Hlavní obsah

Zidane a spol. utančili Juventus, Nedvěd skončil na nosítkách

PRAHA

Čtveřice zápasů otevřela v úterý osmifinálovou část letošní Ligy mistrů a ve všech uspěli domácí. Fotbalisté Arsenalu si odvážejí třígólový příděl z Mnichova, třikrát se prosadil i Liverpool proti Leverkusenu. Real Madrid porazil nejtěsnějším rozdílem Juventus a s jednobrankovým mankem odjíždějí z Eindhovenu také hráči Monaka.

Článek

Zkažený návrat po jednoměsíční pauze způsobené zraněním kolena prožil v Madridu záložník Juventusu Pavel Nedvěd, jenž po tvrdém střetu s Raúlem Bravem opustil ještě v první půli hřiště na nosítkách a do svého stého utkání v evropských pohárech již nezasáhl.

K ještě významnějšímu jubileu měl blízko kapitán Realu Raúl. V 24. minutě trefil z voleje břevno turínské branky, a kdyby šel míč o kousíček níž, byl by to pro střeleckého rekordmana padesátý gól v Lize mistrů.

O sedm minut později však už brankáře Buffona břevno nezachránilo. Po Beckhamově přímém kopu hlavičkoval Helguera tak, že ani vítěz ankety o nejlepšího gólmana světa na míč nedosáhl. Real si vytvořil ještě další šance, avšak Ronaldo ani Zidane náskok nezdvojnásobili a Švéd Ibrahimovic málem vyrovnal.

Baroš se neprosadil

Milan Baroš měl proti Leverkusenu možnost pomstít ostravský Baník, protože právě Bayer vyřadil jeho bývalý klub na začátku této sezony. V druhé minutě také rychlým brejkem pronikl ofsajdovou pastí a připravil první šanci domácích. Diváky na Anfield Road však rozjásal Španěl García, který po čtvrthodině hry chladnokrevně propálil míč mezi nohama brankáře Butta. Ještě do přestávky Nor Riise přesně nasměroval míč přes zeď.

V druhém poločase mohl Baroš náskok ještě zvýraznit, ale sám před brankou přestřelil. V nastaveném čase své německé krajany srazil ještě níž třetím gólem Hamann a opět z přímého kopu. To už byl na trávníku i Vladimír Šmicer, poprvé v této sezoně Ligy mistrů. V hektickém závěru Brazilec Franca divákům trochu pokazil oslavy, když snížil na 3:1. Přesto si Liverpool i bez potrestaného kapitána Gerrarda vytvořil dobrou pozici pro odvetu, která se bude hrát 9. března.

Pizarro řádil v Mnichově

Bayern Mnichov v sobotní generálce doslova rozdrtil Borussii Dortmund a v podobném stylu vlétl i do zápasu s Arsenalem. Místo Nizozemce Makaaye si tentokrát střelecké kopačky obul Peruánec Pizarro a dvěma góly nahlodal sebevědomí anglického mistra, v jehož sestavě znovu nebyl ani jeden Angličan.

Bosňan Salihamidžič zvýšil na 3:0, a to ještě německý brankář hostí Lehmann dělal, co mohl. Až dvě minuty před koncem Touré z Pobřeží slonoviny přece jen vykřesal pro Arsenal naději pro odvetu.

Monako bylo neškodné

Jaroslav Plašil se vrátil do Eindhovenu, kde před půldruhým rokem začala výhrou 2:1 spanilá jízda Monaka, která skončila až ve finále. Jenže fotbalový reprezentant malého knížectví už rozprodal svůj útočný tandem Morientes - Pršo a jejich nástupci byli téměř neškodní. Plašil byl jediným hráčem z týmu hostí, kdo se za celý zápas trefil mezi tyče.

Domácí byli mnohem nebezpečnější a Brazilec Alex potřeboval jen osm minut, než po rohovém kopu hlavičkoval do monacké sítě. Nizozemci pod taktovkou trenéra Hiddinka na podzim zlomili prokletí základní skupiny a na osmý pokus z ní konečně postoupili. Teď ukázali, že ani osmifinále pro ně nemusí být konečnou stanicí.

Úvod osmifinále pokračuje ve středu, odvety jsou na programu za dva týdny.

Liga mistrů - osmifinále
Real Madrid - Juventus 1:0 (1:0)
Branka: 31. Helguera. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 78 000.
Liverpool - Leverkusen 3:1 (2:0)
Branky: 15. García, 35. Riise, 90+2. Hamann - 90+3. Franca. Rozhodčí: Vassaras (Řec.). Diváci: 44 000.
Eindhoven - Monako 1:0 (1:0)
Branka: 8. Alex. Rozhodčí: Luis Medina (Šp.). Diváci: 32 000.
Bayern Mnichov - Arsenal 3:1 (1:0)
Branky: 4. a 58. Pizarro, 65. Salihamidžič - 88. Touré. Rozhodčí: Nielsen (Dán.). Diváci: 59 000.

Reklama