Hlavní obsah

Portugalský fotbal opět spílá slovenským sudím

LIVERPOOL

Před pěti lety je vinili z vyřazení v semifinále mistrovství Evropy, teď jim vyčítají konec Chelsea ve stejné fázi Ligy mistrů. Představitelé portugalského fotbalu se znovu zlobí na slovenské asistenty na čarách. Portugalský kouč Chelsea José Mourinho dokonce prohlásil, že vítězný gól Liverpoolu v úterý nevsítil Luis García, ale rozhodčí u postranní čáry.

Článek

"Napište jej jemu, to on jej vstřelil," řekl Mourinho na adresu Romana Slyška pár minut po zápase. Opakované záběry žádné z televizních stanic neurčily s konečnou platností, jestli míč po Garcíově střele přešel celým objemem brankovou čáru. "Fotbal bývá krutý. Musíme to přijmout," řekl nakonec kontroverzní trenér.

A rozplýval se nad skvělým publikem. "To je zkušenost jménem Anfield Road. Cítil jsem to, bylo to úžasné," řekl Mourinho. Pak se ale znovu vrátil ke spornému momentu. "Viděl jsem, že ta atmosféra neměla vliv na výkon mých hráčů, ale některých jiných lidí ano. A hlavně měla vliv na výsledek," řekl Mourinho.

Pak se nemilosrdně pustil do pomocníka hlavního arbitra Luboše Michela, který odřídil zápas bez větších potíží. "Zeptejte se asistenta, proč uznal gól. Při takovém kroku si musíte být stoprocentně jistý. Mí hráči říkají, že to gól nebyl. Z televize to není poznat, řada lidí tvrdí, že nikdo nemůže potvrdit, jestli to byl gól," popsal spektrum názorů Mourinho. "Jeden jediný člověk rozhodl o budoucnosti hráčů, kteří nikdy nehráli finále Ligy mistrů," dodal.

Vzpomínky na Francii

Jeho nářky se hodně podobaly pět let starým obrázkům po semifinále mistrovství Evropy v Belgii a v Nizozemsku, kde portugalská reprezentace skončila v semifinále na Francii kvůli penaltě za ruku obránce Abela Xaviera. Tehdy ji v prodloužení zařídil slovenský asistent Igor Šramka a Zidane z ní Portugalce vyřadil. Xaviera, které poté shodou okolností přestoupil do Liverpoolu, trefila do ruky od tyče odražená střela.

Hlavní rozhodčí Rakušan Günter Benkö přitom v osudný moment původně ukázal na rohový kop. Šramka jej ale přivolal zvednutým praporkem a přemluvil ho, aby odpískal penaltu. "To jsem ještě neviděl, aby jeden rozhodčí signalizoval roh a druhý penaltu," řekl tehdy Luis Figo, který si hned po nařízení pokutového kopu svlékl dres a opustil hřiště.

Portugalci se rozčilovali i kvůli Henryho gólu na 1:1, jenž údajně padl po ofsajdu. "Ten asistent byl proti nám od začátku," uvedl Rui Jorge. "Poškodil nás několikrát a pak ze třiceti metrů rozhodne, že to byla penalta. To on vyhrál Francii zápas," pustil se do Šramky i obránce Dimas. "Jsme malá země a někdo si nepřál, abychom byli ve finále. UEFA může být spokojena," prohlásil Figo.

Pod pět let stará slova nejlepšího portugalského hráče posledních let by se jistě s chutí podepsal současný nejlepší portugalský kouč. Mourinho může jen spekulovat, jestli nad ním skutečně vyhrála UEFA, s níž měl po celou sezónu obrovské spory, které vyústily až ve dvouzápasový zákaz vstupu na lavičku svého týmu.

Sudí nenadchli ani Beníteze

Ani liverpoolský lodivod Rafael Benítez nebyl s výkonem rozhodčích spokojen. Podle něj Michel upřel jeho týmu penaltu a Petra Čecha měl za faul na Milana Baroše před klíčovým momentem zápasu vyloučit. "Před gólem jsem viděl faul na penaltu a na červenou kartu. Ale možná kdyby nepadl gól, tak by to tak rozhodčí udělal," řekl Benítez.

Kapitán Steve Gerrard, který měl namířeno do Chelsea, nebo do Realu Madrid, tak díky postupu Liverpoolu do finále zřejmě v klubu zůstane. "Ale teď je nejdůležitější, že jsme ve finále. A je jedno i to, jestli to byl gól, nebo ne. Už se těšíme do Istanbulu," řekl Gerrard.

Benítez ani nečekal na to, jestli nakonec bude hrát jeho tým o slavnou trofej s AC Milán, nebo s Eindhovenem. "Vyřadili jsme Leverkusen, Juventus a Chelsea, porazíme kohokoliv," věřil si. Jeho tým už letos přežil různé nástrahy: o účast v hlavní soutěži se musel bít v předkole se Štýrským Hradcem, v základní skupině pak chyběly čtyři minuty k jeho vyřazení. V rozhodujícím duelu s Olympiakosem ale pohromu odvrátil kapitán Gerrard.

Chelsea tak podruhé za sebou skončila v Lize mistrů v semifinále. Loni ji pod Ranierim vyřadilo překvapení sezony Monako, letos jí ukrátil život Liverpool, od nějž také odborníci nečekali, že dojde tak daleko. Mourinho, jenž přišel o sen získat tři evropské trofeje za sebou, neopouštěl jeviště lehce. "Prohrál ten nejlepší tým," prohlásil zklamaně.

Reklama

Související témata: