Hlavní obsah

Neapol - Arsenal 2:0Arsenal i po porážce v Neapoli postupuje. Italové mají smůlu, osmifinále si zahraje Dortmund

Praha
Aktualizováno

Hodně napjatý závěr nabídly středeční zápasy v základních skupinách Ligy mistrů. Šlo v nich o postup do osmifinále soutěže a v ostře sledované skupině F se nakonec raduje dvojice Dortmund - Arsenal. Anglický tým v sestavě i s Tomášem Rosickým sice padl 0:2 v Neapoli, ani to však Italům nestačilo - Dortmund totiž v závěru urval vítězství 2:1 na půdě oslabené Marseille. Chelsea bez brankáře Petra Čecha porazila Steauu 1:0 a uhájila první místo ve skupině E, společně s londýnským týmem jde do osmifinále Schalke. Postup si zajistily také celky Petrohradu, k jehož porážce 1:4 na hřišti Austrie Vídeň přispěl gólem i český útočník Tomáš Jun, a do jarních bojů jde i AC Milán.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Záložník Neapole Blerim Džemaili (vlevo) a český fotbalista ve službách Arsenalu Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Z minulého kola měly jisté osmifinále Atlético Madrid, Chelsea a Barcelona, která ve středu i díky hattricku Neymara rozstřílela Celtic Glasgow 6:1.

Arsenal s Rosickým v základní sestavě sahal v Neapoli po bodu, čtvrt hodiny před koncem ale otevřel skóre Higuaín a po vyloučení hostujícího kapitána Artety přidal v nastavení druhý zásah Callejón. Londýnský celek je navzdory prohře 0:2 v osmifinále počtrnácté za sebou.

Dortmund poslal v Marseille do vedení ve čtvrté minutě kanonýr Lewandowski, za deset však minut odpověděl Diawara. Borussia rozhodla o výhře až tři minuty před koncem po trefě Grosskreutze, jenž svému mužstvu zařídil postup a domácím šestou porážku v Champions League. Dortmund, Arsenal i Neapol získaly ve skupině 12 bodů, ale Italové doplatili na horší vzájemné zápasy s německým celkem.

AC Milán ve skupině H uhájil bodový náskok před Ajaxem, s nímž na svém stadiónu remizoval 0:0. Už ve 22. minutě byl vyloučen domácí kapitán Montolivo za ostrý zákrok na Poulsena. Amsterdamský tým ale ani v dlouhé přesilovce nedokázal navázat na výhru ze San Sira před třemi lety.

Schalke zdolalo 2:0 oslabenou Basilej, které stačil k postupu bod. Švýcarský dvojnásobný přemožitel Chelsea si v Gelsenkirchenu zkomplikoval situaci už v prvním poločase, kdy dostal červenou kartu stoper Ivanov. Domácí využili přesilovku po pauze zásluhou Draxlera a Matipa.

Čech nechytal, Neymar slavil hattrick

Barcelona i bez Lionela Messiho doma deklasovala Celtic a spravila si chuť po minulé prohře 1:2 v Amsterdamu. Zraněnou argentinskou hvězdu dokonale zastoupil Brazilec Neymar, který si připsal premiérový hattrick za katalánský tým. Další branky přidali na Camp Nou Piqué, Pedro a Tello, čestný gól Skotů dal až v závěru Samaras.

Chelsea si domácí výhrou 1:0 nad Steauou Bukurešť upevnila první místo. Brankář Petr Čech dostal volno a jen z lavičky kryl záda své tradiční dvojce Schwarzerovi. Zkušený Australan se ve 41 letech a 66 dnech stal nejstarším debutantem v historii Ligy mistrů. Blues zajistil těsnou výhru gólem z desáté minuty útočník Demba Ba.

Liga mistrů, středeční výsledky:
Skupina E:
Schalke 04 - Basilej 2:0 (0:0)
Branky: 51. Draxler, 57. Matip. Rozhodčí: Tagliavento (It.). ČK: 32. Ivanov (Basilej). Diváci: 52 093.
Chelsea - Steaua Bukurešť 1:0 (1:0)
Branka: 10. Ba. Rozhodčí: Rocchi (It.). Diváci: 40 000.
Skupina F:
Olympique Marseille - Borussia Dortmund 1:2 (1:1)
Branky: 14. Diawara - 4. Lewandowski, 87. Grosskreutz. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 34. Payet (Marseille). Diváci: 39 000.
Neapol - Arsenal 2:0 (0:0)
Branky: 73. Higuaín, 90.+3 Callejón. Rozhodčí: Kassai (Maď). ČK: 76. Arteta (Arsenal). Diváci: 47 000.
Skupina G:
Austria Vídeň - Zenit Petrohrad 4:1 (1:1)
Branky: 44. a 51. Hosiner, 48. Jun, 90.+3 Kienast - 35. Keržakov. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). Diváci: 37 500.
Atlético Madrid - FC Porto 2:0 (2:0)
Branky: 14. Raúl García, 37. Diego Costa. Rozhodčí: Aytekin (Něm.). Diváci: 31 000.
Skupina H:
FC Barcelona - Celtic Glasgow 6:1 (3:0)
Branky: 45., 48. a 58. Neymar, 7. Piqué, 40. Pedro, 72. Tello - 88. Samaras. Rozhodčí: Karasev (Rus.). Diváci: 80 000.
AC Milán - Ajax Amsterdam 0:0
Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 22. Montolivo (Milán). Diváci: 65 000.
Skupina B:
Galatasaray Istanbul - Juventus Turín 1:0 (0:0)
Přehled účastníků osmifinále LM (los v pondělí 16. prosince ve 12:00 v Nyonu):
Vítězové skupin:
Atlético Madrid
Bayern Mnichov
Dortmund
Barcelona
Chelsea (Čech)
Manchester United
Paris St. Germain
Real Madrid
Postupující z druhého místa:
AC Milán
Arsenal (Rosický)
Galatasaray Istanbul
Leverkusen
Manchester City
Olympiakos Pireus
Schalke 04
Zenit Petrohrad

Reklama

Související témata: