Hlavní obsah

Do Plzně se valí další prémie z evropské pokladnice. Od června vydělala Viktoria přes půl miliardy!

Neskutečný balík! Jen za dosavadní účinkování na evropské pohárové scéně zinkasuje fotbalová Plzeň z konta UEFA dvanáct miliónů eur, tedy podle aktuálního kursu přibližně 326,5 miliónu korun. A k tomu je třeba připočítat milióny za přestup Vladimíra Daridy do bundesligového Freiburgu a další finanční profit z tuzemské asociační pokladnice. Suma sumarum - od června, kdy Viktoria slavila v Hradci Králové mistrovský titul, si majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík přišel na víc než půl miliardy korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeň po výhře nad CSKA Moskva zinkasuje od EUFA další finanční prémii ve výši miliónů a dvou set tisíc eur.

Článek

Bonus za ligový primát ve výši sedmi miliónů, půl miliónu za účast ve finále tuzemského Superpoháru, odstupné za trenéra Vrbu uvolněného k české reprezentaci oscilující mezi šesti až osmi milióny. A k tomu řádově 160 miliónů za transfer Vladimíra Daridy do Freiburgu.

Výhra nad CSKA profit umocnila

Jen počítejte ... Za účast v play off Ligy mistrů zinkasovala Plzeň 2,1 miliónu eur, tedy 54 600 000 korun. Za postup do základní skupiny 8,6 miliónu eur, což činí v přepočtu 223 600 000 korun. Úterní výhra 2:1 nad CSKA Moskva a postup do Evropské ligy profit samozřejmě umocnila.

Za vítězství v základní skupině Champions League se totiž uděluje prémie ve výši rovného miliónu eur, přestup do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy je oceněn částkou 200 tisíc eur.

Plzeňské příjmy z pohárové Evropy
za postup do 4. předkola2,1 miliónu eur
za postup do základní skupiny Ligy mistrů8,6 miliónu eur
za vítězství v zápase základní skupiny1 milión eur
za postup do Evropské ligy200 tisíc eur

Jen u této sumy ale zdaleka zůstat nemusí. Pokud by se totiž Plzni podařilo na jaře postoupit do osmifinále Evropské ligy, shrábla by dalších 350 tisíc eur, za cestu do čtvrtfinále pak 450 tisíc, za semifinále milión.

A účast ve finále by už byla obzvláště zajímavá, neboť pro poraženého je určeno 2,5 miliónu, zatímco pro vítěze 5 miliónů eur.

Paclík: Finance je třeba investovat

„Pokud je naším záměrem, aby byl klub v Evropě alespoň mírně konkurenceschopný, nejde ani při obrovských ziscích z Ligy mistrů o výdělečnou činnost. Finance je potřeba investovat do klubu, na jeho další rozvoj," reaguje majitel Viktorie Paclík na narážku, že se teď v miliónech může přehrabovat.

Plzeň skutečně investovala... Z Olomouce přivedla Hořavu, angažovala Hubníka, snažila se, aby i po odchodech hráčů do ciziny měla dál špičkový kádr, který bude rok co rok usilovat o titul a účast v pohárové Evropě.

„V českém fotbale tvoříte mužstvo, z něhož po určité době začnou hráči odcházet, takže musíte začínat znovu. Obrovskou plzeňskou výhodou ovšem je, že je dokáže nahradit jinými s podobnou výkonností," připomněl ostatně loučící se trenér Vrba, že klubové vedení se nerozpakovalo investovat do nákupu adekvátních posil.

„Obměna, k níž u nás došlo, je obrovská. Není to jako v evropských velkoklubech, které jsou dlouhodobě pohromadě a jsou vhodně doplňované. Když porovnáte hráčský kádr z první mistrovské sezóny s tím současným, zjistíte, že víc než polovina fotbalistů už u nás není."

I na dostavbu stadiónu dojde

Plzeňské investice nejdou ovšem jen do nákupu hráčů. Prioritou je i stadión a tréninkové centrum v Luční ulici.

"Budeme se podílet na financování dostavby stadiónu, která je naplánována po sezóně," říká plzeňský boss Paclík s odkazem na otevřené prostory vedle hlavní tribuny. Jejich uzavřením vznikne kompletní celek kupříkladu jako právě v Mariboru, kde Plzeň hrála odvetu play off Ligy mistrů. „I tréninkové hřiště dostane umělé vyhřívání," dodává Paclík promptně.

I při výdajích, které půjdou do stovek miliónů, však zůstane v plzeňské klubové pokladně dost na to, aby Viktoria tuzemskému fotbalu dál dominovala. Finančně tedy určitě.

Reklama

Související témata: