Hlavní obsah

Fanoušci Interu uřízli další ostudu italskému fotbalu

PRAHA

Kam se budou fotbalisté bát jezdit k pohárovým zápasům? Po úterním čtvrtfinále Ligy mistrů v Miláně je jasné, že pořádně horká půda je na Apeninském poloostrově a Itálie má 'díky' fandům Interu z ostudy kabát. Derby mezi Interem a AC bylo předčasně ukončeno za stavu 0:1 kvůli výtržnostem a o jeho osudu bude rozhodovat kontrolní a disciplinární komise UEFA.

Článek

Fanoušci Interu se nedokázali smířit s tím, že sudí v 71. minutě neuznal Cambiassovi vyrovnávací gól a začali na plochu stadiónu házet světlice, plastové láhve a jiné předměty. Sedmnáct minut před koncem trefila rachejtle brankáře Didu do ramene a zápas byl téměř na půl hodiny přerušen. Když se hráči vrátili ze šaten, nahradil zraněného Brazilce Abbiati. Jenže světlice na plochu létaly dál a sudí Markus Merk po necelé minutě zápas ukončil.

Německý rozhodčí Markus Merk i delegát zápasu v zápise stvrdili výhru AC Milán 1:0, ale komise teoreticky může nechat sehrát zbývajících sedmnáct minut, nebo dokonce nařídit opakovaný zápas. Jako nejpravděpodobnější se však jeví kontumace 3:0 ve prospěch AC Milán.

"Rozhodnutí o výhře AC Milán 1:0 je jen provizorní. Případem se bude zabývat kontrolní a disciplinární komise UEFA," řekl agentuře Reuters mluvčí Evropské fotbalové unie.

V Itálii je to v této sezóně už druhý případ, kdy zůstal kvůli výtržnostem nedohrán zápas Ligy mistrů. V září při utkání AS Řím s Dynamem Kyjev zranili italští fanoušci švédského rozhodčího Anderse Friska. Disciplinární komise tehdy přidělila ukrajinskému klubu kontumační výhru 3:0 a Římanům uložila hrát dva zápasy bez diváků. Podobný výsledek lze zřejmě očekávat i v nedohraném milánském derby.

Exces příznivců Interu přišel jen dva dny poté, co také padl na stín na fanoušky římského Lazia. Ti při nedělním utkání s Livornem vyvěsili v hledišti vlajky s hákovými kříži a provolávali hesla na oslavu fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Italský svaz potrestal klub pokutou 25 tisíc eur (asi 750 tisíc korun).

Reklama