Hlavní obsah

Liverpool zaskočil Chelsea a je ve finále Ligy mistrů

Gejzír radosti vybuchl na Anfield Road. Fotbalisté Liverpoolu dokázali v úterní odvetě semifinále Ligy mistrů porazit londýnskou Chelsea 1:0 a mohou se těšit na duel o vítězství v prestižní soutěži. Reds nasměroval k utkání v Istanbulu už ve 4. minutě Luis García, který se nejlépe zorientoval před brankou Petra Čecha.

Článek

Úvodní a současně jediné brance zápasu předcházela akce Milana Baroše, který dostal ideální přihrávku od Gerrarda, jeho pokus ale zlikvidoval zákrokem na hranici pravidel Čech. K odraženému míči se však dostal García, jemuž nezabránil ani zoufalý Gallasův pokus o záchranu na brankové čáře, po němž se strhla diskuse o tom, zda balón přešel brankovou čáru. Slovenský sudí Luboš Michel ale gól uznal.

Liverpool tak dokázal porazit svého rivala z Premier League až na pátý pokus. Dvě utkání v nejvyšší soutěži a finále Ligového poháru vyhrála Chelsea, již jistý mistr anglické ligy. Úvodní semifinále pak skončilo před týdnem na Stamford Bridge bezbrankovou remízou.

Druhý finalista vzejde z dvojice AC Milán - PSV Eindhoven. Odveta je na programu zítra a blíž k utkání s Liverpoolem mají fotbalisté AC, kteří doma na San Siru vyhráli první duel 2:0. Finále se hraje v Istanbulu 25. května.

Čecha překvapil exhibicionista

Domácí sice v lize klopýtají až na pátém místě, ale v posledních dvou utkáních Ligy mistrů proti Juventusu a Chelsea neinkasovali a také v úterý po vedoucí brance vsadili na pečlivou defenzivu. Z urputného boje uprostřed hřiště pak vybočily jen Colův lob z úhlu a Drogbova hlavička, s níž liverpoolský gólman Dudek neměl vážnější problémy.

"Modří" nechtěli dopustit, aby v Lize mistrů prohráli na soupeřově hřišti třetí zápas za sebou. Po změně stran zamkli domácí tým na jeho polovině a dál se pokoušeli hledat skulinky v jeho defenzivě. Liverpoolští fanoušci trnuli hlavně při jedovatém trestném kopu Lamparda, ten ovšem konečky prstů vyškrábl gólman Dudek a nechal zapomenout na některé rozpačité zákroky v průběhu sezony. V tu chvíli už ale nebyl na hřišti útočník Baroš, kterého po hodině hry vystřídal uzdravený francouzský kanonýr Cissé.

Portugalský kouč Chelsea José Mourinho vsadil vše na ofenzivní kartu: do akce vyslal své žolíky Robbena a Kežmana. Právě posledně jmenovaný srbský útočník mohl sedm minut před koncem Chelsea nasměrovat do Istanbulu, jenže jeho hlavička se do branky nevešla. O vzrušení se vzápětí postaral i exhibicionista a gólman Čech jen udiveně sledoval, jak obtloustlý chlapík skáče do jeho brány.

Londýňané se v nastavení mocně tlačili před Dudkovu branku. V zoufalém finiši se málem dočkali vysněného vyrovnání a postupu. Gudjohnsen v šesté minutě nastaveného času pálil z rohu malého vápna a jeho rána prosvištěla jen pár centimetrů vedle pravé tyče. Na víc se už hosté nezmohli a stejně jako loni jejich cesta Ligou mistrů skončila v semifinále. Naopak Liverpool do finále prestižní soutěže nahlédne poprvé od roku 1985, kdy v tehdejším PMEZ vyhrál čtvrtou trofej.

Liga mistrů - odveta semifinále
FC Liverpool - FC Chelsea 1:0 (1:0)
Branka: 4. Luis García. Rozhodčí: Michel - Balko, Slyško (všichni SR).
Liverpool: Dudek - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré - Luis García, Hamann, Biščan, Gerrard, Riise - Baroš. Trenér: Benítez.
Chelsea: Čech - Geremi, Ricardo Carvalho, Terry, Gallas - Tiago, Makelele, Lampard - J. Cole, Gudjohnsen - Drogba. Trenér: Mourinho.

Reklama

Související témata: