Hlavní obsah

Ambrosiniho hlavička zchladila rozjásaný Eindhoven

Fotbalisté Eindhovenu dokázali vymazat dvoubrankový náskok AC Milán z prvního semifinále Ligy mistrů, ale o postup nakonec stejně přišli. V první minutě nastaveného času totiž Ambrosini vstřelil postupový gól a ani následná trefa Coca už na postupu AC Milán nic nezměnila. Eindhoven vyhrál 3:1, ale díky gólu vstřelenému na soupeřově hřišti postoupil italský tým.

Článek

Eindhoven měl sice před zápasem potíže se složením útočné vazby, ale Vennegoor se ujal role náhradníka skvěle. V deváté minutě to byl právě šestadvacetiletý fotbalista, který připravil v šestnáctce prostor pro nabíhajícího Pak Či-songa a ten svou dělovkou nedal Didovi šanci.

Eindhoven hrál s chutí a hosté jen pasivně přihlíželi, jak se nabuzený soupeř snaží překonat jejich důslednou obranu. Domácí se sice nedostávali do přečíslení, ale o to nebezpečněji vypadaly všechny centry z obou stran. Při jednom z nich ve 28. minutě měl Vennegoor blízko k vyrovnání dvoubrankového náskoku Milánských: jeho prodloužení trestného kopu však skončilo na břevnu.

Hosté vsadili na opatrnou a úpornou defenzivu, která začínala už na polovině soupeře, a sám se dostávali na dostřel branky PSV jen sporadicky. Ale ve 41. minutě to v hledišti jen zahučelo, když Kaká z halfvoleje pálil do hradby domácích obránců.

Domácí nedopřáli slavné obraně oddych

Druhý poločas začali domácí stejně svižně jako úvod zápasu. Dynamické trio eindhovenských útočníků nedalo Milánu při rozehrávce chvíli oddechu a po ztrátách míče vyráželi co nejrychleji k brance. Tak se málem zrodila druhá trefa korejského reprezentanta, který ale metr v trestném území špatně odhadl přízemní přihrávku z pravé strany.

Hostující obrana přišla o přestávce o zraněného Maldiniho a zkušený zadák svému týmu hodně scházel. V 53. minutě byli Milánští rádi, že Boumovu dělovku zblokoval Ambrosini.

K prodloužení chyběly dvě minuty

Domácí nenechali soupeři žádný prostor ve středu hřiště a své akce vedli takřka výhradně přes krajní prostory. Po hodině hry se chvíli zdálo, že jim dochází dech a hosté se stále více vysouvali. Jenže právě toho PSV využil: v 65. minutě se vydal levý obránce I Jong-pchjo na další ze svých výletů a po jeho ostrém centru Cocu hlavou dvoubrankový náskok vymazal.

Oba trenéři reagovali na vývoj utkání posílením útočných řad a hráli na okamžitý postup. Nedlouho před koncem měl na hlavě na druhé straně rozhodnutí Ambrosini, prosadil se ale až v první minutě nastaveného času. Díky jeho zásahu postoupil AC do finále a podesáté bude hrát o nejcennější klubovou trofej, kterou už šestkrát získal.

PSV Eindhoven - AC Milán 3:1 (1:0)
Branky: 65. a 90+2. Cocu, 9. Pak Či-song - 90+1. Ambrosini. Rozhodčí: Hauge - Borgan, Holvik (všichni Nor.). Diváci: 32.500. První zápas 0:2, postupuje AC Milán.
Eindhoven: Gomés - Lucius, Alex, Bouma (70. Robert), I Jong- pchjo - van Bommel, Vogel, Cocu - Pak Či-song, Vennegoor, Farfán. Trenér: Hiddink.
Milán: Dida - Cafú, Nesta, Stam, Maldini (46. Kaladze) - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Seedorf (69. Tomasson), Kaká - Ševčenko. Trenér: Ancelotti.

Reklama

Související témata: