Hlavní obsah

VIDEO: Pokusíme se Rusáky umlátit a postoupit, slibuje před konfrontací s CSKA plzeňský kapitán Horváth

Plzeň

Žádné velké propočty a kalkuly nejsou před úterním večerním duelem Ligy mistrů mezi Plzní a CSKA Moskva zapotřebí. Český mistr není na nikoho odkázaný. Třetí místo ve skupině a s ním spojený start v jarní vyřazovací fázi Evropské ligy si může uhrát sám. Vzhledem k panující konstelaci mu stačí vyhrát 1:0, 2:1 nebo v případě větší úrody gólů pak o dvě branky. I proto plzeňský kapitán Pavel Horváth slibuje: pokusíme se Rusáky umlátit a postoupit.

Pavel Horváth před zápasem s CSKA Moskva.Video: Zdeněk Pavlis

 
Článek

V předchozích sezónách jste se loučili s pohárovou Evropou vždy úspěšně. Jeden rok jste remizovali s AC Milán a přestoupili z Champions League do Evropské ligy, druhý jste uspěli v konfrontaci s Atlétikem Madrid a jarního pokračování na evropské scéně jste se dočkali zase. Náhoda, nebo snad větší motivace na konci roku?

Spíše náhoda, i když motivace v pohárové Evropě pokračovat byla a je patrná také. Snad to vydrží i letos a my střetnutí s moskevským CSKA zvládneme.

Poslední zápas základní skupiny LM mezi Plzní a CSKA Moskva se hraje dnes ve 20.45, rozhoduje ho Slovinec Skomina, přímý přenos vysílá Prima Cool. Podrobnou on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Po prohře 2:3 v prvním zápase vám vzhledem ke konstelaci ve skupině postačí k účasti v jarní fázi Evropské ligy vítězství 1:0, 2:1 nebo v případě větší úrody gólů jakákoli výhra o dvě branky. Pomáhá takovéto vědomí?

Karty jsou rozdané dávno dopředu, takže není třeba nad situací moc přemýšlet. Jsme v situaci, která vlastně připomíná vyřazovací play off. Takže teď půjde o to, abychom zmiňované propočty naplnili a postup vyšel.

S CSKA Moskva jste se už utkali, hru ruského mistra jste poznali. Jak byste protivníka charakterizoval?

Vzadu Rusáci, vpředu cizina. Z trojice soupeřů, které ve skupině máme, nejde samozřejmě o tak atraktivního protivníka, jakým byl mnichovský Bayern či Manchester City, ale nemělo by se zapomínat, že CSKA Moskva je jedním ze špičkových ruských klubů, v němž logicky hrají kvalitní fotbalisté. Z Ruska i z ciziny.

Na rozdíl od předchozích zápasů v Lize mistrů, kdy jedno soutěžní utkání stíhalo druhé, jste se tentokrát mohli na CSKA Moskva nachystat mnohem důkladněji, neboť mezi posledním ligovým střetnutím s Příbramí a dnešním duelem uplynulo osm dnů. Nakolik vám pauza pomohla?

Uvidíme na hřišti... Pravdou je, že jsme dostali dva dny volna, ale z tempa jsme nevypadli, neboť dalších šest dnů jsme trénovali a na ruského mistra se chystali.

Nabízí se vám možnost jako vůbec prvnímu českému mužstvu přezimovat potřetí v řadě v evropských pohárech. Bude hrát i toto vědomí svou roli?

O tom tedy ani nevím. Samozřejmě by bylo příjemné se takovýmto způsobem zapsat do historických statistik, ale během zápasu na něco podobného nikdo z nás nepomyslí.

Na poslední utkání, v němž vás povede loučící se trenér Pavel Vrba, také ne?

S ním se loučíme už vlastně deset dnů, takže jeho poslední utkání na plzeňské lavičce nikdo v hlavě mít také nebude.

Právě vzhledem k trenérovu loučení nikdo nepřipouští, že byste poslední zápas ve skupině nezvládli, s ruským mistrem potřebné vítězství neuhráli a do jarní fáze Evropské ligy se nedostali.

I proto krotím euforii, která všude kolem panuje. Všichni jsou přesvědčeni, že ruského protivníka zmydlíme 3:0 a postoupíme, což podle mého vůbec tak snadné nebude. Nejsou to žádní nazdárci, a jejich sílu a fotbalové kvality musíme prostě respektovat. A to přesto, že je v našich silách utkání zvládnout, o postup se poprat a do vyřazovací části Evropské ligy se probojovat.

A pokud by se to nepovedlo?

Pak se ukáže, že jsme byli ve skupině nejslabší my. Nebylo by to příjemné zjištění, ale sílu protivníků, které nám los přiřkl, prostě musíme respektovat. Což nic nemění na tom, že se pokusíme ruského mistra v domácí odvetě umlátit.

Jak skončí utkání Ligy mistrů mezi Plzní a CSKA Moskva?
Vyhraje Plzeň
76,4 %
Zvítězí moskevský CSKA
12,6 %
Utkání skončí remízou
11 %
Celkem hlasovalo 24209 čtenářů.

Reklama

Související témata: