Hlavní obsah

Mourinho soptí: Rijkaard se bavil s rozhodčím!

PRAHA

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho nemá k ostřejšímu slůvku nikdy daleko a bez kontroverze se neobešla ani středeční prohra v osmifinále Ligy mistrů na hřišti Barcelony. Kouč londýnského celku po zápase nepřímo obvinil trenéra katalánského klubu Franka Rijkaarda z ovlivňování rozhodčího.

Článek

Sám Mourinho pak kvůli tomu odmítl mluvit s novináři a totéž nařídil hráčům. Podle mluvčího Chelsea navíc inicioval zaslání stížnosti na Rijkaardovo chování Evropské fotbalové unii (UEFA).

Rijkaard jednání zástupců Chelsea nechápal. "Nerozumím mu a nemyslím si, že je správné. Jen jsem rozhodčího pozdravil a řekl jsem mu pár přátelských slov o zápase. Reakce některých lidí z Chelsea je trochu přehnaná, v žádném případě jsem na rozhodčího neútočil," uvedl Rijkaard.

Agentura EFE nicméně přinesla informaci, že Rijkaardův asistent Henk ten Cete v tunelu před kabinami uhodil na sudího Friska a stěžoval si mu, že gól byl z ofsajdu. Když to spatřili asistenti Chelsea, okamžitě proti debatě začali protestovat.

"Jsem zvědavý, na co si bude Chelsea stěžovat. Nic se nestalo," hájil se Rijkaard. Odmítl i nařčení, že Švéd Frisk zamířil o přestávce nebo po zápase do šatny domácího týmu.

Není to poprvé, co se Mourinhovi nezdálo vystupování soupeřova kouče. Z nátlaku na rozhodčího minulý měsíc obvinil i Alexe Fergusona z Manchesteru. V jeho rodném Portugalsku nyní zuří největší korupční skandál v historii.

Druhá prohra v řadě

Mluvčí Chelsea Simon Greenberg po zápase, který prý poutal stejný zájem, jako kdyby šlo o finále, přišel na tiskovou konferenci - povinnou pro oba trenéry - a oznámil novinářům, že Mourinho nepřijde. Agentuře AP potvrdil, že klub zaslal UEFA stížnost na to, co se dělo v tunelu o přestávce. Dokud se věc neprošetří, nikdo z klubu prý s médii nebude komunikovat.

Sám Mourinho prožívá na lavičce Chelsea nepoznané chvíle. Tým pod jeho vedením do neděle ve čtyřiceti zápasech prohrál všehovšudy dvakrát, nyní ale odešel poražen už podruhé za sebou. Přitom "modří" dlouho mířili k veledůležité výhře.

Pak ale zasáhl do osudu zápasu Rijkaard. Mourinho o něm minulý týden prohlásil, že je to trenérský elév, který nikdy nic nevyhrál, ale Rijkaard jej ve středu přesvědčil o opaku.

Krátce po Drogbově vyloučení totiž poslal na hřiště Argentince Lópeze, jehož Evropa teprve poznává, a dvacetiletý útočník osud zápasu otočil o sto osmdesát stupňů. A to hrál po svém lednovém přestupu z River Plate na starém kontinentu teprve druhý zápas. "Trenér mi řekl, abych se pohyboval mezi stopery Chelsea, že šance přijdou. A také přišly," usmíval se dlouhovlasý blonďák.

Anglickým celkům se nedařilo

Tento týden se ve zrádných vodách Ligy mistrů potopily tři ze čtyř vlajkových lodí anglického fotbalu. Vedle Chelsea neuspěl už v úterý Arsenal a ve středu také Manchester United. Ten prohrál dokonce doma.

Na Old Trafford letos domácí tým v Lize mistrů nasázel v předešlých třech zápasech dvanáct gólů, ale proti pověstné obraně AC Milán se neprosadil. Naopak severoirský brankář Caroll věnoval gól soupeři, když mu míč vypadl z náruče přímo na nohu Argentince Crespa. Útočník, který je v Miláně na hostování z Chelsea, se celý zápas snažil dokázat, že si v Anglii zaslouží ještě jednu šanci.

Osamocený na hrotu se s přesilou bil statečně. "Měl jsem za úkol běhat a bojovat, dostat obránce pod tlak, aby nemohli hrát. A čekat na tu pravou chvíli, která nakonec přišla," řekl Crespo. Milán poprvé v historii porazil anglický klub na jeho půdě, Manchester naopak v Lize mistrů prohrál na vlastním hřišti po 21 zápasech. Naposledy se tak stalo v říjnu 2001 s La Coruňou.

Nejzkušenější muži v černočervených barvách byli opatrní. "Nebyl bych před odvetou v klidu, ani kdybychom tady vyhráli 2:0," uvedl kapitán Paolo Maldini.

Kouč Carlo Ancelotti mluvil z osobní zkušenosti. V roce 1999 vedl v semifinále Ligy mistrů Juventus a v prvním zápase v Manchesteru uhrál remízu 1:1. Jenže v domácí odvetě podlehl 2:3 a United se odpíchli k celkovému triumfu. "Pamatuju si extrémně dobře, co se stalo naposled. Výhra nás těší, ale je to jen polovina úspěchu," řekl Ancelotti.

Jeho protějšek Ferguson se podobně jako den před ním Rafael Benítez v Liverpoolu zastal chybujícího brankáře. Liverpoolskému Dudkovi i Carollovi z Manchesteru vypadly shodně z náruče nevinné střely. "Seedorf neměl být takhle volný, navíc jsme jej měli vytlačit ke kraji. Proto jsme inkasovali," řekl Ferguson.

V Lyonu už slaví

Zatímco z obou stran zaznívalo, že postupová hra je stále otevřená, v duelu Brém s Lyonem se rovnou mluvilo o tom, že odveta je téměř zbytečná. Lyon totiž na půdě německého šampiona vyhrál 3:0. "Na devadesát procent jsme ve čtvrtfinále," jásal kouč francouzského mistra Paul Le Guen.

Podle něj se projevil fakt, že je Werder v soutěži nováčkem. "Máme víc zkušeností, to je naše výhoda. Každý rok se v Lize mistrů zlepšujeme," zdůraznil.

Minulý rok Lyon ztroskotal ve čtvrtfinále na Portu. Pozdější vítěz soutěže se letos musí vyrovnat s mnoha překážkami. Ve středu mu proti Interu chyběl šéf obrany Jorge Costa a jeho absence byla znát především při gólu hostů. Zadáci nechali Martinse před prázdnou brankou úplně volného a Nigerijec se v pátém zápase v soutěži popáté trefil.

Porto vyrovnalo po chybě brankáře Tolda, jenž podběhl centr, a při závěrečném náporu málem přestřihlo šňůru neporazitelnosti Interu, která už trvá 38 zápasů. Na vítěze této dvojice se bude čekat o týden déle. Odveta se totiž hraje až za tři týdny, neboť za čtrnáct dnů hraje na San Siru svůj zápas AC Milán.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články