Hlavní obsah

Chelsea rozstřílela Bayern, naděje Mnichova ale žije

Fotbalisté Chelsea v úvodním čtvrtfinálovém duelu Ligy mistrů porazili Bayern Mnichov 4:2 a nemají daleko do semifinále. Německý celek prohrával na Stamford Bridge už o tři branky, proměněná Ballackova penalta v nastaveném čase mu ale dala naději do odvety, která se hraje v Mnichově 12. dubna.

Článek

Stejně jako při úterních zápasech, i zaplněný Stamford Bridge před výkopem na minutu utichl k uctění památky zesnulého papeže Jana Pavla II. Záhy poté už ale tisíce hrdel hnaly domácí do útoku.

Aktivní Chelsea se chvíli potýkala s přesností přihrávek, v páté minutě už ale udeřilo před Kahnem. Terry našel dlouhým centrem Duffa, jenž přistrčil na Colea, a ten poslal míč z dvaceti metrů přes nohy obránce Lucia do odkryté svatyně německého gólmana.

Kahn vzápětí zasahoval znovu proti hlavičce Terryho a domácí byli v úvodu utkání na koni. Bayern se těžko prosazoval před branku Petra Čecha, pokusy svěřenců trenéra Magatha o zakončení rozbíjela soustředěná obrana londýnského celku. Čech příliš práce neměl, přímý kop Hargreavese český reprezentant bez potíží ukryl v náručí.

Čisté konto Chelsea neohrozila ani obrovská minela Johnsona, který ve vlastní šestnáctce sklepl míč přímo na nohu Zé Roberta. Rána brazilského útočníka šla ale mimo a nad břevnem skončil i střelecký pokus Roberta z přímého kopu. Na druhé straně vyděsila Kahna Lampardova střela, která jen těsně minula bránu kapitána Bayernu.

Aktivitu Chelsea neukolébala ani přestávka, záhy po začátku druhé půle zaváhal se střelou po pohledné kombinaci Duff a vzápětí se mohl řítit zcela sám na Kahna Drogba, kdyby neotálel se zpracováním Lampardovy dlouhé a přesné přihrávky na hranici ofsajdu.

Bayernu se podařilo v 52. minutě vyrovnat, když po přímém kopu Čech vyrazil ránu Zé Roberta jen před sebe a střídající Schweinsteiger českého reprezentanta bez potíží prostřelil. Domácí se ale s vyrovnaným stavem nesmířili a za osm minut šli opět do vedení.

Drogba vyhrál hlavičkový souboj s Kovačem po dlouhém pasu Johnsona, k odraženému míči se dostal Lampard a proti jeho přesné střele k levé tyči nebyla platná ani Kahnova robinzonáda. Lampardova levačka zaúřadovala znovu o deset minut později, kdy se anglický reprezentant výborně zorientoval v šestnáctce a z otočky posadil míč opět k levé tyči.

Německý celek byl na kolenou a nejistá obrana Bayernu zaváhala znovu v 81. minutě, kdy po rohovém kopu stačil Kahn vyrazit střelu nehlídaného Gudjohnsena, Drogba už ale míč do sítě dostal.

Naděje Bayernu do odvety ale nakonec nepohasly. Nizozemský sudí Temmink v nastaveném čase odpískal po zákroku Carvalha na Ballacka pokutový kop, sám postižený nedal Čechovi šanci a mnichovský tým tak bude i příští úterý na Olympijském stadiónu ve hře.

Inter černou sérii neukončil

Fotbalisté AC Milán vyhráli první souboj s Interem ve čtvrtfinále Ligy mistrů 2:0 a potvrdili tak roli favorita, přestože jejich soupeř měl mnohem víc šancí. O branky se postarali Nizozemec Stam a Ukrajinec Ševčenko, který tak oslavil návrat na trávník po vážném zranění. Inter byl posledním klubem, který v tomto ročníku Ligy mistrů ještě neprohrál, v derby však neporazitelnost ztratil.

