Hlavní obsah

Horváth tuší, že Guardiolu ohromil postavou v bílém dresu: Nepočítám, že by mě chtěl do Bayernu

Mnichov

Ani věčný optimista a kapitán plzeňského fotbalového výběru Pavel Horváth před úterním tréninkem netajil, že ze souboje s Bayernem Mnichov ve skupině D Ligy mistrů má obavy. "Ale naší velkou výhodou je, že všichni nás automaticky berou jako poražené," smál se osmatřicetiletý matador záložní řady Západočechů s výhledem středečního duelu v Allianz Aréně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth vede tým na tréninku v mnichovské Allianz Areně.

Článek

Středeční konfrontace s Bayernem Mnichov bude druhým soubojem během tří let s vítězem Ligy mistrů. Jak velké je vaše očekávání při vzpomínce na dva prohrané duely s Barcelonou?

Ze současné formy Bayernu máme určitou obavu. Ale všichni předem počítají, že prohrajeme. Nemáme co ztratit. Budeme se snažit domácím borcům cestu ke třem bodům maximálně znepříjemnit. Určitě nepůjdeme na hřiště odevzdaní.

Když nastoupila Plzeň v Mnichově k duelu utkání PVP před dvaačtyřiceti lety, jednoznačně prohrála o pět gólů. Neděsí vás představa, že zápas dopadne podobným rozdílem?

My můžeme doufat, že si vysloužíme lepší výsledek než naši předchůdci v sedmdesátých letech minulého století. Jestli zápas skončí stejně, budeme muset výsledek přijmout, ale nadšený bych nebyl. Musíme podat výkon na hranici našich možností. Do jednoho. A třeba to Bayernu půjde ve středu stejně jako v sobotu první poločas proti Mohuči, kdy Guardiolův tým prohrál o gól.

Trenér Bayernu Mnichov Josep Guardiola se rozplýval z výkonů, které jste předváděl při konfrontaci s Barcelonou před dvěma lety v Lize mistrů a chválil vás za formu, kterou si držíte v osmatřiceti letech. Co pro vás znamenají jeho slova?

Kamarádi mi dali vědět, jak o mně Guardiola mluvil. Ale přijal jsem jeho výroky s úsměvem. Nastoupili jsme tehdy v Barceloně v bílých dresech, asi jsem byl nejvíce vidět. Ńepředpokládám, že by mě chtěl koupit do Bayernu.

Je Bayern Mnichov v současné době lepší než Barcelona, kterou jste potkali na podzim 2011 v Lize mistrů?

Bayern je ještě důraznější, pomáhá mu německá buldočí povaha. Jeho hráči jsou agresivnější po ztrátě míče, v tom je velký rozdíl. Okamžitě protivníka napadají, rvou se o balón bez ustání.

Prožíváte nyní, starší o dva roky proti duelu s Barcelonou, nadcházející střet s bavorským gigantem intenzivněji?

Jde o zápas, který pravděpodobně zažijeme někteří jednou za život. Já už vlastně bude hrát podruhé s obhájcem vítězství v Lize mistrů, takže já už jsem hodně zkušený (směje se). V Evropě není lepšího týmu. Všichni se těšíme na srovnání, které nám duel přinese. Celkově bych atmosféru označil jako plnou očekávání, podobnou času před Barcelonou.

Máte představu, jak lze Bayernu čelit a zastavit jeho drtivou ofenzivní sílu?

Trenér Vrba nám zajisté všechno důležité sdělí ještě během středeční dopolední taktické porady. Jak už jsem říkal, musíme odehrát zápas na hranici svých možností. To je základ.

Nepodepíše se negativně na některých mladších spoluhráčích atmosféra vyprodané Allianz Arény?

Myslím, že na hřišti bude všechno tak rychlé, že nebudeme mít čas koukat na lidi. Takže pak je úplně jedno, jestli přijde třicet tisíc nebo sedmdesát tisíc fanoušků. Člověk se podívá na tribunu při nástupu, ale při hře už fakt není čas. Pro mladší půjde určitě o obrovskou zkušenost.

Reklama

Související témata: