Hlavní obsah

UEFA oznámí výsledek milánského derby v pátek

Až v pátek vynese Kontrolní a disciplinární komise Evropské fotbalové unie definitivní rozhodnutí o osudu čtvrtfinálového derby Ligy mistrů mezi milánskými celky Interem a AC. Zápas byl v úterý předčasně ukončen v 73. minutě za stavu 1:0 pro AC kvůli výtržnostem fanoušků Interu, kteří zasypali hrací plochu světlicemi a dalšími předměty.

Článek

Komise zasedne nad případem ve švýcarském Nyonu v pátek ve 14 hodin, podle mluvčího UEFA bude konečný verdikt oznámen ve stejný den odpoledne. Německá agentura SID přitom s odkazem na agenturu AFP oznámila již ve středu dopoledne, že UEFA stvrdila vítězství a postup AC Milán do semifinále.

Asociace má při rozhodování o osudu utkání na výběr z několika možností. Může nařídit dohrání zbylých minut zápasu nebo opakování celého duelu. Také může rozhodnout o kontumační výhře hostujícího AC 3:0 či potvrdit výsledek 1:0, který se objevil už v zápisu o utkání.

Německý sudí Markus Merk zápas přerušil v 73. minutě, když fanoušci Interu zasypali hřiště světlicemi a dalšími předměty jako výraz nesouhlasu s neuznanou vyrovnávací brankou Cambiassa. Jedna z petard trefila dokonce brankáře AC Didu do ramene a sudí raději poslal hráče do kabin.

Řádění fanoušků neustalo ani poté, co o to příznivce prosili sami hráči Interu. Kolumbijský obránce Iván Córdoba se přitom fanoušků zastal. "Je pochopitelné, že když nám neuznali gól, měli vztek, i když házet věci na hřiště není správné. Dnes o nich ale nemůžeme říct nic, protože jsme jim nedali to, co od nás očekávali," prohlásil Córdoba.

Podle kapitána AC Paola Maldiniho neměl rozhodčí Merk jinou možnost než ukončit zápas. "Bylo to správné rozhodnutí, utkání se nedalo dohrát. I my sami jsme se pokoušeli vyčistit hřiště, ale předmětů na trávníku stále přibývalo. Něco takového jsem za dvacet let své kariéry nezažil," uvedl šestatřicetiletý veterán, jenž hrál v úterý své jubilejní padesáté derby.

Incident byl údajně naplánován

Když se za půl hodiny hráči vrátili na trávník a sudí zápas znovu odstartoval, opakovala se po několika desítkách sekund situace znovu. Merk proto zápas na San Siru ozářeném rachejtlemi ukončil.

Úterní výtržnosti nebyly záležitostí jen několika jedinců. Milánský policejní šéf Paolo Scarpi prohlásil, že rakety na plochu házely dvě až tři stovky fotbalových chuligánů. "Máme všechno zachycené na videu. V sektoru Interu řádily známé firmy," řekl Scarpi a dodal, že policie udělala maximum.

Spoustu světlic prý fanouškům odebrala už u vchodů na stadión, nicméně závěr zápasu ukázal, že hodně se jich dostalo i dovnitř. Právě množství pyrotechniky vede některá média ke spekulaci, že tvrdé jádro fanoušků Interu plánovalo výtržnost dopředu a chtělo dát najevo svou nespokojenost s působením svého klubu v letošní sezóně.

Dida má popálené rameno

V Itálii to v této sezóně byl už druhý případ, kdy zůstal kvůli výtržnostem nedohrán zápas Ligy mistrů. V září při utkání AS Řím s Dynamem Kyjev zranili italští fanoušci švédského rozhodčího Anderse Friska. Disciplinární komise tehdy přidělila ukrajinskému klubu kontumační výhru 3:0 a Římanům uložila hrát dva zápasy bez diváků. Podobný trest lze zřejmě očekávat i v nedohraném milánském derby.

V Itálii násilností na stadiónech v poslední době přibývá. "Už by se tím měla zabývat vláda," navrhl nizozemský záložník AC Milán Clarence Seedorf. "Něco takového jsem za deset let v Miláně ještě nezažil. Fanoušci Interu potrestali nejen svůj klub, ale celé město," řekl trenér AC Milán Carlo Ancelotti.

Brankář Dida má podle jeho slov od světlice popálené rameno. "Bolí ho to, ale bude v pořádku," řekl o svém spoluhráči Seedorf.

Úterní incident na San Siru ještě umocnil obavy před dnešním zápasem Juventusu Turín s FC Liverpool. Přestože se angličtí fanoušci před týdnem Italům omluvili za tragédii v Bruselu, při níž v roce 1985 zemřelo 39 italských diváků, tvrdé jádro příznivců Juventusu údajně chystá odvetu.

Reklama

Související témata: