Hlavní obsah

Výsledek mohl být šokující, věděl Vrba. Věří v postupovou tečku za plzeňským angažmá

Manchester

Chválil hráče za ofenzívu, káral za defenzívu. Byl spokojený s hrou, rozmrzelý z výsledku. Plzeňský trenér Pavel Vrba po vystoupení svého mužstva v pátém utkání Ligy mistrů skupiny D na hřišti Manchesteru City neskrýval, že pocity uvnitř jsou hodně rozporuplné. "Hra byla velmi dobrá, ale bod nemáme," posteskl si po duelu, v němž Manchester slavil vítězství 4:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba během utkání Ligy mistrů s Manchesterem City.

Článek
Fotogalerie

Z pohledu ofenzívy jste odvedli výborný výkon, experti a komentátoři chválili Plzeň za útočný fotbal. Výsledek je však nepříznivý jako ve všech předešlých zápasech Ligy mistrů. Jaké ve vás převládají dojmy?

Mám dva pohledy. Jeden je spojený s výkonem a hrou, s kterou jsem samozřejmě spokojený. Jenže jsme nebodovali, což mě pochopitelně mrzí. Byli jsme úspěchu hodně blízko. Možná až překvapivě jsme měli více gólových příležitostí než soupeř. Manchester měl herní převahu a ukázal kvalitu, ale ve finální fázi jsme předvedli, co nás dostávalo nahoru v minulých letech a v důležitých zápasech kvalifikace o Ligu mistrů.

Byl jste překvapený množstvím šancí, které jste si proti Manchesteru na jeho půdě vytvořili?

Já hlavně před výkopem hráčům kladl na srdce, že nechci vidět výkon jako v Mnichově, kde jsme prohráli o pět branek. Nedokážu říct, zda šlo o nejhorší utkání Plzně pod mým vedením, ale rozhodně o nejbojácnější výkon. Hráli jsme na Bayernu s obrovským respektem, celý zápas v Mnichově byl velice špatný. Jsem rád, že se neopakoval a naopak jsme ukázali, že dokážeme hrát i s týmy, která patří k nejlepším v Evropě.

Prozradíte, co bylo impulsem k obratu? Co jste po utkání v Mnichově změnili?

Po Mnichově jsme si určité věci vyříkali. Možná šlo o zlom. Zaznělo jasně, že danou cestou jít nemůžeme. Navíc jsme měli v říjnu tři zraněné hráče. Vypadli Řezník, Limberský a Čišovský, což mužstvo ovlivní. Chviličku nám trvalo, než jsme si zvykli na odlišné rozestavení. Vše si však sedlo a momentálně možná budeme litovat, že doma soutěž nepokračuje. Po domácím zápase s Bayernem se nám rovněž začalo dařit v útočné fázi, jak jsem si představovali. Po měsíci, kdy se nám nedařilo optimálně, se naše forma dostala nahoru.

Nebylo až trestuhodné, že Plzeň z množství vyložených šancí vytěžila jen dva góly?

Jde o kvalitu hráčů. Agüero a Džeko jsou fotbalisté, kteří chodí do top klubů, protože jsou výrazní ve finální fázi. S šancemi, do nichž se dostali, naložili gólově. My ve stejných situacích neuspěli. Kdybychom měli stejné borce, možná bychom v Manchesteru vyhráli. Ale já chci pochválit své ofenzivní hráče. Myslím, že útočná fáze v přechodu byla velice slušná, jen v koncovce jsme nebyli tak úspěšní. Šlo o jedinou závadu na našem výkonu.

Které nevyužité ofenzivní situace vás nejvíce mrzely?

Myslím, že jsme měli stejně dobré příležitosti jako domácí. Když si vezmu šance Rajtorala či Ďuriše v prvním poločase... Byly totožné jako v případě Manchesteru. Po přestávce, když jsme podruhé vyrovnali, měl nebezpečnou střelu Kolář, přišla nebezpečná standardní situace na hranici velkého vápna a obrovskou šanci měl Rajtoral. Je obrovská škoda, že jsme neuhráli výsledek ještě zajímavější a šokující.

