Hlavní obsah

Spravedlnost neexistuje, znělo hořce pod Vesuvem. Neapoli nestačilo k postupu ani dvanáct bodů

Neapol/Praha

Pod Vesuvem zavládlo neskonalé rozčarování a hořkost. Aby ne, když Neapol nasbírala ve skupině Ligy mistrů dvanáct bodů, a přesto se musí s nejprestižnější evropskou klubovou soutěží rozloučit. „Je paradox, že končíme. Jsme vůbec prvním mužstvem, jemuž ani zisk dvanácti bodů ve skupinové fázi na postup nestačil. Přitom jsme si ho zasloužili, ale takový už je fotbal,“ bědoval španělský kouč v italských službách Rafael Benítez poté, co jeho týmu ani výhra 2:0 nad Arsenalem v posledním kole nestačila na účast ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Záložník Neapole Blerim Dzemaili (vlevo) a český fotbalista ve službách Arsenalu Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Byla to pro Neapol rána, když přišla zpráva z Marseille, že finalista loňského ročníku Dortmund vstřelil tři minuty před koncem přece jen vítězný gól a ve skupině F se díky skóre prodral na první místo.

I Wenger s Neapolí soucítil

Domácím nebyla výhra nad Arsenalem korunovaná druhým gólem Callejóna ve třetí minutě nastavení k ničemu, londýnské Kanonýry nepředstihli. Doplatili na horší vzájemné zápasy s Borussií Dortmund. Doma ji sice 2:1 porazili, ale v Německu prohráli 1:3, takže skončili ve skupině třetí a z Champions League vypadli.

„Cítím s nimi. Získat v tak těžké skupině dvanáct bodů, stejně jako další dva týmy, a přesto vypadnout, to bolí," soucítil s Neapolí i hostující kouč Arséne Wenger, jehož tým doplatil pod Vesuvem na vyloučení Artety čtvrt hodiny před koncem. V oslabení už se na vyrovnání nezmohl.

„To vyloučení po druhé žluté kartě bylo hodně kruté. Arteta je přesvědčen, že se žádného faulu nedopustil," bral Wenger svého hráče v ochranu. Pochopitelně s úlevou, že pro jeho tým, v němž odehrál kapitán české reprezentace Tomáš Rosický pětasedmdesát minut, všechno dobře dopadlo.

„Bylo to na hraně, takže jsme rádi, že jsme skupinou prošli," přiznával Wenger, jehož tým bude hrát osmifinále již počtrnácté po sobě.

Evropská liga teď bude prioritou

Neapol naopak na vysněný postup nedosáhla, i když k němu měla blízko. „Hořkost ale necítíme," odmítal prezident Neapole Aurelio De Laurentiis, že by vyřazením z Ligy mistrů zájem jeho klubu o pohárovou Evropu končil, neboť Evropská liga je pro něj pramálo zajímavá.

„V minulosti tomu tak možná nebývalo, ale tentokrát na úspěch v ní budeme klást důraz. I proto, že máme výborné mužstvo a skvělého trenéra, který ví, jak své myšlenky předat hráčům," rozpovídal se prezident Neapole De Laurentiis.

„Evropská liga pokračuje až v únoru, takže teď se soustředíme na Serii A. A v ní se pokusíme překonat zklamání, jemuž se nikdo nemůže divit. Ale jsme na správné cestě. Celý tým, každý hráč dal všechno, abychom ze skupiny smrti postoupili, takže všichni, včetně fanoušků, mohou být hrdí na to, jak jsme si vedli," pokoušel se mírnit rozčarování trenér Benítez.

„Spravedlnost neexistuje. Ve čtyřech zápasech z šesti vyhrát, a přesto se do další fáze Ligy mistrů nedostat, to je strašně kruté," dokazovala slova Gonzala Higuaína, jak velké zklamání pod Vesuvem vládne.

Reklama

Související témata: