Hlavní obsah

Darida zářil, ale za nevyužité šance si nadával: Naše pozice mohla být ještě lepší

Plzeň

Byl nejlepším hráčem Plzně a skvostný výkon ozdobil jedním gólem a asistencí. Záložník Vladimír Darida při úvodním utkání play off Ligy mistrů s Mariborem v úterní noci exceloval. Mezi střelci mohl být zapsaný několikrát, ale další vyložené šance nevyužil. „Ale i tak pojedeme k odvetě jako mírný favorit. Jen nesmíme nic podcenit," přemítal západočeský klenot po vítězství 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Vladimír Darida se raduje z gólu do sítě Mariboru.

Článek
Fotogalerie

Předčil Maribor výrazně vaše očekávání? Nadělal vám více problémů, než jste očekávali?

Věděli jsme z přípravy, že jde o těžkého soupeře, jehož hráči jsou hodně kvalitní při držení míče. Trenéři nás upozorňovali, že Slovinci budou hrát kombinačně po zemi a prosazovat se ve středu hřiště, kde mají výborné hráče. Byli jsme připravení a myslím, že do větších šancí jsme Maribor kromě gólové střely nepustili.

Je dvoubrankový náskok reálným obrazem vývoje zápasu a kvality obou týmů?

Utkání bylo vyrovnané. Zpočátku jsme si vytvořili tlak, během pětadvaceti minut jsme měli hodně standardních situací, ale chybělo větší gólové vyjádření. Pak jsme trošku polevili, ale v druhém poločase zase naše tempo bylo takové, jak se patří. Hráči Mariboru hodně drželi balón, my jsme běhali bez míče, což je hodně unavující. Síly docházely. Ale neřekl bych, že Slovinci byli svěžejší než my.

V druhém poločase jste vstřelil důležitý druhý gól, měl jste i další velké příležitosti. Co chybělo k vyšší úspěšnosti?

Při hlavičce po centru Davida Limberského v prvním poločase nějaké centimetry... Měl jsem balón hodně vysoko. Snažil jsem se míč tlačit dolů, ale lépe to nešlo. Při druhé šanci v závěru utkání jsem si míč zpracoval, ale balón mi sjel po nártu, což mě mrzí, protože naše situace mohla být do odvety ještě lepší. Ani raději nebudu říkat, jaké myšlenky mi v dané chvíli běžely hlavou. To nejde publikovat.

Otřásl inkasovaný gól hodně sebevědomím vašeho týmu?

Dvoubrankové vedení bylo super. Zatáhli jsme se, chtěli hrát na brejky. Maribor pak převzal iniciativu. Ale v jednom okamžiku jsme nedostoupili protihráče čekajícího na odražený míč a Mejač trefil balón hodně dobře, zapadl přesně za tyč. Matúš Kozáčik navíc v šatně po zápase říkal, že přes hráče střelu neviděl.

Cítíte, že po vítězství 3:1 jsou brány základní skupiny Ligy mistrů hodně blízko?

Škoda inkasovaného gólu. Ale trefa Michala Ďuriše v poslední minutě nám hodně pomohla. Je to přijatelný výsledek. Pokud bychom vyhráli jen o gól, odveta by byla hodně otevřená. Nyní sice nemáme nic jistého, ale dva góly nás přece jen staví do role mírného favorita. Ale nesmíme nic podcenit. Pokud předvedeme stejný výkon jako v druhém poločase domácího utkání, můžeme postoupit.

Už potřetí jste nastoupil na pozici podhrotového hráče. Jak vám nová úloha vyhovuje?

Je to něco jiného, než když jsem nastupoval vedle Pavla Horvátha. Mám méně balónů, ale zase jsem blíže bráně a mohu se více dostávat ke střelám nebo do koncových situací.

Reklama

Související témata: