Hlavní obsah

Sto let hrají Němci stejně, a tak se i Guardiola musí v Bayernu přizpůsobit

Praha

Získal Superpohár dvakrát s Barcelonou jako trenér a dvakrát jako hráč. Pep Guardiola může v Praze vstoupit do fotbalové historie a stát se prvním koučem, který Superpohár vyhraje třikrát. Dvakrát se to povedlo ještě Alexi Fergusonovi, Carlu Ancelottimu, Louisi van Gaalovi a Arrigu Sacchimu. „Bayern ještě nikdy Superpohár nevyhrál, proto nemůžeme mít ani jiný cíl, než tuto trofej konečně dovézt do Mnichova,“ vyhlásil Guardiola před pražským duelem s Chelsea.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bayernu Josep Guardiola během předzápasového tréninku před utkáním Superpoháru v Edenu.

Článek
Fotogalerie

V Mnichově jste od léta. V jaké fázi teď s Bayernem vlastně jste?

Je příliš brzy, potřebuji více času. Není to jen o taktice, v Německu se hraje sto let jeden specifický systém. Musel jsem se přizpůsobit. Zatím mi hráči pomohli víc než já jim, snad se to postupně trochu změní. Očekávání jsou velká, to beru. S tím jsem přišel. A věřím, že v květnu budeme hrát o další tituly.

Utkání se hraje od 20:45, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line přenos na Sport.cz.

V minulých letech jste vedl Barcelonu a José Mourinho zase Real Madrid. Ví se o vaší vzájemné rivalitě, takže se zase probírá...

O trenéry nejde, ale o hráče a fanoušky na celém světě, kteří se těší na utkání mezi úžasnými týmy. Mourinho je elitní trenér a musíme se učit od všech, což platí i o něm. Budu se snažit v Praze vyhrát - a on bude dělat to samé.

Co jste se od Mourinha naučil?

Těžké popsat něco takového. Je vynikající při koučování hráčů na rychlé protiútoky, umí hrát takový fotbal. Potřeboval bych pracovat spíš s ním než proti němu - ale to se asi jen tak nestane. Chelsea má momentálně vynikajícího trenéra, ale to Bayern také. (smích)

Jako hlavní trenéři jste se s Mourinhem utkali patnáctkrát a vy máte příznivou bilanci sedm výher, pět remíz a jen tři porážky.

Statistika je minulost, teď jde o přítomnost. Něco jsem vyhrál, ale taky něco prohrál. Bayern je pro mě výzva, minulost není důležitá.

Součástí velké únavy, kvůli níž jste odešel z Barcelony, byly také časté souboje s Realem. A teď narážíte na Mourinha zase.

Za čtyři roky jsme v Barceloně vyhráli všechno. A pak zase znovu – to byl důvod. Moje hlava si potřebovala odpočinout. Když se pak ozval Bayern, byla to pro mě zajímavá zkušenost. Načasování bylo ideální.

Měl jste někdy šanci trénovat také v Premier League?

Pořád jsem mladý trenér. Chtěl bych to v Anglii někdy zkusit, to je otázka let. Vím, jak je Bayern důležitý pro celé Německo i svět, musím se tedy teď soustředit na něj. Ale někdy bych zkušenosti rád využil zase jinde.

Reklama

Související témata: