Hlavní obsah

Horváth řval radostí před závěrečným hvizdem, parťáci ho okřikli

Maribor

Dopingová kontrola zkalila radost plzeňského kapitána Pavla Horvátha z postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Zatímco spoluhráči v šatně juchali v euforii z druhé účasti během tří let mezi elitou, osmatřicetiletý matador západočeského týmu musel spoluhráče opustit. „Když mi řekli, že los určil mě, byl jsem zaskočený. Šel jsem pošesté za poslední dobu," kroutil hlavou Horváth.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Kapitán Plzně Pavel Horváth a kouč Pavel Vrba se na mariborském stadiónu radují z postupu.

Článek
Fotogalerie

Pokazila dopingová kontrola oslavy postupu do Ligy mistrů?

Prosil jsem komisaře, aby mě pustili alespoň na deset vteřin do šatny, ale byli neoblomní. Nicméně alespoň s našimi příznivci, kteří do Mariboru dorazili, jsme si oslavy užili přímo na trávníku. Já fakt myslel, že jde od komisařů o nějakou hru. Říkal jsem si, že přece není možné, aby zase padla volba na mě. Je pro mě nepochopitelné, že skoro pokaždé je v obálce moje jméno.

Podruhé během tří let jste jako kapitán dovedl Plzeň do Ligy mistrů. Kam nynější úspěch ve své kariéře řadíte?

Na hřišti mi nepřišlo vše tolik emotivní a silné jako proti Kodani před dvěma lety. Myslím, že vše doceníme až postupem času. Maribor nebyl rozhodně snadným soupeřem. Ale druhý poločas odvety jsme sehráli fantasticky. Oni pochopili, že na nás nemají.

Jako teprve druhý český klub jste dokázali dvakrát postoupit do Ligy mistrů. Vnímáte vše tak, že s Plzní píšete dějiny?

Ne. Všichni v týmu se těšíme z každého vyhraného zápasu. Vlastně jsme při dvojí účasti v kvalifikaci o Ligy mistrů vyhráli dvanáct zápasů, což je naprosto neskutečný úspěch naší party. Fakt, že jsme dvakrát prošli mezi nejlepší kluby Evropy, je papírovým důkazem našich kvalit.

Věděl jste už v průběhu zápasu, že postup vám neunikne? Tušil jste, že Maribor rezignoval a nebude schopen vás o Ligu mistrů připravit?

Musím se přiznat, že jsem řval radostí už v devadesáté minutě. Ale kluci z obrany mě hned napomínali: Vole, ještě není konec, chceme vyhrát. Všichni jsme byli přesvědčení, že už nám postup neunikne, ale nikdo nechtěl ztratit těsný náskok. Jde o příznačné zobrazení našeho týmového myšlení.

Do další části sezóny vstoupíte bez záložníka Vladimíra Daridy, který přestupuje do Freiburgu. Půjde o velké oslabení? Jak se Plzeň s jeho odchodem vyrovná?

On pro nás byl hodně důležitý. Ale naše pocity budou pořád stejné. V týmu není jediný hráč, který by mu přestup do Německa nepřál. On si angažmá v bundeslize vypracoval.

Reklama

Související témata: