Hlavní obsah

Liga mistrů začne před obědem v Plzni, snad se hvězdný Patrick Vieira v Luční neutopí

Jako by jim byl český titul i postup do Ligy mistrů málo. Fotbalová Viktoria Plzeň si v úterý před obědem připíše další primát. Její dorostenci budou mít tu čest zahájit historicky první utkání nově vzniklé soutěže UEFA Youth League. Jde o unikátní projekt, při kterém změří síly také nejstarší dorostenecké týmy všech 32 účastníků nejprestižnější pohárové soutěže. Horváth a spol. si pak proti Manchesteru City zahrají večer od 20:45.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marian Čišovský (vlevo) a Pavel Horváth oslavují vedoucí gól do sítě Mariboru.

Článek

Velký svátek se blíží, milionářský klub Manchester City se valí do Plzně. „Hlavně se teď budeme snažit, abychom se do úterý dali stoprocentně do pořádku. Chceme být úspěšní, přestože nás čeká těžký soupeř," líčil po páteční ligové remíze 1:1 v Liberci trenér Pavel Vrba.

„Všichni se moc těšíme. Co hráč soupeře, to pojem. Pro nás to bude zase svátek, navíc umocněný tím, že hrajeme doma v Plzni. Co víc si lidi mohli přát než takové mužstvo na našem stadiónu," poukázal záložník Daniel Kolář na to, že před dvěma lety musela Viktorka kopat s Borisovem, Barcelonou a AC Milán v pražském Edenu.

Prahu zavrhli, doma je doma

Duel dospělých ovšem dostane atraktivní předehru. Evropská fotbalová asociace (UEFA) spustí právě v Plzni novou soutěž. Duely mládežnických nadějí budou kopírovat rozpis prvních týmů, dorostence Vitorie tak čeká premiérový duel proti Manchesteru City.

„Základní myšlenkou zakladatelů soutěže je přiblížit mladým fotbalistům atmosféru Champions League s veškerým servisem, který k ní patří. Mládežnické týmy tak budou nejčastěji k venkovním duelům cestovat společně s A mužstvem, absolvují své oficiální tréninky i mediální povinnosti po vzoru profesionálů," přiblížil koncept Pavel Pillár, tiskový mluvčí Viktorie.

Klubu tím pádem přibyly další organizační starosti. „Velké nároky musí splňovat také samotný stadión. S velkým nasazením a nemalými investicemi se nám podařilo naplnit tyto podmínky pro tréninkový areál Viktorie v Luční ulici. Existovala také varianta nutnosti odehrání domácích zápasů například v Praze, nicméně i zástupci UEFA se ve spolupráci s Viktorií snažili dodržet základní myšlenku soutěže - dát mladým hráčům možnost představit se v domácím prostředí, před svými rodiči, kamarády a plzeňskými fanoušky," popisuje Pillár.

Všechny kamery budou namířeny na Plzeň

Devatenáctileté naděje anglického soupeře trénuje velká fotbalová osobnost Patrick Vieira. Představí se v areálu, který byl těsně před sezónou zasažen povodní. Přesto se právě tréninkové centrum Viktorie stane svědkem historicky prvního výkopu soutěže.

„Po domluvě se soupeřem jsme zvolili úterý v 11:30. Z důvodu absolutní premiéry UEFA Youth League právě v Plzni budou na duely přítomny také kamery Evropské fotbalové asociace, aby zachytily atmosféru, první branky i bezprostřední ohlasy účastníků," říká Pillár a dodává: „Duel začíná velmi brzy, nicméně takto je soutěž koncipována. Po samotném zápase mají mladí fotbalisté možnost potřebné regenerace, součástí protokolu je také společný oběd. Slavnostním závěrem celého dne pak bude účast všech účastníků při večerním duelu prvních týmů."

Konfrontace dvou světů

Vieirův soubor je nesmírně silný. Disponuje mladými legionáři z celého světa, kteří se již prosazují také v nabitém prvním týmu. „Budeme mít možnost vidět měření českého dorosteneckého fotbalu s jedním z nejvyspělejších evropských týmů. Sám jsem zvědavý, jak ta konfrontace bude vypadat," říká Adolf Šádek, manažer Viktorie.

„Věřím, že se kvalita těchto fotbalových světů poměřovat dá a stejně tak věřím, že s týmy naší skupiny sehrajeme vydařené zápasy," doufá Jiří Žilák, trenér plzeňské kategorie U19.

Reklama

Související témata: