Hlavní obsah

Kató bojuje po těžkém pádu o život

SUZUKA

Japonský motocyklový závodník Daižiro Kató bojuje po těžkém pádu v úvodním závodě mistrovství světa v Suzuce o život. Den před svými sedmadvacátými narozeniny zkušený jezdec havaroval už ve druhém kole závodu třídy MotoGP v rychlosti přes 200 km/h a utrpěl vážná zranění hlavy, krku a zad.

Článek

Po resuscitaci přímo na okruhu byl Kató převezen v kritickém stavu do nemocnice. Traťový lékař mu dává patnáctiprocentní šance na přežití. Rozhodující prý bude následujících 48 hodin.

"Jen rychlá první pomoc mu zachránila život," uvedl šéflékař japonské Grand Prix Claudio Macchiagodena. "Srdce mu po příjezdu do nemocnice pracovalo, ale je v komatu a bojuje o život. Snímky potvrdily zranění hlavy, krku a páteře. Lékaři pokračují v oživovacích pokusech, ale jeho stav je extrémně vážný," dodal lékař.

Organizátoři závodu zatím studují videozáznam a pokouší se zjistit, proč mistr světa v kubatuře do 250 ccm z roku 2001 havaroval. Kató narazil v nájezdu do šikany do zdi a zcela zdemoloval svůj motocykl. "Prohlédli jsme video a zatím nejsme o nic moudřejší v tom, co vedlo k této tragické nehodě. Naše myšlenky a modlitby směřují k Daižirovi a jeho rodině," prohlásil ředitel závodu Paul Butler.

Trať kritizoval i šampión Rossi

Už v páteční kvalifikaci ošklivě havaroval při svém debutu v královské třídě Ital Marco Melandri a zlomil si holeň, stehenní kost a nos. Jeho krajan a vítěz dnešního závodu MotoGP Valentino Rossi kritizoval trať v Suzuce jako velmi nebezpečnou pro jezdce. "V tomhle úseku nic mimořádného není. Taková nehoda se může stát na každém okruhu na světě," oponoval dnes Butler.

Kató závodí v seriálu MS už od roku 1996, vedle předloňského titulu získal ve čtvrtlitrech také bronz z roku 2000. Vloni při debutu v královské kubatuře MotoGP obsadil celkově sedmé místo.

Reklama

Související témata: