Hlavní obsah

Minely jako v Moskvě jsou nepřípustné, lamentoval Vrba věřící v nárůst plzeňské formy

Petrohrad

Nedbali jeho varování, a tak nebylo divu, že plzeňský trenér Pavel Vrba po druhém vystoupení Západočechů v Lize mistrů nešetřil kritikou. Před zápasem s CSKA Moskva v Petrohradě svěřence varoval před sílou a rychlostí ofenzivních borců ruského klubu. Nabádal je k ostražitosti, nechtěl vidět lehkomyslnost. Ale stal se přesný opak. Dětinské minely srazily Plzeň do kolen, přestože proti úřadujícímu ruskému šampiónovi mohla na bodový zisk klidně pomýšlet. "Jsem rozmrzelý, protože jsme mohli uhrát lepší výsledek," přiznával Vrba po zápase, v němž CSKA slavilo vítězství 3:2.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Milan Petržela (vlevo) v hlavičkovém souboji s Georgijem Ščennikovem.

Článek
Fotogalerie

Úvod zápasu byl přitom v podání vašeho týmu velmi podařený. Rajtoral rychle vstřelil gól, náskok jste mohli navýšit. Jenže ještě před přestávkou přišel obrat. Co se stalo?

Vstup nám mimořádně vyšel, dali jsme gól, ale pak Bakoš neproměnil velkou šanci. Soupeř nás potrestal po našich chybách v obraně. Při první měli být Bakoš a Hubník důraznější v soubojích a neměli dovolit, aby Musa po pravé straně utekl. Při druhé máme míč pod kontrolou, ale Hořava ho ztratí, následuje brejk a druhý gól v naší síti, který zápas rozhodl. Pokud chceme v zápasech Ligy mistrů uspět, nesmíme dělat podobné chyby. Věděli jsme, že CSKA má hodně silné brejky, přesto jsme je do nich pustili.

Přitom po přestávce ruský soupeř už žádnou velkou snahu o navýšení skóre neprojevoval a spíše se jen bránil?

Druhý poločas byl v našem podání kombinačně lepší. Ale dostali jsme třetí gól, který patří do pořadu televize Nova Borec na konec. Byl hodně laciný. Stejný v Lize mistrů už neuvidíme. Kluci se ale i tak snažili o aktivitu a odměnou jim byla druhá branka. Může být v prosinci při konečném účtování hodně důležitá. V Lize mistrů je každá ztráta míče velmi nebezpečná, což pro domácí soutěž neplatí. Je třeba si toto uvědomit.

Po brance Rajtorala jste si vytvořili další dvě velmi dobré příležitosti. Zejména Bakoš byl ve velmi dobré pozici, když stál tváří v tvář Akinfejevovi a mohl CSKA zasadit možná smrtící ránu.

Nechci říkat, jestli jeho neproměněná šance rozhodla. Vstup nám vyšel a je škoda, že jsme toho více nevyužili. Ukázali jsme, že jsme venku silní. Mrzí mě však defenzivní výkon, který nebyl tak kvalitní jako v minulosti.

Zlobíte se na Kozáčika, který vás možná připravil o šanci na bodový zisk?

Stalo se, nelze nic dělat. Jeho hrubá chyba přišla v nejméně vhodný okamžik. Ale stejně bych se mohl zlobit na Hubníka či Bakoše. Všichni si musíme uvědomit, že podobné minely dělat nesmíme, protože v Lize mistrů rozhoduje každý podobný přehmat o úspěchu a neúspěchu.

Zdálo se, že určitým limitem při snaze bodovat v souboji s CSKA Moskva byly výkony krajních hráčů. Byl jste spokojený s hrou Kovaříka a Petržely?

Kovařík by měl být aktivnější. Milan se po pauze v Německu dostává do větší pohody. Samozřejmě bychom ho chtěli vidět ve formě, jakou měl před odchodem do Augsburgu, ale už jsou tam alespoň náznaky. Ale nejde jen o ty dva. Třeba i Hořava si musí zvyknout na jiný styl hry a nepohybovat se v prostorech, kde ho vůbec nechceme vidět. Jde o návyky. A fakt, že mužstvo si po určitých obměnách musí zase sednout. Je potřeba určité trpělivosti, protože proti CSKA Moskva se ukázalo, že kvalita v týmu je. Doufám, že výkony budou ještě lepší.

Projevila se při inkasovaných gólech i absence obránce Davida Limberského, který má poraněný stehenní sval a bude mimo hru ještě dalších pět týdnů?

Hodně, protože jde o klíčového hráče. Nejsme v nejsilnějším složení. Sestavu látáme a defenzivu doslova lepíme, jak můžeme.

Před zápasem jste si přál uhrát výsledek, který Plzeň nechá ve hře o postup do jarní fáze Evropské ligy. Jste z tohoto pohledu spokojený?

Chtěli jsme bodovat. CSKA má nyní o tři body více a situace je pro nás komplikovaná. Bude záležet, kolik uhrají bodů s Manchesterem City a Bayernem. Myslím si ale, že to budou mít hodně těžké. Uvidíme, jak se skupina bude vyvíjet, ale věřím, že je doma porazíme a branka Bakoše z nastaveného času středečního zápasu bude ještě hodně důležitá. Věřím, že jsme schopni se o třetí místo poprat.

Reklama