Přičítáte chyby, jež se v závěru zápasu objevily v plzeňské hře, vysokému tempu?

Když šel Manchester potřetí v zápase do vedení, měli jsme ještě dvě slibné šance. Mohli jsme srovnat a odvážet si bod. Musím kluky pochválit, že se nevzdali a tempu podlehli. Ukázalo se, že i české týmy dokáží držet tempo s anglickými, což je pro mnohé překvapení.

Manchesteru City výrazně pomohla střídání. Navas nahrál na dva góly, Negredo jeden vstřelil. Ukázala se jako rozhodující kvalita lavičky náhradníků?

V Česku se vykládá, že naše lavička je rozhodující, a když potřebujeme, pošleme do zápasu hráče, kteří dokážou rozhodnout. Doma mají týmy kádr o dvanácti třinácti lidech, my možná o patnácti šestnácti, což je v Česku výhoda. Ale budu-li se dívat na kvalitu lavičky Manchesteru City, šlo skutečně o rozhodující moment. Prostě mají jiné možnosti než my.

Jste rád, že i přes prohru pořád žije šance Plzně na postup do Evropské ligy a vlastně máte boj o třetí místo ve vlastní moci?

Výsledek z Moskvy, kde dokázal Bayern vyhrát, nás potěšil. Z našeho pohledu je skupina stále velice zajímavá. Máme velkou šanci se o postup porvat. Boj o třetí místo bude napnutý a fanoušci Plzně se určitě budou těšit, jako se těšíme my. Snad se budeme s podzimem loučit vítězně a úspěšně. Já pro to udělám maximum.

Jde vám hodně o loučení s Plzní v podobě tečky znamenající postup do jarní fáze Evropské ligy přes CSKA Moskva?

Mně na Plzni vždy záleželo a záležet bude. Neberu svůj poslední zápas jako tečku, ale jako pomlčku. Uvidíme, co bude dál.

Vytýkal jste po zápase obráncům situace, z nichž Manchester City po přestávce skóroval a došel si tak pro vítězství?

Vznikaly ze situací, které jsme mohli přerušit ve středu hřiště. Ve velkém vápně bylo určitě možné pokrýt protihráče lépe. Vždy nás bylo v pokutovém území více, hráči Manchesteru se prosadili pohybem. Z naší strany mělo dojít k lepšímu vykrytí prostoru.

Celý zápas na Etihad Stadium jste prožíval velmi emotivně. Cítil jste, že skalp velkého klubu byl blízko?

Ano. Nechci říct, že mě naše hra překvapila, ale způsob, jakým jsme zápas zvládli, mě těšil. Byli jsme blízko uhrát bod s top mužstvem na jeho hřišti. Určitě nejblíže, když vezmu Barcelonu a AC Milán při našem účinkování v Lize mistrů před dvěma lety. Šlo by o hodně zajímavý výsledek.

Jste spokojený, když se ohlédnete za pohárovým účinkováním Plzně pod vaším vedením, které začalo na podzim 2010 předkolem Evropské ligy s Besiktasem Istanbul?

Když jsme začali hrát poháry, měli jsme nulový koeficient. Nyní je výrazně vyšší. Doufám, že v dalších ročnících bude Plzeň nasazená. Přál bych si, aby Viktorka v dané cestě pokračovala a byla dál úspěšná.

Budete s obavami sledovat, zda někdo vaši práci na západě Čech neznehodnotil?

Vůbec ne. Já si myslím, že všichni v klubu budou pracovat dál jako dosud. Z mého pohledu jde o lidi, kteří se nevzdají a budou se snažit, aby Plzeň byla ještě lepší.

Byl jste v Manchesteru pyšný, jak daleko jste Plzeň dovedl?

Není to jen o mně. Pyšní by měli být všichni, kteří klub za posledních pět let dovedli na současnou úroveň. Je to o všech lidech, o všech hráčích, kteří Plzní prošli. My s realizačním týmem jsme jen přispěli, ale pokud by nebylo hráčů a vedení klubu, nikdy jsme nedostáhli na takové úspěchy. Já jsem jen část mozaiky, které něco dokázala.

Reklama

Související témata: