Hlavní obsah

I po masakru Vrba věří, že bude líp. Lekce od City ho o víru v bodový zisk Plzně nepřipravila

Zažili sice desetiminutový masakr, během něhož jim Manchester City nejen nastřílel tři góly, ale předvedl i fotbal z jiného světa, trenér plzeňské Viktorie Pavel Vrba však přesto po úvodním duelu základní skupiny Ligy mistrů víru ve dny příští neztrácí. A v lepší výsledky a případný bodový zisk také ne. Přitom od své fotbalové filosofie neustupuje a i proti obrům kalibru City či Bayernu Mnichov hodlá preferovat aktivní pojetí a styl hry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba se myšlenek na ofenzívní fotbal v Lize mistrů nevzdává.

Článek
Fotogalerie

Než skupina odstartovala, nechal jste se slyšet, že byste chtěl v konkurenci Bayernu, Manchesteru City a CSKA Moskva získat s Plzní čtyři pět bodů. Myslíte si pořád, že jde o přání reálné i poté, co jste dostali takovou lekci v úvodním zápase od Manchesteru?

Proč by nebylo? Nevidím důvod, abychom říkali, že na takový bodový zisk dosáhnout nechceme.

Jenže váš duel s ostrovany připomínal konfrontaci dvou fotbalových světů. A světů naprosto odlišných...

Narazili jsme na soupeře, který patří k nejlepším v Evropě, což také ukázal. Samozřejmě mrzí, že utkání skončilo 0:3, ale když uděláme takové chyby, proti soupeři kalibru City je to pak strašně těžké.

Zvláště Hejda se v tomto směru vyznamenával. Nejprve lehkovážně přišel o míč, a nabídl tak dvojici Agüero - Džeko příležitost k smrtící akci zakončené samozřejmě gólem, vzápětí ho obral Džeko o balón zase a mohla z toho být druhá branka. V tu ránu jste vystartoval z lavičky a chystal se ho okamžitě střídat.

Chyby si vyřeším s hráči v kabině. Když ale máme míč, je jasné, že o něj nesmíme přijít, aby šel soupeř ve dvou proti jednomu. A my ty chyby dělali...

Než jste stačil Hejdu vystřídat, obrana hořela, prohrávali jste o tři góly a nebylo co řešit...

Ukázalo se, že zranění Čišovský s Řezníkem v defenzívě chyběli. Až se do sestavy vrátí, měli by nám pomoci. Stejně tak střídající Hubník ukázal, že by mohl být pro obranu platný.

Porážka o tři branky je nakonec milosrdná, neboť City další příležitosti zahodilo, nebo je pochytal výborný Kozáčik, nesporně nejlepší hráč vašeho týmu.

Skutečně patřil k nejlepším. Tři góly sice dostal, ale neměl šanci jim zabránit, ve třech čtyřech dalších situacích nás podržel.

Našel byste v řadách svého týmu někoho, kdo se mu alespoň přiblížil?

Pět šest hráčů sice odvedlo výkon, který by byl v naší soutěži výkonem nadstandardním, ale na soupeře formátu Manchesteru City to absolutně nestačilo.

Možná by to chtělo proti takovýmto klubovým obrům hrát jinak. Neútočit, neriskovat, jenom bránit a věřit, že totální defenzivou a fotbalovou destrukcí uhrajete alespoň trochu přijatelný výsledek...

Nechceme hrát fotbal, jímž bychom nudili fanoušky. Někdy to sice je a bude složitější, neboť dostaneme tři čtyři góly, jako se nám to stalo teď třeba s Citizens nebo před dvěma lety s Barcelonou, jenže je lepší hrát aktivně a dostat se do akcí, které diváci ocení, než jen a jen bránit výsledek.

Pravdou sice je, že jste se o aktivní fotbal pokoušeli, ovšem jen pokoušeli. Až na příležitost Kovaříka jste se k ohrožení branky soupeře vůbec nedostali.

Ve finální fázi jsme se skutečně neprosazovali, jak jsme z naší ligy zvyklí, protože kvalita soupeře byla někde trochu jinde a nám naopak potřebná kvalita scházela. A když už jsme se do nadějné situace přece jen dostali, jako se to stalo Kovaříkovi, neproměnili jsme ji. Pak je skutečně strašně těžké hrát a uspět proti takovému týmu, jako je City. Zvláště, když prakticky hned z protiútoku inkasujeme druhou branku. Podobné situace musí zápas ovlivnit.

Je Plzeň schopná uhrát v konkurenci Bayernu, Manchesteru City a CSKA Moskva nějaké body? Kolik jich získá?
Jeden
17,3 %
Dva
7,9 %
Tři
20,7 %
Čtyři až pět
54,1 %
Celkem hlasovalo 7732 čtenářů.

Reklama

Související témata: