Hlavní obsah

AC Milán je po dvou letech blízko finále LM

PRAHA

Fotbalisté milánského AC mohou po prvním zápase semifinále Ligy mistrů s PSV Eindhoven už pomalu spřádat myšlenky na istanbulské finále. Úřadující italský šampion na postup zadělal úterní výhrou 2:0 a Eindhovenu tak částečně zhořkla víkendová oslava 18. ligového titulu v historii. Naopak Milán je po dvou letech znovu blízko finálové účasti.

Článek

Po dvanácti letech se na San Siru navíc opakovala fotbalová historie: v sezóně 1992/93 totiž AC porazil Eindhoven v semifinálové skupině Ligy mistrů doma úplně stejným rozdílem.

"Rossoneri" si sice příští týden do eindhovenské odvety přivezou slibný náskok, sami si však dobře uvědomují, že se k nim v první vzájemné bitvě přiklonilo štěstí. "V první půli jsme sice hráli náš nejlepší fotbal v sezóně, ale pak to už takové nebylo. Až příliš brzy jsme začali bránit těsný náskok," uvědomoval si kouč Carlo Ancelotti.

Jeho protějšek na lavičce poražených Guus Hiddink si zoufal hlavně nad bezzubou koncovkou svého týmu. Přitom PSV se letos může chlubit produktivním útokem, vždyť v nizozemské lize má průměr 2,6 vstřelených branek na utkání. V Miláně ale tým poprvé od 12. února, kdy uhrál bezbrankovou remízu v Alkmaaru, vyšel střelecky naprázdno.

Hiddink na svůj tým hrdý

"Jsem i tak na svůj tým hrdý. Ale je to hodně frustrující pocit, když si vytvoříte šest dobrých šancí proti jednomu z nejlepších mužstev planety a nic z toho nevytěžíte," litoval lodivod poraženého týmu Hiddink. "Kdybychom měli jednoho z milánských útočníků, vyhrajeme tady," rýpl si do vlastních řad posmutnělý Hiddink.

Eindhoven v druhé půli na San Siru sehrál sympatickou partii, odhodil respekt a několikrát sahal po vyrovnání. Gól střídajícího Tomassona z poslední minuty však nizozemskému týmu zasadil další krutou ránu.

"Kdybychom prohráli jen 0:1, bylo by to pořád O.K. Ale stahovat doma dvoubrankové manko? To už bude velmi složité," uvědomoval si Hiddink. PSV však bezmezně věří ve svoji sílu v domácím prostředí: v letošní sezoně tam ztratil body jen v remízovém utkání základní skupiny LM s Arsenalem.

Postup PSV není nemožný

"Kluci mi hned po zápase už v šatně říkali, že se příští týden jen tak nevzdají," prohlásil Hiddink. "Prohráváme sice 0:2, ale pořád se můžeme vrátit do hry. Není to nemožné," přidal se brazilský stoper ve službách PSV Alex.

Eindhoven si u milánského klubu za své odvážné vystoupení vysloužil slova uznání. "Byl to strašně těžký zápas. Máme toho plné zuby, protože PSV nás celý zápas nutil běhat. Nehráli v nějakém extra vysokém tempu, ale drželi míč a jen tak ho neztratili," ocenil útočník Andrej Ševčenko, nejlepší fotbalista Evropy, který vstřelil tři minuty před poločasem vedoucí branku utkání.

Brazilský záložník Kaká omlouval rozpačitý výkon AC ve druhém poločasu hlavně únavou. "Ale tohle je normální, když hrajete tolik utkání v několika dnech. Hlavní je výhra, jsme jen dva zápasy od obrovského úspěchu a nechceme se zastavit před ničím," vyhlížel do budoucna Kaká.

Trenér Ancelotti se naopak snažil optimismus co možná nejvíce zbrzdit. "Kdepak, žádný postup ještě neslavíme. Upekli jsme sice dort, ale ještě na něj musíme přidat polevu," usmál se trenér AC.

Reklama

Související témata: