Hlavní obsah

Darida na odchodu do Freiburgu? Nic jsem nepoznal, jedl normálně, smál se Horváth

Radek Malina, MariborSport.czPrávo

Jeden z nejzářivějších klenotů české fotbalové ligy se loučí. Záložník Vladimír Darida s největší pravděpodobností večer v odvetě play off Ligy mistrů na hřišti Mariboru nastoupí v dresu Plzně naposledy. Podle zákulisních informací má nakročeno do německého Freiburgu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Vladimír Darida se raduje z gólu do sítě Mariboru.

Článek

„Jak vše kolem Vladimíra Daridy dopadne, se musíte zeptat někoho jiného," nechtěl rozebírat spekulace o odchodu třiadvacetiletého záložníka plzeňský trenér Pavel Vrba.

Německý tisk v závěru minulého týdne přinesl zprávy, že Freiburg je na přestupu třiadvacetiletého borce se Západočechy domluvený. „Vladimír Darida je stále členem kádru Viktorie Plzeň. Maximálně se koncentruje na odvetu play off Ligy mistrů v Mariboru. K mediálním spekulacím se odmítáme vyjadřovat," prohlásil rázně Pavel Pillár, tiskový mluvčí Západočechů.

Nicméně Freiburg údajně hodlá Daridu ještě tento týden představit jako novou posilu. Vedení Viktorie už na startu letní přípravy jasně deklarovalo, že opora záložní řady rozhodně neodejde dříve než po play off Ligy mistrů. „Musím počítat se vším. Ale nikdo nám nezaplatí tolik, jako dostaneme za účast v hlavní soutěži. Proto je pro nás přednější postoupit do Champions League a pak se můžeme bavit o jeho odchodu," pronesl při prvním tréninku nové sezóny Vrba. Jeho přání bylo splněno.

Historický transfer pro Freiburg

A proč se plzeňský boss Paclík rozhodl prodat největší klenot svojí mozaiky v rozjíždějící se podzimní sezóně? Po Daridovi toužila řada zahraničních klubů už v zimním období. Tehdy Plzeň s vidinou jarních bojů v Evropské lize a honbou za titulem odolala. Nynější termín Daridova odchodu je pochopitelný z hlediska plzeňských potřeb, protože na domácí scéně jej může zastoupit Hořava, navíc jistotu podzimu v pohárové Evropě už Západočeši mají.

Těžko soudit, zda by cena Daridy vyšplhala v případě účasti v Lize mistrů ještě výše. Současně však pořád existuje riziko, že plzeňský mladík utrpí zranění a vidina miliónových zisků bude fuč.

Nejde přitom o žádné drobné. Jindy na přestupovém trhu zdrženlivý Freiburg se pořádně rozšoupne. Cena záložníka by mohla přesáhnout 150 miliónů korun. Pro Freiburg půjde o historický transfer. Třiadvacetiletý mladík bude nejdražším nákupem v historii klubu, jehož dres momentálně oblékají Pavel Krmaš, bývalý obránce Teplic, a Václav Pilař, s nímž se potkal Darida v záloze západočeského klubu. Navíc podle zákulisních zdrojů bude Plzeň velmi výrazně profitovat na případném dalším přestupu Daridy.

Mediálních spekulací se nevšímá

Nemůže však kolotoč spekulací o přesunu šikovného odchovance západočeského fotbalu ovlivnit koncentraci týmu před odvetou v Mariboru? „Co se týče přípravy, já žádný problém nevidím. Vladimír ve všech zápasech ukazuje, že patří k hráčům, kteří mají kvalitu a sebevědomí. Nějaké mediální věci jdou mimo něj i mimo tým," tvrdil trenér Vrba.

Hráči se dušují, že o odchodu svého spoluhráče nic netuší. Je pochopitelné, že pokud se Západočeši skutečně na přestupu s kterýmkoliv z velké řady uchazečů o Daridovy služby domluvili, nechtějí v týmu vyvolávat neklid před zápasem podzimu.

„On je děsně tajemnej. Ale při úterním obědě i následné svačině jsem vedle Vladimíra seděl a jedl úplně normálně. Jestli se kolem něj skutečně odehrává nějaká přestupová akce, rozhodně ho nerozhodila," prohlásil plzeňský kapitán Pavel Horváth, když absolvoval trénink na stadiónu Ljudski Vrt, kde bude ve středu večer ve 20.45 hodin Plzeň bojovat o postup do Ligy mistrů. Západočeši si z prvního domácího duelu přivezli vítězství 3:1, tudíž k postupu jim stačí i prohra o gól, případně o dva při minimálně dvou vstřelených.

Reklama

Související témata: