Hlavní obsah

Liga mistrů zvedá oponu, Plzeň zajímá forma obhájce Bayernu

Praha

Prestižní fotbalová Liga mistrů zvedne oponu svého 22. ročníku, v úterý odstartují souboje v základních skupinách. Po dvou letech je znovu v akci český tým a fanoušci budou díky Plzni, která navazuje na svoji účast v sezóně 2011/12, obracet pozornost hlavně k dění ve skupině D. Zatímco Západočeši na úvod vyzvou Manchester City, v druhém zápase nastoupí obhájce titulu Bayern Mnichov s CSKA Moskva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Bayernu Mnichov zleva Ribéry, Dante, Martínez a Shaqiri oslavují gól

Článek

Bayern se na nablýskaném jevišti představí poprvé od úspěšně zvládnutého květnového finále proti Dortmundu, jeho nový kouč Pep Guardiola si na lavičce bavorského giganta odbude premiéru v soutěži a od jeho týmu se nečeká nic jiného než jasná výhra. Němečtí šampióni ve své Allianz Areně vyhráli dvanáct z posledních 14 zápasů na evropské scéně.

Bayern na začátku bundesligy v pěti zápasech nasbíral 13 bodů, ale sobotní vítězství 2:0 nad Hannoverem provázely rozpaky. "Hráli jsme chvílemi letargicky, byl to fotbal bez emocí, jako bychom plnili jen to nejnutnější. Musíme se rychle dostat z naší jisté komfortní zóny," zlobil se sportovní ředitel Bayernu Matthias Sammer.

Guardiolovi komplikuje situaci fakt, že nemůže počítat se zraněnými záložníky Martínezem, Schweinsteigerem a novými posilami Götzem a Alcántarou. I tak Bayern zahájí misi za obhajobou primátu. V Lize mistrů naposledy dvakrát za sebou triumfoval AC Milán v letech 1989 a 1990.

Moskevský CSKA, s nímž se Plzeň poměří v ruské metropoli v druhém kole skupiny, by v Mnichově rád dosáhl na senzační bodový zisk. Spoléhat může na slušnou aktuální formu: armádní tým v osmi zápasech nové ligové sezóny ztratil body jen při dvou remízách a vede tabulku ruské soutěže. CSKA navíc v Mnichově poprvé v LM představí talentovaného ofenzivního hráče Vitinha. Devatenáctiletý Brazilec by mohl zacelit mezeru po útočníkovi Doumbiovi, jehož vyřadilo na několik týdnů zranění zad.

Bez Hübschmana

V úterý jdou do akce i další velcí favorité. Manchester United, kde se na lavičce ujal vlády David Moyes, zahájí novou éru po trenérovi Alexi Fergusonovi domácím duelem s Leverkusenem.

Český záložník Tomáš Hübschman ještě kvůli zánětu rohovky nepomůže Šachtaru Doněck, který se vedle Manchesteru United také představí ve skupině A. První zkouškou pro ukrajinské mistry bude duel na hřišti San Sebastianu.

Real Madrid, který už spoléhá i na nejdražšího hráče světa Garetha Balea, zažije prestižní křest proti Galatasarayi Istanbul. Oba týmy se potkaly už ve čtvrtfinále minulého ročníku, po němž se z postupu radoval Real. Turecké mistry povzbuzuje vzpomínka na výhru v odvetném utkání 3:2, která však už na jejich vyřazení nic nezměnila.

Real si slibuje mnohé od Baleovy spolupráce s Cristianem Ronaldem, který si do příchodu velšského záložníka držel visačku nejdražšího hráče planety. Bílý balet v posledních třech sezónách v LM pokaždé skončil v semifinále, ale Ronaldo věří, že tato sezóna může být přelomová. Real totiž ohlásil další útok na zisk rekordního desátého titulu. "Dříve nebo později se toho dočkáme. A já jsem přesvědčený, že můžeme vyhrát právě už letos," prohlásil Ronaldo.

Úterní program Ligy mistrů (začátky ve 20:45):
Skupina A:
Manchester United - Leverkusen
San Sebastian - Šachtar Doněck.
Skupina B:
Galatasaray Istanbul - Real Madrid
FC Kodaň - Juventus Turín.
Skupina C:
Benfica Lisabon - Anderlecht Brusel
Olympiakos Pireus - Paris St. Germain.
Skupina D:
Bayern Mnichov - CSKA Moskva
Viktoria Plzeň - Manchester City (Prima Cool).

Reklama