Hlavní obsah

VIDEO: Darida oželel Ligu mistrů, odchází do Freiburgu za minimálně 150 miliónů

Praha
Aktualizováno

Očekávaný scénář se naplnil. Sotva fotbalový záložník Vladimír Darida přispěl Plzni vydatnou měrou k postupu do Ligy mistrů, přestupuje do bundesligového Freiburgu. Přestupní částka nebyla zveřejněna, německá média píší o čtyřech miliónech eur (103 miliónů korun). Viktoria si však svůj klenot cenila na minimálně 150 miliónů korun a podle našich informací tuto částku také vyinkasuje. Ve hře jsou navíc i další bonusy.

Záložník Vladimír Darida - nová posila Freiburgu.Video: Sport.cz

 
Článek

Pomoz nám do Ligy mistrů, pak můžeš jít. Gentlemanská dohoda s vedením klubu se naplnila. Viktoria slaví postup do hlavní fáze Champions League, a navíc také velký přestup.

„Vláďa mi mezi čtyřma očima řekl, že chce do Německa odejít, i kdybychom do Ligy mistrů postoupili. To pro mě bylo rozhodující. A protože Freiburg všechny naše podmínky splnil, mohu Vláďovi jen poděkovat. Přeji mu, ať si splní svůj sen. A ať si Ligu mistrů jednou zahraje s třeba ještě větším klubem, než je Plzeň," konstatoval po příletu z Mariboru šéf klubu Tomáš Paclík.

Veškeré náležitosti smlouvy jsou tabu

Ale kolik Darida vlastně stál? Zatímco německá média spekulují o částce čtyři milióny eur (103 miliónů korun), zdroje blízké Viktorii tvrdí, že jde o 150 miliónů korun.

„Plzeň neustoupila ani o píď. Je to dobře, Vláďa je dost mimořádný hráč. Každopádně se jedná o největší transfer posledních deseti, možná patnácti let směrem ven z české ligy. Pro Freiburg je zcela určitě rekordní. Takového hráče tedy nebude podepisovat jen na dva roky," usmál se hráčův agent Ondrej Chovanec s dovětkem, že německý klub nechce další podrobnosti komentovat.

Darida se ve Freiburgu potká s bývalým spoluhráčem z Plzně Václavem Pilařem, který je v týmu na hostování z Wolfsburgu, a také s Pavlem Krmašem.

„Jsem rád, že se na úvod mohu spolehnout na krajany. Myslím, že Vašek Pilař se na mě dost těšil," usmívá se spokojený Darida.

Do nákupů se za každou cenu nepohrnou

„Jsem strašně rád, že to tak dopadlo. Je to nová výzva a věřím, že ji zvládnu," těší se Darida.

Jak na jeho odchod zareaguje Plzeň? „O hráčské náhradě jednáme, připravujeme se na Vláďovu absenci. Jenže nahradit ho je na českém trhu nemožné. Bavíme se s některými kluby o posílení i tak širokého kádru, ale nebudeme nákupy dělat za každou cenu. Máme i hráče na hostování, kteří se mohou v zimě vrátit. Jsme schopni si poradit, i kdyby už nikdo nepřišel," ujišťuje Paclík.

V hledáčku Viktorie by mohl být olomoucký Pospíšil nebo jablonecký tandem Vaněk - Kopic.

Zvolili středně velký klub

Ve Freiburgu narazí Darida na velkou konkurenci. Klub již v létě přivedl na jeho post švýcarského reprezentanta Gelsona Fernandese a z Arsenalu Francise Coquelina.

„Měli jsme i jiné nabídky, ale Freiburg byl od začátku priorita. Je to středně velký klub, v němž by měl od začátku dostat šanci hrát. Ideální místo pro začátek kariéry v zahraničí," ujišťuje Chovanec.

„Jednalo se asi od června, byl jsem se samozřejmě ve Freiburgu podívat. V hlavě jsem chystaný přestup trochu měl, ale na hřišti zapomenu na všechno. Dál jsem se koncentroval na Plzeň a během zápasů na to nemyslel," dodává Darida.

Reklama

Související témata: