliónů, díky nimž bude moci úřadující český mistr pokračovat ve vzestupu. I proto mluví trenér Viktorie Pavel Vrba před prvním dílem play off o vrcholu sezóny, i proto si jeho svěřenci uvědomují historickou příležitost, jež se jim po dvou letech zase nabízí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobnou euforii, jako během utkání 3. předkola Ligy mistrů s Nomme Kalju, by chtěla fotbalová Plzeň zažívat i dnes v duelu s Mariborem.

Článek

Svých 88 miliónů korun už má Plzeň jistých, ať její konfrontace se slovinským mistrem dopadne jakkoli. Za účast ve 4. kvalifikačním předkole totiž zinkasuje 2,1 miliónu eur (asi 54,5 miliónů korun) a pokud by se jí nepodařilo přejít přes Maribor až do hlavní soutěže, automaticky se posune do základní skupiny Evropské ligy, za což UEFA vyplácí prémii 1,3 miliónu eur (asi 33 miliónů korun).

První zápas play-off Ligy mistrů mezi Plzní a Mariborem začíná dnesve 20:45, řídí ho Portugalec Benquerenca, přímý přenos vysílá Prima Cool, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

„Jsem rád, že se povedlo za čtyři roky fotbalovou Plzeň stabilizovat tak, že je finančně silná a plní si své povinnosti, což platí o málokterém z jiných klubů v českém fotbale. Ba co víc - vyrostl tady nový stadión, vybudovalo se zázemí, mužstvo, všechno tady funguje," pochvaloval si už po postupu přes estonské Kalju trenér Pavel Vrba, že mužstvo účasti ve čtvrtém předkole cíle splnilo a klubovým ekonomům tudíž spadl kámen ze srdce, neboť na rok je rozpočet Viktorie pokrytý.

Liga mistrů, to je jiný level

Jenže i on dobře ví, že Liga mistrů je úplně jiný level. Pokud by totiž jeho celek konfrontaci se slovinským Mariborem zvládl a do Champions League se dostal, přišlo by z UEFA na plzeňské konto 8,6 miliónu eur, tedy přibližně 223 miliónů korun jen za pouhou účast v základní skupině. Za každou výhru by český mistr inkasoval dalších 25 miliónů korun, za remízu pak polovinu, tedy 12,5 miliónu.

Finanční bonusy v Lize mistrů
Za postup do 4. předkola2,1 mil. eur
Za postup do základní skupiny8,6 mil. eur
Za vítězství ve skupině1 mil. eur
Za remízu ve skupině500 000 eur
Za postup do osmifinále3,5 mil. eur
Za postup do čtvrtfinále3,9 mil. eur
Za postup do semifinále4,9 mil. eur
Pro poraženého finalistu6,5 mil. eur
Pro vítěze10,5 mil. eur

Takový ohromný balík peněz se povaluje po trávnících v Plzni a poté za týden při odvetě v Mariboru. Stačí ho jen zvednout...

Vrba opakuje: Je to vrchol

Pochopitelně po tom touží obě mužstva. „Jsme o dva roky starší než před dvěma lety, kdy jsme se přes Kodaň do Ligy mistrů dostali, i zkušeností máme víc. Naši hráči se dostali i do reprezentace, zahráli si s ní na evropském šampionátu i v kvalifikaci o Evropu a svět, což jsou zkušenosti ještě cennější, než z pohárů," připomíná plzeňský posun kapitán Pavel Horváth.

„Ale do konfrontace s Mariborem jdeme s pokorou. Každé mužstvo, které se do této fáze kvalifikace dostane, musí své fotbalové kvality mít. A slovinský mistr je má... V důsledné defenzivě, rychlém přechodu do útoku, v ofenzivě, kde je hlavní postavou Brazilec Tavares," varuje trenér Vrba, že Slovinci nebudou rozhodně snadným soupeřem.

„Ale pro nás je dvojutkání s nimi vrcholem sezóny," připomíná okamžitě.

I Slovinci po milónech touží

Maribor je na tom ale stejně... Základní skupinu Evropské ligy si už zahrál, teď chce výš. Do Ligy mistrů. I jeho pochopitelně lákají milióny, které z postupu plynou.

„Přešli jsme přes Apoel Nikósia, ale tím naše ambice nekončí. Z prvního zápasu v Plzni chceme vyjít tak, abychom v domácí odvetě mohli udělat poslední krok a vstoupit do Ligy mistrů, která se od nás očekává," pravil sebevědomě devětapadesátiletý chorvatský kouč ve službách Mariboru Ante Čačič. Ten se ujal mužstva před sezónou a ještě s ním neprohrál ani ve slovinské lize, ani na evropské scéně.

„Po dobrých výsledcích v úvodu sezóny jsme opravdu patřičně sebevědomí," netajil, že i jeho klub milióny moc a moc lákají a že by je se svými svěřenci chtěl v posledním kvalifikačním dějství ze hřiště zvednout.

Postoupí fotbalisté Plzně přes Maribor do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 28877 čtenářů.

Reklama

Související témata: