Hlavní obsah

Plzeň má výhodu. Účast v pohárové Evropě si výhrou nad CSKA může zajistit sama

Plzeň

Žádnou cizí pomoc nepotřebují, záleží jen na nich. Vzhledem ke konstelaci panující v základní skupině Ligy mistrů před dnešním večerním závěrečným dějstvím si fotbalisté plzeňské Viktorie mohou zajistit pokračující účinkování na evropské pohárové scéně sami. S CSKA Moskva sice první zápas hraný v Petrohradě prohráli 2:3, ale vzhledem k tomu, že ruský mistr už v dalších duelech s Bayernem a Manchesterem City žádný další bod nezískal, rozhodne o třetím místě ve skupině a tudíž přestupu do Evropské ligy vzájemný souboj. Jakési play off na scéně Champions League.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští fotbalisté během tréninku před utkáním Ligy mistrů s CSKA Moskva. Vpředu záložník a kapitán týmu Pavel Horváth.

Článek

Trénink plzeňských fotbalistů před zápasem Ligy mistrů s CSKA Moskva.

V Lize mistrů totiž rozhoduje o pořadí v případě bodové rovnosti dvou celků resumé vzájemných zápasů, přičemž pohárová matematika pochopitelně vstupuje v platnost. Gól vstřelený venku má tudíž při shodném skóre dvojnásobnou hodnotu. I proto výsledek prvního střetnutí Plzni nahrává.

Horváth krotí optimismus, ale i slibuje

„Máme skutečně velkou šanci a uděláme maximum, abychom ji zužitkovali a mužstvo potřetí po sobě zažilo v pohárové Evropě jaro," připomínal plzeňský kouč Pavel Vrba, že jeho svěřencům postačí k postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy vítězství 1:0, 2:1 nebo v případě větší úrody gólů pak vítězství o dvě branky.

Byla by to historická událost pro celý český fotbal, protože ještě nikdy se žádnému mužstvu nepodařilo účinkovat v jarní části evropských pohárových soutěží třikrát po sobě.

Zápas LM mezi Viktorií Plzeň a CSKA Moskva začíná ve 20:45, řídí ho Slovinec Skomina, přímý televizní přenos vysílá Prima Cool.

„Jednoduchý zápas to ale rozhodně nebude, vůbec si nemyslím, že CSKA přejedeme 3:0. I proto krotím optimismus, který všude kolem panuje. Ale každopádně uděláme vše pro to, abychom Rusáky umlátili a dál se dostali," přidával se k Vrbovi, který bude před odchodem k české reprezentaci koučovat poslední plzeňský zápas, kapitán mužstva Pavel Horváth.

Vrba připomíná: CSKA bylo při losu ve druhém koši

„Kdyby šlo o pohárové dvojutkání, před odvetou bychom prohru 2:3 z prvního zápasu v Rusku brali. Jasné je, že musíme dát více gólů než soupeř, což je také taktika, s níž do utkání půjdeme," přiznával trenér Vrba, že jeho týmu panující konstelace nahrává.

Jedním dechem však varuje. „Při losování figurovalo CSKA Moskva ve druhém výkonnostním koši, zatímco Manchester City byl až ve třetím. Nemělo by se zapomínat, že jsme měli vůbec nejtěžší skupinu v Champions League. A pokud bychom vyřadili soupeře z druhého koše, byl by to velký úspěch."

K naplnění postupových tužeb bude ovšem zapotřebí několik premis. „Dát první gól," tvrdí probuzený plzeňský střelec Stanislav Tecl.

„Mít na paměti, že to nejsou žádní nazdárci. Vzadu Rusové, vpředu cizina, dohromady celek, který patří v ruském fotbale k nejlepším a v němž tudíž nastupují samí kvalitní fotbalisté. Z Ruska i ciziny," přidává kapitán Pavel Horváth.

„Protivník bude určitě vyrážet ze zabezpečené obrany k rychlým brejkům. Když se nám povede uhlídat rychlonohé hráče na hrotu, eliminovat Musu, Hondu a Dzagojeva, první předpoklad k úspěšnému výsledku naplníme. Druhým budou pochopitelně góly, které musíme dát my," připomínal Pavel Vrba, co bude zapotřebí k postupové výhře, přestupu z Ligy mistrů do jarní Evropské ligy a tudíž i jeho zdárnému loučení s Plzní.

O všech zmiňovaných premisách pochopitelně ale dobře ví i ruský mistr. A vůbec nepřipouští, že by povolil, aby je Plzeň ve vzájemném souboji naplnila.

Výhra. Jiná alternativa neexistuje, hlásí Rusové

„Evropská liga pro nás představuje momentálně prioritu. Přijeli jsme vyhrát a postoupit, žádná jiná alternativa pro nás neexistuje," nechal se slyšet trenér CSKA Moskva Leonidu Sluckij, na jehož víře neubírá nic ani fakt, že se bude muset obejít bez zkušeného obránce Vasila Berezuckého a tria legionářů - Brazilce Fernandese, Doumbii z Pobřeží Slonoviny, lotyšského fotbalisty Cauny.

„Bude to nesporně těžké, protože Viktoria už v prvním zápase u nás v Rusku zahrála velice dobře. Odveta bude složitá, ale postup je pro nás důležitý," nepřipouštěl kouč Sluckij, že by jeho tým v Plzni prohrál a s pohárovou Evropou se rozloučil.

„Uspějeme ale jen tehdy, když nepřenecháme iniciativu Plzni, která hraje útočný a pozičně dobrý fotbal, takže má míč z šedesáti procent pod kontrolou. Mluví pro nás sice výhra 3:2 z prvního střetnutí, ovšem jen hájit a bránit tento výsledek nesmíme."

Pravděpodobné sestavy:
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Hořava - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.
CSKA: Akinfejev - Nababkin, Ignaševič, A. Berezuckij, Šennikov - Wernbloom, Milanov - Tošič, Honda, Dzagojev - Musa.
Jak skončí utkání Ligy mistrů mezi Plzní a CSKA Moskva?
Vyhraje Plzeň
76,4 %
Zvítězí moskevský CSKA
12,6 %
Utkání skončí remízou
11 %
Celkem hlasovalo 24209 čtenářů.

Reklama

Související témata: