Hlavní obsah

Z Plzně si vezměte příklad! Takhle se bojuje, tepe do CSKA ruský tisk

Praha/Moskva

Postoupit mohl jen jeden. Úterní střetnutí plzeňské Viktorky s CSKA Moskva v posledním kole základní fáze fotbalové Ligy mistrů bylo nabité emocemi a nervóznější nakonec prohrál. Ruský tým po dvou zbytečných faulech dohrával v devíti hráčích a po prohře 1:2 v pohárové Evropě skončil. A zatímco Západočeši jsou oslavování za postup do vyřazovací části Evropské ligy, CSKA se doma ocitl v palbě kritiky.

Foto: David W. Černý, Reuters

Alan Dzagojev z CSKA Moskva (vlevo) dostává červenou kartu na hřišti Plzně. Viktoria přesilovku využila a zajistila si setrvání v pohárové Evropě.

Článek
Fotogalerie

Moskvané přitom měli po gólu Musy z 65. minuty k vítězství blíž, vzápětí ale viděl Dzagojev za hloupý faul červenou kartu a ruský celek musel hájit hubený náskok jen v deseti. Trpěliví Viktoriáni pak během deseti minut vyrovnali zásluhou Kolářovy hlavičky a v 90. minutě vystřelil postup Wágner. V nastaveném čase pak hostující celek ještě oslabilo vyloučení Wernblooma.

Právě vyloučení Dzagojeva bylo klíčovým momentem celého utkání a není divu, že se třiadvacetiletý středopolař ocitl na pranýři ruského tisku. „Očekává se, že Alan převezme vůdčí roli v týmu. A on naopak předvádí takové hlouposti. Tady nepomohou žádné výmluvy o horkokrevném mládí, naopak by měly následovat vážné sankce," rozohnil se zpravodaj listu Sovětskij Sport.

Deník navíc vytýká Moskvanům malou bojovnost a dává jim za příklad Plzeňáky. „Podívejte se, jak Češi hráli, ta agresivita při napadání. Přitom nikdo nemůže říct, že je Viktoria nějak skvělý tým. Je to průměrný celek, který ale umí bojovat," častoval list hráče CSKA v komentáři k utkání.

Kritika kouče, pochvala pro Hondu

Své si vyslechl i trenér CSKA Leonid Sluckij. „Za úroveň hry ve druhé části utkání odpovídá vedení týmu. Po vyloučení Dzagojeva bylo jasné, že se Viktoria bude tlačit do brány, těžit ze standardních situací. Mužstvo na to ale nedokázalo vůbec reagovat," kritizují ruští novináři kouče.

Chvály se naopak dočkal Keisuke Honda, který v dresu CSKA odehrál poslední zápas. Japonec kvůli problémům s kolenem sice chyběl v základu a naskočil až během druhé půle, vzápětí ale připravil gól ruského celku. „Blýskl se jako samurajský meč," napsal uznale deník Kommersant na adresu sedmadvacetiletého záložníka, který by měl během zimy zamířit do AC Milán.

Reklama

Související témata: