Hlavní obsah

Plzeň odletěla hájit náskok v boji o milióny. Rozhodující bude hlava, mínil Limberský

Radek MalinaSport.czPrávo

Bez přehnané euforie, s pokorou po přímé konfrontaci z prvního duelu play off Ligy mistrů v úterý dopoledne odletěli fotbalisté Viktorie Plzeň do slovinského Mariboru k odvetě bitvy o nejprestižnější klubovou soutěž Evropy. Od účasti mezi smetánkou a zisku téměř tří set miliónů korun je dělí devadesát minut ve středeční noci s možností jednogólové prohry případně dvougólové, při minimálně dvou vstřelených brankách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Michal Ďuriš se raduje z gólu, který vstřelil do sítě Mariboru.

Článek
Fotogalerie

„První zápas nám hodně ukázal. Maribor je velmi kvalitní. Vlastně více, než jsme si představovali. Trenér Vrba nás před úvodním duelem upozorňoval, že konfrontace se Slovinci nebude snadná, ale ve skutečnosti byl duel těžší, než jsme si mysleli," vracel se před odletem do Slovinska Radim Řezník, obránce Plzně, k prvnímu vzájemnému utkání.

„Překvapili mě hodně. Nečekal jsem, že budou kombinačně tak silní. Hodně charakter jejich hry ovlivňují hráči z Afriky a Jižní Ameriky, jsou opravdu rychlí," přitakal útočník Stanislav Tecl.

Západočeši minulé úterý ve Štruncových sadech zvítězili nad Mariborem 3:1. Nijak netajili, jak je štve inkasovaný gól. Na druhou stranu trefa Ďuriše v poslední minutě zajistila dvoubrankový náskok, který pozici týmu trenéra Vrby učinil hodně komfortní.

Nejdůležitější zápas kariéry

„Myslím, že významnou roli bude hrát hlava. A my jsme dost zkušení, abychom tlak ustáli a boj o Ligu mistrů zvládli. Máme vše ve svých nohách. Těžkých zápasů, kdy byl náš osud na hraně, jsme sehráli už dost. Máme dost duelů z evropských pohárů, abychom odvetu s Mariborem unesli, protože z hlediska fotbalovosti bychom problém mít neměli. Že každý nechá na hřišti sto procent při zápase o skupinu Ligu mistrů je samozřejmé," mínil plzeňský obránce David Limberský.

„Pro mě půjde o nejdůležitější zápas kariéry. Určitě jsem hrál v evropských pohárech proti silnějším soupeřům, ale z hlediska významu představuje odveta s Mariborem úplný strop," netajil obránce Václav Procházka, že očekávání je veliké.

Plzeňští fotbalisté nechtějí zbytečně stupňovat tlak. „Klíčová bude psychická stránka. Ani já jsem totiž nehrál v kariéře větší duel. Když zakolísá tým v ligové soutěži, má ještě řadu možností, jak vše odčinit. Nyní už druhou šanci nedostaneme. Ale bylo by zbytečné si dokola opakovat, jak mimořádný duel utkání v Mariboru představuje. Já měl nervy i při utkání druhého předkola v Sarajevu. Není správné stupňovat tlak zbytečně," přemítal záložník Viktorie Tomáš Hořava.

Postup by vynesl téměř 300 miliónů korun

Svěřenci trenéra Vrby se připravovali i na fakt, že je čeká hodně bouřlivé prostředí. „Jejich fanoušci budou asi na stadiónu řádit. Ale je dobře, že bude plno. Atmosféra člověka strhne a vyhecuje mnohem více, než když je stadión prázdný," mínil Řezník. „Osobně jsem vyprodaný stadión v Mariboru nezažil, ale viděl jsem to v televizi a slyšel od spoluhráčů ze slovenské reprezentace, kteří na místě hráli. Atmosféra byla neuvěřitelně bouřlivá," varoval obránce Marián Čišovský.

Jeho tým si může v odvetě dovolit prohrát o gól, případně o dva při minimálně dvou vstřelených. Pak bude podruhé v historii slavit postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Poprvé Západočeši hráli Champions League na podzim 2011 a do skupiny tehdy dostali Barcelonu, AC Milán a Borisov. Nyní je kromě báječných soupeřů ve hře i pohádková prémie dosahující téměř tří set miliónů korun.

Reklama

Související témata: