Hlavní obsah

Guardiolovi se povedlo vymazat svou někdejší Barcelonu z historie. S Bayernem vyhrál podesáté v řadě

Deset let vydržel rekord Barcelony, v probíhající sezóně Champions League však o něj španělský klub přišel. Mnichovský Bayern vyhrál v předposledním kole základní skupiny v Moskvě nad tamním CSKA 3:1, což bylo desáté vítězství v řadě a tudíž to znamenalo vymazání Barcelony z rekordních statistik. „Jsem na rekord obrovsky hrdý. Nepatří jen mně, ale i mému předchůdci Juppu Heynckesovi,“ neopomněl připomenout kouč Bayernu Pep Guardiola, že trenér Heynckes stál na počátku triumfálního tažení, které završila desátá výhra.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov slaví gól na hřišti CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Ribéry, Schweinsteiger, Mandžukič a koneckonců i kapitán Lahm, který se už po necelé půlhodině zranil a musel střídat, sice Bayernu chyběli, ale rozjetého obhájce trofeje to ani v Moskvě nezastavilo.

„Nebyl to jednoduchý zápas, ale můj tým opět ukázal skvělý charakter. Musel, protože pro mužstvo jako je Bayern, prostě neexistují žádné výmluvy. Musí vždy vyhrávat," glosoval Guardiola moskevské vystoupení a desáté vítězství v řadě.

Bayern tím vymazal z historických statistik Barcelonu, která v sezóně 2002/2003 vyhrála jen devětkrát. „Opravdu zvláštní dosáhnout v pohárové Evropě na deset po sobě jdoucích vítězství. Jsem hrdý, že jsme to svedli a že jsme sérii završili dominantním způsobem," kvitoval Guardiola výkon svého celku i další rekord, který mu teď patří. Jemu, pilnému sběrateli titulů a trofejí, pochopitelně také.

Tažení Bayernu za novým rekordem Ligy mistrů začalo v jarním čtvrtfinále proti Juventusu Turín, nad nímž vyhrál doma i venku 2:0, pokračovalo semifinálovými vítězstvími nad Barcelonou a gradovalo ve finále v londýnském Wembley v duelu s Dortmundem.

V letošním ročníku pak Bayernu vyhrál v základní skupině všech pět dosavadních zápasů.

Guardiola: Myslíme ještě na víc

„Vždy jsme tvrdili, že se nebudeme dívat na statistické záznamy, neboť rekordy nás nezajímají. Jde nám jen o vítězství a tituly. Teď si ale všichni uvědomujeme, jaký fantastický úspěch představuje vyhrát deset po sobě jdoucích zápasů. Zvláště, když jsme hráli v Barceloně a ve finále Champions League proti Dortmundu," korigoval nizozemský legionář Arjen Robben odmítavý postoj k hrátkám s čísly a rekordy.

„Je to tím, že máme skvělý tým a já jsme hrdý, že mohu být jeho součástí," vysvětloval šnůru vítězných zápasů, o níž jsou všichni v Bayernu přesvědčeni, že ještě nekončí.

„Rekord Barcelony jsme překonali a myslíme ještě na víc. Vždyť teď, kdy ještě nejde o tituly a poháry, je to docela zajímavé a motivující," přiznal Guardiola, že i jeho navýšení rekordní série láká.

Reklama

Související témata: