Hlavní obsah

Vrba má kotrmelce slíbené za postup Plzně do Ligy mistrů natrénované

Maribor

Druhá účast v Lize mistrů byla dva roky snem plzeňských fotbalistů. Nyní jsou blízko. V odvetě play off Ligy mistrů mohou ve středu večer v Mariboru (výkop v 20:45 hodin, on-line na Sport.cz) po domácím vítězství 3:1 prohrát o gól nebo při minimálně dvou vstřelených dokonce o dva a stejně projdou mezi elitu starého kontinentu. Zajistí si tak přibližně 280 miliónů korun a báječné soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Vladimír Darida se raduje z gólu do sítě Mariboru.

Článek

„Jde o utkání podzimu. Můžeme projít do Champions League, což je sen celého klubu," říkal Pavel Vrba, když se jeho tým chystal v Mariboru k úternímu večernímu tréninku. Na dohled stadiónu řádila bouře, blesky křižovaly oblohu, ale příprava Západočechů proběhla v suchu.

Zato dopolední rozcvičení zkrápěl hustý déšť. Plzeňští borci se však nenechali nepřízní počasí rozhodit. „Myslím, že hodně velkou roli bude hrát hlava. A my jsme dost zkušení, abychom tlak ustáli a boj o Ligu mistrů zvládli. Máme vše ve svých nohách. Těžkých zápasů, kdy byl náš osud na hraně, jsme sehráli už dost," mínil zadák David Limberský. „První konfrontace nám ukázala, že Slovinci jsou kvalitnější, než jsme si mysleli. Nesmíme jim nechat velké držení míče, pak dobře rozehranou bitvu určitě dotáhneme," přemítal obránce Radim Řezník.

„Zápas bude šachovou partií, na jejím konci bude slavit tým, který více a lépe využije poznatků z prvního vzájemného utkání," dumal Vrba. „Nikdo z nás se nechvástá, že postup je jistý. Ale máme určitou pozici a také sebevědomí. Nechybí nám pokora, současně však ani zkušenosti nabrané v minulých dvou letech v Lize mistrů či Evropské lize," přemítal Vrba.

Slovinci chtějí po 14 letech Ligu mistrů

Domácí neskrývají obrovský optimismus. „Zápas v Plzni jsme důkladně analyzovali a chyby, kterých jsme se dopustili, už se nebudou opakovat. Není důvod pochybovat o našem úspěchu. Stojí za námi celé Slovinsko a my jsme připraveni udělat fanouškům radost z historicky druhého postupu do Ligy mistrů," chvástal se trenér mariborského týmu Ante Čačič.

„Vždyť už je to čtrnáct let, co naši skvělí fanoušci mohli zažít Ligu mistrů. Je na čase, aby ji dostali znovu," prohlásil optimisticky. Jeho tým totiž z jedenácti pokusů pouze jednou dokázal projít do hlavní fáze Ligy mistrů.

Ve srovnání s prvním duelem může Čačič využít zadáka Arghuse a záložníka Filipoviče. Oba mají bezmála dva metry.

„Maribor s nimi bude určitě silnější. Zejména při standardních situacích. Ale nemyslím si, že jde o jejich klíčové hráče do ofenzivy," přemítal Vrba. „Pomohou nám uspět," kontroval Čačič.

„Cítíme šanci na historický výsledek pro slovinský národ," prohlásil kapitán mariborského výběru Marcos Tavares. „Až bude Maribor držet balón, nesmíme se nechat ukolébat a polevit v koncentraci, abychom zachytili moment, kdy se rozhodnou zaútočit," hledal cestu k úspěchu plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Vrba slíbil kotrmelce za postup

Z českých klubů dosud jen Sparta Praha dokázala projít do Ligy mistrů dvakrát. Plzeň je před odvetou v Mariboru velmi blízko. A může se opřít rovněž o mimořádně příznivou statistku. Z 11 duelů v předkolech Ligy mistrů všechny vyhrála.

Ve středu večer navíc může klidně prohrát o gól, dokonce i o dva, pokud minimálně dva vstřelí. Za takových okolností bude ve čtvrtek v osudí losu hlavní fáze Ligy mistrů a dostane luxusní bonus. Už nyní má jistých 54 600 000 korun. V případě postupu dalších 223 600 000 korun.

Pokud Západočeši skutečně postoupí, mohou se jejich fanoušci těšit na slíbené kotrmelce od trenéra Pavla Vrby. Už po domácím vítězství nad Mariborem se nechal strhnout bouřícími diváky a vystřihl před tribunami kotoul. „Ještě mám v záloze jeden, speciální. Za postup ho předvedu," tvrdil před týdnem. Slib hodlá v případě postupu dodržet. „Trénoval jsem a kotrmelce mi jdou výborně," smál se Vrba s vyhlídkou odvety play off Ligy mistrů.

Utkání Maribor - Plzeň začne ve 20:45 hodin, živě ho vysílá ČT Sport, na Sport.cz můžete sledovat podrobnou on-line reportáž. Hlavní sudím je Němec Brych.

Pravděpodobné sestavy:
Maribor: Handanovič - Milec, Arghus, Potokar, Viler - Filipovič, Mertelj - Mendy, Cvijanovič, Ibraimi - Tavares.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Rajtoral, Darida, Kovařík - Wágner.

Reklama

Související témata: