Hlavní obsah

Jun litoval, že Austria v Lize mistrů zabrala pozdě a těsně nepostoupila

Praha/Vídeň

Smíšené pocity měl po středečním závěrečném zápase skupiny Ligy mistrů záložník Austrie Vídeň Tomáš Jun. Velmi ho potěšila výhra 4:1 nad Petrohradem, k níž přispěl gólem. Zklamáním naopak bylo, že Zenitu stačilo k postupu za skupiny G získat o bod víc než rakouský mistr. Porto pak uhájilo třetí místo a účast v Evropské lize jen díky lepším vzájemným utkáním s Austrií.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Tomáš Jun z Austrie Vídeň (vlevo) a Viktor Fajzulin z Petrohradu.

Článek

"Byla to škoda, ale když jsme začínali, tak jsme si na druhou stranu moc šancí nedávali a chtěli si Ligu mistrů spíš užít. Postupem času jsme zjistili, že se dá hrát s každým, až na Atlético venku (0:4). Měli jsme i trošku smůly, když jsme dávali třeba tyče a dostávali dost laciné góly. Když vidíme, že to nakonec bylo o bod nebo vzájemný zápas, tak to škoda je," řekl Jun v rozhovoru s ČTK.

Zenit Petrohrad si nakonec jarní play off Ligy mistrů zajistil s pouhými šesti body, čímž dokonce stanovil rekord soutěže. "Je to zvláštní, když ve skupině A nepostoupila Neapol s dvanácti body a Zenit jde dál se šesti. Každá skupina je jiná. Atlético bylo jasné a hrálo se mezi námi třemi. Petrohrad měl štěstí," konstatoval třicetiletý ofenzivní záložník.

Premiérovou účast Austrie v LM bere jako odměnu za letošní povedený rok. "Udělali titul s rekordním počtem bodů, prošli kvalifikací. Byla to bomba a euforie. Mohli jsme ze zápasů ve skupině vytěžit víc, třeba bychom byli ještě veselejší. Na druhou stranu musíme být rádi za to, že jsme jako tým z rakouské ligy udělali pět bodů a vůbec mohli Ligu mistrů hrát," uznal Jun.

Pomůže mu gól k návratu do základu?

V milionářské soutěži se trefil potřetí v kariéře, poslední góly slavil ještě v dresu Sparty Praha. "Samozřejmě si na to pamatuji. Dával jsem v roce 2004 doma s Lyonem a na AC Milán, takže je to skoro deset let," vzpomínal bývalý hráč Sparty, Teplic, Jablonce, Trabzonsporu či Besiktase.

Doufá, že mu branka i dobrý výkon pomohou zpět do sestavy. "Já měl obrovskou radost, protože jsem to měl složitější, poslední dobou jsem nehrál a dva zápasy jsem byl dokonce na tribuně. Z toho pohledu jsem rád, že jsem se vrátil do základu. Vyhrálo se, zahrál jsem dobře a spadlo to ze mě," řekl Jun.

Ze soupeřů na něj udělalo největší dojem Atlético Madrid a z individualit zřejmě útočník Hulk z Petrohradu. "O Atléticu se bavit nemusíme, tam jsou všichni trošku někde jinde. Co se týče Zenitu, tak to byl třeba Hulk. Jako Brazilci se mu třeba nechce tak makat, ale co dokáže dopředu dělat v rychlosti s balónem, to je radost pohledět. Ale jen z tribuny, nahánět ho na hřišti moc velká radost není," uznal s úsměvem desetinásobný reprezentant.

Byl byl rád, kdyby Austria výhru nad Petrohradem potvrdila v lize, kde v tomto ročníku zatím suverénně kraluje Salcburk. "Doufejme, že tomu tak bude. Už jsou jenom dva ligové zápasy do konce podzimu, ale hrajeme hodně důležité utkání na Salcburku. Mají na nás docela velký náskok (11 bodů a utkání k dobru), a pokud by se nám podařilo vyhrát, tak bychom se dostali zpátky do hry. V opačném případě už by ta ztráta byla obrovská. Snad ještě ukážeme svou sílu a budeme se mít o co rvát," přál si Jun, který má ve Vídni smlouvu do léta příštího roku s následnou opcí na další sezónu.

Reklama