Už před utkáním držel všechny trumfy v rukách AC Milán. Se svým odvěkým rivalem, s nímž se dělí o stadión Giuseppeho Meazzy, neprohrál od března 2002 a před dvěma lety ho vyřadil v semifinále Ligy mistrů. V italské lize vyhrál osm utkání za sebou, zatímco Inter se v ní trápil.

Trenér Ancelotti mohl navíc postavit ideální jedenáctku, protože stoper Nesta si stihl doléčit zraněný kotník a také ukrajinský kanonýr Ševčenko se rozhodl, že v únoru zlomená lícní kost mu už nebrání nastoupit. Naopak trenér Interu Mancini musel v útoku improvizovat, protože kvůli zraněním přišel o Recobu i Adriana, který dal v Lize mistrů už sedm gólů, včetně hattricku v minulém kole proti Portu. A také ne zcela zdravý Vieri začal jen na lavičce.

Přesto měl skoro celý první poločas jasně navrch Inter. Už v 10. minutě předvedl srbský obránce Mihajlovič svou specialitu. Jeho falšovaný přímý kop mířil do růžku, ale brazilský gólman Dida ho akrobaticky vytáhl nad břevno. Pak si podobně poradil i s dalším parádním přímým kopem, tentokrát v podání Argentince Veróna, a odvrátil i nadějný pokus jeho krajana Cruze. Inter vedl na střely 6:1, ale v posledních sekundách prvního poločasu našel Pirlo přesně Stama a nizozemský stoper znovu prokázal, že je skvělým hlavičkářem.

Po změně stran se snažil o vyrovnání, ale obrana AC Milán je s pouhými třemi góly v devíti zápasech nejlepší v celé Lize mistrů a možná nejlepší na celém světě. Soupeři toho moc nedovolila a nic na tom nezměnil ani střídající Vieri, ani další náhradník Karagunis, který trefil tyč. Naopak Ševčenkovi stačilo, aby zůstal v šestnáctce chvíli volný, a bylo to 2:0. Byla to téměř kopie prvního gólu, i tentokrát přihrál z přímého kopu Pirlo.

Už příští úterý se oba soupeři sejdou na San Siru znovu a tentokrát bude hostitelem Inter. Hosté se budou muset obejít bez záložníka Gattusa, jehož zastavila žlutá karta.

Liga mistrů - čtvrtfinále, 1. zápasy
Chelsea - Bayern Mnichov 4:2 (1:0)
Branky: 60. a 69. Lampard, 4. Cole, 81. Drogba - 52. Schweinsteiger, 90+3. Ballack z pen. Rozhodčí: Temmink - Meenhuis, Inia (všichni Niz.). ŽK: Drogba, Carvalho, Gallas, Makelele - Frings, Schweinsteiger. Diváci: 41.000.
Chelsea: Čech - Johnson (65. Huth), Carvalho, Terry, Gallas - Makelele, Lampard - Cole (82. Tiago), Gudjohnsen, Duff - Drogba (90. Forseth). Trenér: asistent Clarke.
Bayern: Kahn - Sagnol, Lucio, Kovač, Lizarazu - Hargreaves, Frings, Ballack, Salihamidžič (46. Schweinsteiger) - Zé Roberto (73. Scholl), Guerrero. Trenér: Magath.
AC Milán - Inter Milán 2:0 (1:0)
Branky: 45+1. Stam, 74. Ševčenko. Rozhodčí: Sars - Arnault, Texier (všichni Fr.). ŽK: Gattuso, Stam, Ševčenko - Mihajlovič, C. Zanetti. Diváci: 75.000.
AC Milán: Dida - Cafú (90. Costacurta), Nesta (71. Nesta), Stam, Maldini - Gattuso, Pirlo, Kaká, Seedorf - Ševčenko, Crespo (83. Ambrosini). Trenér: Ancelotti.
Inter Milán: Toldo - J. Zanetti, Córdoba, Mihajlovič, Favalli - Verón (71. Karagunis), C. Zanetti (81. Van der Meyde), Cambiasso, Stankovič - Cruz (55. Vieri), Martins. Trenér: Mancini.

Reklama

Související témata: