Hlavní obsah

Liverpool vyhrál 3:1 i v Leverkusenu, Real Madrid skončil

PRAHA-tv

Až neuvěřitelně snadno dokráčeli fotbalisté Liverpoolu k postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Po domácím vítězství 3:1 dokázali nastřílet tři branky i v odvetném utkání osmifinále na hřišti Leverkusenu a po výhře 3:1 mohou oslavovat účast mezi nejlepší osmičkou prestižní soutěže. Tam postoupil i Juventus, který vyřadil Real Madrid gólem v prodloužení.

Článek

Utkání začalo oboustranně opatrně, nebezpečím trochu zaváněla jen akce Liverpoolu zakončená Milanem Barošem, ale jeho střela po zemi neměla potřebnou razanci, aby mohla domácího gólmana ohrozit. V ještě větší šanci byl český útočník ve 12. minutě, kdy jej v pokutovém území evidentně fauloval Callsen-Bracker. Francouzský rozhodčí Sars ale Barošovo volání po penaltě nevyslyšel.

Zvolte nejlepšího hráče utkání Leverkusen - Liverpool
Hlasujte v anketě na konci článku!

K větším příležitostem se postupně vypracovával i Leverkusen, ale jeho hráčům chyběly v útočné fázi přesné finální přihrávky. Velká příležitost domácích se zrodila ve 24. minutě, kdy Bierofka na pravé straně obešel obránce a přihrál do dobré pozice Francaovi, ale tomu se nepodařilo pořádně trefit balon.

Osud utkání vzal do rukou Gerrard

Na druhé straně tak začal úřadovat Steven Gerrard. Nejprve přesně trefil odražený balon a dělovkou řádně protáhl brankáře Butta. Po rychle zahraném rohu se pak znovu dostal k míči, z pravé strany vyslal centr do pokutového území a Luis García špičkou kopačky tečoval balon za záda bezmocného Butta.

Uběhly jen čtyři minuty a oba hráči si gólovou spolupráci zopakovali. Gerrard zahrál rohový kop, hlavičku Biščana ještě stihl Butt vyrazit, ale na dorážku Luise Garcíi už stačit nemohl. Ve 39. minutě mohl španělský záložník dosáhnout hattricku, když jej na hrotu útoku pěkně uvolnil Baroš. Butt ale tentokrát jeho dobře mířenou střelu vytáhl nad břevno.

Že se anglickým klubům venku nedaří?

Obrana Leverkusenu oslabená o tak klíčové hráče jako Roque Junior a Nowotny, byla v jednom ohni i po změně stran. Ke zvýraznění náskoku Liverpoolu ale nevedla jak kombinace Gerrarda s Riisem a Barošem, tak střela Luise Garcíi, která minula branku.

Hráči Liverpoolu ale jakoby se snažili za každou cenu vyvrátit pověru, že se anglickým klubům nedaří v evropských pohárech na hřištích mimo Anglii. Butt musel brzy po sobě zasahovat proti tvrdé střele Gerrarda a vzápětí měl štěstí, když Baroš ve velké šanci netrefil pořádně míč.

Zahrál si i Šmicer

Český útočník se ale dočkal v 67. minutě, kdy se k němu po centru z levé strany dostal odražený míč od jednoho z obránců Leverkusenu. Baroš si zpracoval míč na prsou a prostřelil brankáře Butta. To už byl na hřišti i Vladimír Šmicer, jenž v záloze vystřídal Hamanna.

Za stavu 0:3 (první zápas prohrál 1:3) by musel Leverkusen k postupu vstřelit celkem šest branek, což bylo ve zbývajících třiceti minutách zhola nemožné. Přesto se čestné branky přece jen dočkal, tři minuty před koncem se trefil Krzynowek. Domácí fanoušci, kteří po celý zápas i přes nepříznivý stav skandovali jméno svého klubu, tak mohli být spokojeni.

Leverkusen - Liverpool 1:3 (0:2)
Branky: 87. Krzynowek - 28. a 32. Luis García, 67. Baroš. ŽK: Bierofka. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 22 500.
Leverkusen: Butt - Callsen-Bracker, Placente, Ramelow (70. Castro) - Schneider - Babič, Bierofka, Krzynówek, Donovan (53. Fritz) - Franca, Berbatov (32. Voronin).
Liverpool: Dudek - Finnan (74. Núňez), Hyypiä, Carragher (70. Welsh), Warnock - Luis García, Hamann (62. Šmicer), Bišcan, Riise - Gerrard - Baroš.
První zápas 1:3, postupuje Liverpool.

O postupujícím mezi fotbalovými giganty Juventusem Turín a Realem Madrid muselo rozhodnout až prodloužení. Po normální hrací době totiž utkání skončilo 1:0 stejně jako v prvním zápase v Madridu. Když už se zdálo, že dojde i na pokutové kopy, vstřelil čtyři minuty před koncem prodloužení postupový gól Zalayeta.

Pavel Nedvěd kvůli otřesu mozku z předchozího duelu s Realem sledoval vítězný boj svých spoluhráčů jen jako divák.

Juventus Turín - Real Madrid 2:0 po prodl. (0:0)
Branky: 75. Trezeguet, 116. Zalayeta. Rozhodčí: Merk (Něm.).
První zápas 0:1, postupuje Juventus.
Arsenal Londýn - Bayern Mnichov 1:0 (0:0)
Branka: 66. Henry. ŽK: Secs, Touré, Bergkamp - Lizarazu, Salihamidžič, Ballack, Demichelis. Rozhodčí: De Santis (It.). Diváci: 35 463.
První zápas 1:3, postupuje Bayern Mnichov.
AS Monako - PSV Eindhoven 0:2 (0:1)
Branka: 27. Venegoor, 69. Beasley. Rozhodčí: Bennett (Ang.). Diváci: 18 000.
První zápas 0:1, postupuje Eindhoven.

Reklama

Související témata: