Hlavní obsah

Ribéryho jsem vychytal, toho si moc cením, přiznal Kozáčik

Plzeň

Byl vyhlášen Mužem zápasu, což je pocta, jaké se českému fotbalistovi dostává v této soutěži jen zřídka. Svůj tým zachránil Matúš Kozáčik v Mnichově od debaklu a doma s obhájcem trofeje chytil dalších nejméně pět gólů...

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Plzně Matúš Kozáčik takto zakročil proti střele Francka Ribéryho z Bayernu.

Článek

Jaký je to pocit, stát se nejlepším hráčem zápasu v duelu s gigantem jako je Bayern?

Velice příjemný. Jsem rád, že mi ten zápas vyšel. Hráli jsme velmi dobře a chyběl jen kousek, abychom urvali alespoň bod. Podle mne jsme si ho i zasloužili. Ten gól jsme dát mohli. Určitě to je také veliká psychická vzpruha do dalších utkání.

Mrzí vás, že jste mohl proti mužstvu s tak drtivou ofenzívou udržet nulu a nepovedlo se to?

Bylo to opravdu blízko. Trochu to mrzí, ale na druhou stranu jsme sehráli výborný zápas. Letos v Lize mistrů náš nejlepší a možná i nejlepší v celé sezóně. Chyběl tomu opravdu jen ten bod, byl by fantastický. Ukázali jsme, že se i s Bayernem dá hrát.

Dalo se té gólové hlavičce Mandžukiče zabránit?

Kdyby byl obsazený a neměl možnost si vybrat místo, tak možná ano, takhle bohužel... Byl hodně blízko, mířil do protipohybu. Míč jsem tečoval, přesto skončil v síti.

Jaké byly souboje s Ribérym?

On čeká vždycky do posledního okamžiku, je to fantastický hráč. Dokáže zachovat klid a snaží se o kličku nebo překvapivé řešení. Gól nedal, takže jsem spokojený.

Chytil jste mu jednu tutovku, když na vás šel sám. Berete to trochu jako satisfakci za gól, který vám dal v Mnichově, kdy vás lehce přeloboval?

Trochu ano, tentokrát na mne nevyzrál.

Kterého ze svých zákroků proti hráčům Bayernu si ceníte nejvíc?

Toho proti Ribérymu a také zlikvidování samostatného nájezdu Götzeho, kdy jsem čekal do poslední možné chvíle, co udělá a vyšlo to. Bylo tam víc těžkých okamžiků.

Na rozdíl od Mnichova jste míče chytal a nevyrážel...

Věděl jsem, že oni jsou u vyražených míčů velice rychle a dokáží skórovat. Snažil jsem se míče krýt nebo vyrážet mimo branku. S každým povedeným zákrokem jsem byl i jistější.

Pomohlo vám osobně, že jste měl hráče Bayernu tak říkající přečtené z prvního zápasu?

Tyhle borce nejde moc přečíst, mají široký rejstřík zakončení. Viděli jsme je nejen přímo v Mnichově, ale ve spoustě zápasů v televizi. Samozřejmě víte, jak hrají, co je pro některé typické, ale oni dokáží vždycky překvapit.

V čem byla tak obrovská změna Viktorie oproti prvnímu zápasu v Mnichově?

V Allianz Areně jsme měli až příliš velký respekt. Doma jsme hráli naplno od prvního okamžiku, hráli jsme ofenzivně. Nebyli jsme zalezlí. Chtěli jsme hrát dopředu, běhali jsme, nebáli se a útočili. Na svůj výkon můžeme být pyšní.

V prvním zápase vás Bayern přestřílel celkově 35:0, tentokrát jen 21:10 a dokonce jste pětkrát trefili bránu...

Dokonce jsme měli i šance dát gól. Škoda, že to nevyšlo.

Stále zůstáváte ve skupině bez bodu. Věříte pořád v třetí příčku a možnost postupu do Evropské ligy?

Samozřejmě věřím, že se o něj utkáme doma v posledním utkání s CSKA Moskva a postoupíme, což znamená vyhrát.

V posledních týdnech se mluvilo o tom, že Plzeň je v krizi. Proti Jablonci a Bayernu jste to vyvrátili?

My jsme nebyli v krizi, to psala média. Pravda je, že nám chyběly výsledky. Ale porazili jsme vysoko Jablonec, teď sehráli dobrou partii s Bayernem. Věřím, že naše výkonnost bude stoupat.

Reklama