Hlavní obsah

Plzeňské akcie na postupové burze narostly, trenér však euforii krotí. Jsme teprve v poločase, připomíná

Plzeň

První krok do prestižní a finančně tolik lukrativní Ligy mistrů fotbalisté Plzně udělali, neboť v úvodním duelu čtvrtého předkola porazili na domácím hřišti NK Maribor 3:1 a jejich akcie na postupové burze notně narostly. „Pořád jsme ale jen v poločase této konfrontace, čeká nás ještě odveta a v ní těžký soupeř a bouřlivé prostředí ve Slovinsku," zůstává dál na pevné zemi trenér českého mistra Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba (vpravo) mohl být po prvním utkání play off Ligy mistrů s Mariborem spokojen.

Článek
Fotogalerie

Asi jste si hodně oddechl, když přišla poslední minuta a spásná Ďurišova třetí trefa...

Pochopitelně, že je daleko lepší cestovat k odvetě s dvoubrankovým náskokem, než s výhrou 2:1, která ještě v poslední minutě na ukazateli svítila. Ovšem úplně nejlepší by bylo vyhrát 2:0, protože každý gól inkasovaný doma zvýhodňuje soupeře. My se však za dvoubrankového vedení dopustili jediné chyby při bránění a Maribor nás potrestal krásným gólem.

I tak máte vysněnou Ligu mistrů o pořádný kus blíž...

Uvidíme, jestli bude třetí Ďurišova branka něco znamenat. Pořád jsme v konfrontaci s Mariborem teprve v poločase, i když do Slovinska pojedeme s dvougólovým náskokem.

Kolik si může Plzeň v Lize mistrů vydělat?
Za postup do základní skupiny:8,6 mil. eur
Za vítězství ve skupině:1 milión eur
Za remízu ve skupině:500 000 eur
Za postup do osmifinále:3,5 mil. eur
Za postup do čtvrtfinále:3,9 mil. eur
Za postup do semifinále:4,9 mil. eur
Bonus pro poraženého finalistu:6,5 mil. eur
Bonus pro vítěze:10,5 mil. eur.
Už účastí ve 4. předkole si Plzeň přišla na 2,1 miliónu eur, tedy asi 55,5 miliónů korun.

Už jste ale na tom přece byli v letošní kvalifikaci hůř. Před odvetou druhého kola v Sarajevu jste měli k dobru jen jednu branku.

Pravda, to jsme skutečně byli pod daleko větším tlakem. Třeba i proto, že jsme v odvetě hráli od dvacáté minuty jen v deseti. Maribor je ovšem nejtěžší soupeř, jakého jsme v kvalifikaci potkali.

Ale rady jste si s ním věděli. Vlastně jste okopírovali scénář sobotního ligového šlágru se Spartou. Stejná sestava, podobný nástup a počáteční tlak, jen převahu jste proti Slovincům zúročili a vstřelili gól...

Začátek nám skutečně vyšel, čtyři pět zahrávaných rohů nám dopomohlo k převaze a nakonec i Čišovského vedoucí brance. Až do přestávky jsme pak hru kontrolovali a nedovolili Mariboru, aby se dostal do nějaké příležitosti. Nám se naopak v samém závěru poločasu nabídla. Škoda, že ji Petržela nevyužil. Anebo že nenahrál volnému Hořavovi.

Právě po zmiňovaných rohových kopech se rodilo nejvíce závarů a příležitostí v šestnáctce Mariboru. Většinou šlo o centry přetažené přes šestnáctku a vracené okamžitě zpátky do pokutového území. Šlo o recept na překonání defenzivy Slovinců, o němž jste před utkáním mluvil?

Studujeme hru každého soupeře a snažíme se využít získaných poznatků při standardních situacích. A pokaždé z nich alespoň jednu dokážeme vstřelit, což byl i případ duelu s Mariborem. Máme výhodu, že nás soupeři neznají tolik, jako mužstva v naší lize, z čehož pochopitelně profitujeme. Pochopitelně i proto, že máme pro standardní situace skvělé fotbalisty a že je dohráváme v dostatečném počtu hráčů.

Právě Čišovský je toho zářným příkladem. Nastřílet v pěti zápasech čtyři, resp. pět branek, které mu UEFA ve svých statistikách oficiálně přiznává, to je na stopera pořádná porce...

Doufám, že si Mariána všiml Messi. Už teď má na Čišovského ztrátu čtyř pěti branek a nebude jednoduché, aby ho dohnal.

Váš chorvatský kolega ve službách Mariboru Čačič po plzeňském zápase prohlašoval, že jeho tým ještě nezemřel a v odvetě se o postup do Ligy mistrů popere. Zvláště, když bude silnější, neboť uzdravení a distancovaní hráči se do sestavy vrátí. Jak tuto výhrůžku vnímáte?

Samo sebou se vší vážnosti, protože mužstva, která se dostanou do čtvrtého předkola Ligy mistrů, mají svou kvalitu. Daleko vyšší, než mnohé naše ligové celky.. Když hrál kupříkladu Liberec kvalifikaci o Ligu mistrů s Karagandou, o jeho soupeři se mluvilo všelijak. A teď přijede do Kazachstánu Celtic Glasgow a prohrajeme tam o dva góly. Chápu, že Maribor měl problém plynoucí z absence několika hráčů, ale až v odvetě uvidíme, jak moc jim jejich přítomnost pomůže..

Nejen Maribor, ale i váš celek půjde do odvety silnější, neboť zranění Bakoš a Kolář by už měli být k dispozici. To vaše postupové šance určitě umocňuje...

S jejich přítomností budeme v ofenzivě ještě silnější, což výhodu každopádně představuje. Půjdeme sice do odvety s dvougólovým náskokem, ale i v Mariboru se budeme držet naší partitury. K disciplinované defenzivě přidáme aktivní hru a snahu vstřelit i na soupeřově hřišti gól.

Reklama

Související témata: