Hlavní obsah

To byla naše pravá tvář, pochvaloval si po odvetě s Bayernem plzeňský kouč Vrba rehabilitaci za Mnichov

Plzeň

Po debaklu, který před dvěma týdny jeho tým v Mnichově utrpěl, prahnul po rehabilitaci. A v domácí odvetě Ligy mistrů se jí plzeňský kouč Pavel Vrba skutečně dočkal. Jeho tým sice s Bayernem 0:1 prohrál, ale na bázlivý, ustrašený a odevzdaný výkon z Allianz Areny nechal úterním vystoupením před svým publikem zapomenout. „Ukázali jsme pravou tvář fotbalové Plzně,“ pochvaloval si proto trenér Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba děkuje fanouškům po utkání Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

Obhájci trofeje jste vzdorovali, dokonce i po remíze jste v domácí odvetě sahali, takže musíte být spokojenost sama.

Hlavně jsem rád, že jsme ukázali pravou tvář Plzně a byli výraznější než v prvním střetnutí. V Mnichově totiž s námi sehrál Bayern partii pro nás až nedůstojnou.

To vám tolik pomohla páteční domácí ligová výhra nad Jabloncem, jemuž jste nastříleli šest branek?

Dobře sehrané utkání pomůže každému a nám zmiňovaný zápas hodně pomohl.

Však to také bylo na hráčích patrné. Zatímco před dvěma týdny v Mnichově snesl po pětigólovém debaklu přísnější měřítko jen brankář Kozáčik, v odvetě se k němu přidali další vaši svěřenci.

Tam obstál skutečně jen on a jen jeho zásluhou jsme neprohráli ještě vyšším rozdílem, protože v Mnichově jsme podali jeden z nejhorších výkonů na evropské pohárové scéně. V odvetě se k Matúšovi přidala spousta dalších hráčů, které svým sebevědomím zřejmě nakazil. Proto utkání vypadalo úplně jinak.

Hlavně váš výkon byl úplně jiný. Jako by se na scénu vrátila stará dobrá Plzeň. Nebojácná, hladová, lačná úspěchu...

V Mnichově jsme přijeli na stadión a už dopředu se utkání hodně obávali. To nebyl výkon, který by byl naší pravou tváří. Prostě jsme se poučili.

A odehráli zápas, který se určitě blížil vašim představám o ideálním výkonu a projevu Viktorie...

Jen blížil, protože kdyby šlo o ideální výkon, získali bychom body, které nemáme. Sehrát ale s Bayernem, který patří podle mého k nejlepším mužstvům světa, podobné utkání, to povzbudí.

V řadách Bayernu se před odvetou hodně debatovalo o taktice, kterou kouč Guardiola pro odvetu zvolí. Překvapil vás svými tahy?

My se díváme v první řadě na to, abychom hráli fotbal, s nímž jsme v minulosti uspěli a s nímž bychom chtěli mít úspěchy dál. Proto si myslím, že jsme možná zaskočili Bayern my. Aktivitou, tím, jak jsme mu jeho roli znesnadnili.

Nejen znesnadnili, vždyť jste měli příležitosti, abyste soupeře obrali alespoň o bod.

Už v prvním poločase měl hlavičkující Kolář po hezké akci příležitost, která mohla skončit gólem, po změně stran jsme měli dvě další šance. Byli jsme ale v koncovce málo důrazní, nevyužili přečíslení tři na dva, při němž mohl Kolář řešit situaci přihrávkou na volného Ďuriše.

Nakonec jste neskórovali ani ve čtvrtém střetnutí, v němž jste se proti týmu vedeném Guardiolou postavil, neboť s Barcelonou jste před dvěma lety prohráli 0:2 a 0:4 a teď s Bayernem 0:5 a 0:1.

A v Barceloně, stejně jako v Mnichově jsme navíc také vůbec nevystřelili na soupeřovu bránu. Věřím, že jestliže se zase potkáme, konečně to svedeme.

Plzeňští pamětníci se vrátili po odvetě ve vzpomínkách o čtyři desetiletí dozadu, kdy jejich tým doma Bayernu v tehdejším Poháru vítězů poháru také vzdoroval, aby mu nakonec rovněž 0:1 podlehl. Napadly vás také podobné reminiscence?

Plzeň má smůlu, že narazí na Bayern vždy v době, kdy patří k nejlepším na světě. Před dvaačtyřiceti lety s Beckenbauerem a spol., teď zase. Pro diváky je to ale určitě dobře.  A pro nás ostatně také, proto už to, jakou partii jsme s Bayernem sehráli, těší a dává víru, že v posledním prosincovém utkání doma s CSKA Moskva můžeme bojovat o třetí místo ve skupině.

Reklama

Související témata: