Hlavní obsah

Vysmátý kouč Vrba: Ligu mistrů oslavím s rodinou, ale nepůjde o veselici, kterou by se Přerov bavil dvacet let

Maribor

Euforie ovládla plzeňského trenéra Pavla Vrbu, když skončila odveta play off Ligy mistrů. Fotbalisté Plzně zvítězili v Mariboru 1:0 a po domácí výhře 3:1 s přehledem postoupili do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Podruhé během tří let. "Složili jsme hráče, které nikdo nechtěl a dostali je na vítěznou vlnu," přemítal rozesmátý devětačtyřicetiletý plzeňský kormidelník.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Trenér Pavel Vrba slaví už druhý postup Viktorie Plzeň do základní skupiny Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

V odvetě play off Ligy mistrů v Mariboru jste šli do vedení už po třech minutách. Jak moc vstřelená branka ovlivnila z vašeho pohledu zápas?

Hodně. Domácí věděli, že musí vstřelit tři góly. Mezi sedmou a patnáctou minutou jsme měli dvakrát kus štěstí, když jsme zablokovali dvě nebezpečné střely. Kdyby prošly do sítě, vývoj by byl zřejmě složitější. Ale nebezpečí jsme přestáli a následně hru kontrolovali. Samozřejmě měli domácí několik nebezpečných centrů, ale za obě utkání jsme postoupili zaslouženě.

Překvapilo vás, jak suverénně jste zvládli druhý poločas zápasu v Mariboru?

Hráči, kteří nastoupili v záloze, jsou na míči velice silní. Darida, Hořava, Horváth a k nim se přidali Limberský či Rajtoral. Myslím, že jsme se snažili pořád kombinovat. Po taktické stránce jsme udrželi protivníka na uzdě. Dokázali jsme jejich sílu otupit držením míče, což bylo rozhodující.

Na oslavu postupu jste předvedl před kotlem plzeňských fanoušků slíbený kotrmelec. Zdálo se, že se vám nepovedl.

Ale naopak. S mým technickým provedením museli být fanoušci spokojeni. Nějaká kila navíc samozřejmě mám, ale zvládám ho tak, jako ve čtrnácti letech na základní škole, kde mě trenér Kolečko učil gymnastiku. Šlo o krásný oblouk, svezení po bříšku a nádhernou kolébku.

Do skupiny Ligy mistrů jste postoupili znovu po dvou letech. Je nynější účast mezi elitou sladší, než když jste slavili úspěšnou cestu kvalifikací poprvé?

Když jsme na podzim 2011 postoupili, šlo o překvapení. Měli jsme tehdy určitě složitější soupeře. Trondheim i Kodaň patří stále k top mužstvům Evropy. Jde o velice těžké protivníky. Nyní jsme si částečně Ligu mistrů uhráli už v předešlých dvou letech, kdy jsme v pohárové Evropě uspěli a měli jsme díky koeficientu trošku snadnější soupeře. Nesnižuji však nijak kvality Sarajeva či Mariboru. Šlo o silné soupeře. Vždyť zejména po domácím utkání se Sarajevem jsme byli ve složité situaci.

Který krok během letošní kvalifikace o Ligu mistrů byl nejtěžší?

Souboj se Sarajevem hned v druhém předkole. Hlavně vývoj zápasu doma nám dal obrovskou facku, která nám pomohla, že jsme další utkání zvládli. Právě proti Sarajevu se vše zřejmě zlomilo směrem k postupu.

Hráčům jste se před tribunami imaginárně klaněl a smekal před nimi klobouk. Šlo o připravené gesto nebo improvizaci vyplývající z okamžiku?

Uhráli jsme šest výher v kvalifikaci Ligy mistrů, celkově jsme vyhráli vlastně dvanáct utkání. Hráčům patří poděkování, jak skvěle boj o Champions League zvládli. Moje reakce byla spíše otázkou emocí, když jsem viděl, jakou radost mají fanoušci i kluci na trávníku. Před pěti lety byli naši hráči odložení, někde je vůbec nechtěli. Dostali jsme je na vítěznou vlnu. Nikdo z nás před pěti lety nevěřil, že bychom mohli hrát tři roky po sobě na podzim v pohárové Evropě a dvakrát z toho Ligu mistrů. To je malý zázrak.

Jde o zázrak? Nebo ve vašich očích pohádku, která zatím nemá konce?

Je to hlavně spousta dřiny a spousta práce. Nejen hráčů, realizačního týmu a vedení klubu, ale i města Plzně, díky němuž máme krásný stadión. Je vidět, že když se chce, pomáhají i lidé, kteří o fotbal v Plzni před deseti lety neměli zájem. Dnes je Plzeň nejen hokejovým městem, ale i fotbalovým. Momentálně jsem pochopitelně velice spokojený.

Oslava a vítězný pokřik v šatně se zdál být delší, než kdykoliv v minulosti. Měl jste k hráčům proslov? Co jste jim říkal?

Kluci si zakřičeli na oslavu vítězství. Já jsem jim poděkoval, na další slova bude čas. Všichni si uvědomujeme, že nás čeká velice zajímavá skupina. Když jsem viděl nasazení, narazíme na tři výjimečné soupeře. Možná bude naše pozice ještě těžší, než před dvěma lety, kdy jsme dostali Borisov, přes který jsme prošli do jarní fáze Evropské ligy.

Našel jste při pohledu na složení jednotlivých losovacích košů vysněného protivníka?

Bayern Mnichov! Myslím i na fanoušky a z tohoto pohledu je Mnichov ideální lokalitou. Mohla by přijet spousta našich fanoušků. To by byl vážně zajímavý los.

Postupem do základní skupiny Ligy mistrů jste vydělali 280 miliónů korun. Vlastně už podruhé během tří let jste klubovou kasu zásadně naplnili. Jak Plzeň s gigantickými příjmy naloží?

Myslím, že půjde cestou rozumných investic. Mám slíbeno, že klub postaví vyhřívaný tréninkový trávník. Doufám, že v zimě budeme trénovat na kvalitní přírodní trávě, což bude představovat velký posun. Nechceme vydělané peníze projíst a nesmyslně proinvestovat. Je mi jasné, že pokud projevíme o někoho zájem, budou si kluby myslet, že máme plný pytel peněz. Ale nehodláme peníze rozstříkat, abychom za dva tři roky dopadli jako některé jiné kluby.

Na odchodu do Německa je klíčový záložník Vladimír Darida. Budete ještě rychle kupovat někoho do záložní řady?

My jsme reagovali na situaci už v létě. Věděli jsme, že o Vladimíra je zájem. Bylo nám jasné, že situace je neudržitelná. Proto jsme investovali do nákupu Tomáše Hořavy. Netvrdím, že nemáme nikoho dalšího vytipovaného. Ale nepůjdeme do nějakých nesmyslných cifer, abychom někomu zajišťovali roční rozpočet.

Fanouškům jste oslavu v podobě slibovaného kotrmelce dopřál. Máte i sám pro sebe připraveného za postup něco speciálního?

Určitě pozvu svoje blízké na oběd nebo na večeři. V pondělí a v úterý budeme mít volno. Chystám se do Přerova za rodinou. Nepochybně udělám oslavu se svými nejbližšími, ale určitě to nebude takové, že by si o oslavě Přerov vykládal dalších dvacet let. Půjde o decentní a rozumné završení naší úspěšné cesty kvalifikací Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: